Наука

Солна стая в детска градина – как Столична община прахосва публични средства

На 27 октомври 2017 година в София, ж.к. Надежда бе открита „солна стая“ в общинска детска градина лично от един от заместник-кметовете на СофияДончо Барбалов. За изграждането общината е отпуснала 21 480 лева публични средства.

Макар политиците ни да отбелязват този акт като невероятно постижение в тяхната кариера в полза на обществото, ние трябва да се запитаме следните три въпроса:

1)      Претенциите за терапевтични свойства основават ли се на научни и клинични факти?

2)      Ако не, оправдано ли е прахосването на не малката сума от публичните средства? От нашите пари…

3)      Има ли опасност за децата?

https://www.facebook.com/dontcho.barbalov/posts/1962581767296976

https://www.facebook.com/dontcho.barbalov/posts/1962581767296976

Едно нещо трябва да бъде изяснено– това не е официална медицина, а алтернативна – съответно  недоказано ефективна.  Интересното е, че „терапията“ е (естествено) е древна практика, която тръгва от Източна Европа и типично за всяка шарлатания е доказана като ефективна от „руски учени“. Затова в описанието се цитира помощта на някакви „партньори от Москва“.

Научните данни за тази практика обаче са изключително оскъдни, което буди недоумение защо заместник-кметът отправя подобни смели твърдения за ефективността на стаята. Наличните научни разработки касаят само респираторни проблеми, но не аспекти от вирусологията и имунологията. Но въпросните проучвания са с изключително лошо качество, зле направени експериментални постановки, много малки представителни извадки и абсолютно никакви сериозни, мащабни клинични изследвания.

Съществуват две по-мащабни ревюта, които обаче не откриват значими лечебни ефекти на „халотерапията“. През 2013 година в журнала International Journal of Chronic Obstructive Pulmonary Disease (IF = 3.157) бе публикувано научно проучване (1), което изследва дали халотерапията може да се справя с хронична обструктивна белодробна болест – терапия, която е рекламирана в медиите против въпросното състояние. Изследователите обаче не откриват подобни лечебни ефекти и смятат, че дори не е налична адекватна, качествена научна литература по проблема. Oтново през 2013 в журнала Journal of Respiratory Disease, Thoracic Surgery, Intensive care and Tuberculosis е публикувано проучване (2), което не открива никакви лечебни ефекти на халотерапията и твърди, че са нужни нови и по-качествени проучвания от наличните, за да се защити репутацията на този (неефективен) метод за лечение.

Заместник-кметът твърди, че тази терапия е ефективна мярка за профилактика против вирусни инфекции и „стабилизиране“ на имунната система. Не е ясно нито как се осъществява, какви са механизмите за справяне с вирусни инфекции, нито пък как се стабилизира имунната система… Солта няма да спаси децата от предстоящата грипна епидемия.

Но има ли данни за безопасността на тази съмнителна терапия? Органите и тъканите на децата от таргет групата 4-7 години все още са изключително нежни и уязвими. Може ли докосване до чиста, кристална сол да причини повърхностни нараняване върху кожата? Може ли инхалацията на чиста сол под формата на аерозоли да увреди вътрешните тъкани? Солта все пак променя осмотичното налягане и може да лизира уязвими клетки.

Освен това, когато солта навлезе в тялото, дори чрез инхалация, тя влиза в метаболизма. Това означава, че децата могат да превишат дневните допустимите  дози. Знаем, че в последната промяна в закона за храните, държавата се опитва да ограничи приемът на сол (и мазнини) от деца до абсолютния минимум. Столична община обаче планира да предостави на децата ежедневен и силен източник на сол. Гениално

Разбира се да се вкарват болни деца, деца с инфекция, но без ясно развита симптоматика в затворено помещение е рецепта за катастрофа. Стаята би се превърнала в инкубатор за инфекции, в която биха били вкарани и всички здрави деца. Заболеваемостта от инфекциозни заболявания би се повишила.

А въпросът за  21 480 лв. е, ако въпросната алтернативна практика не е ефективна, не е доказана и дори може да е опасна, защо общината харчи публични средства за глупости?

Цитирана литература:

1)      Rashleigh R, Smith SM, Roberts NJ. A review of halotherapy for chronic obstructive pulmonary disease. International Journal of Chronic Obstructive Pulmonary Disease. 2014;9:239-246. doi:10.2147/COPD.S57511.

2)      Rabbani B, Makki SSM, Najafizadeh K, et al. Efficacy of Halotherapy for Improvement of Pulmonary function Tests and Quality of Life of Non-Cystic Fibrosis Bronchiectatic Patients. Tanaffos. 2013;12(2):22-27.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook