Наука

Видео на CRISPR, режещ ДНК верига в реално време

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

CRISPR/Cas9 е новата мода в биологичните науки. Популярността обаче е заслужена, защото тази система се доказва като универсален инструменти за постигане на множество важни цели – лекуване на генетични заболявания, лекуване на онкологични заболявания, създаване на нови медикаменти, та дори подобряване земеделската продукция, качества и добива. Възможностите са безгранични, особено с полаганите усилия за подобряване на функционалността и на въпросната система.

Високоефективен атомно-силов микроскоп

Високоефективен атомно-силов микроскоп

 За пръв път изследователи са успели да заснемат в реално време активността на еднонуклеазния ензим CAS9 върху верига ДНК. Краткото видео показва как двете полимерни молекули си взаимодействат, при което протеинът CAS9 прерязва ДНК молекулата в точно определено място. Осъществяваната от CAS9 реакция не е уникална. Има множество други ендонуклеази, които прекъсват целостта на нуклеотидната верига.

Самото видео сякаш представлява някаква странна анимация с жълтеникави желенца на черен фон, но всъщност това е един от най-значимите биологични процеси с огромно практическо значение.

Удивителното в случая е, че всеки биолог знае какво представлява този процес, но никой не го е наблюдавал реално, визуално.

Видеото е направено чрез техника, наречена високоскоростна атомно-силова микроскопия (АFM). При класическата атомно-силова микроскопия прецизна игла преминава по повърхността на обекта, който се наблюдава, но чрез буквално допир. В последствие може да се изгради реално изображение от получените данни. Но тази класически техника има своите ограничения, защото спрямо описанието става ясно, че тя е перфектна за визуализация за статични, неподвижни молекули. Високоскоростната алтернатива позволява да се правят изображения много по-бързо, а това означава, че може да се наблюдават динамични процеси, а не просто неподвижни молекули, какъвто е наблюдаваният.

Видеото не показва нищо ново или непознато, но е една уникална визуализация.

Mikihiro Shibata, Hiroshi Nishimasu, Noriyuki Kodera, Seiichi Hirano, Toshio Ando, Takayuki Uchihashi & Osamu Nureki; Real-space and real-time dynamics of CRISPR-Cas9 visualized by high-speed atomic force microscopy; Nature Communications 8, Article number: 1430 (2017) doi:10.1038/s41467-017-01466-8

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм