Наука

Мандела ефектът

Спомняте ли си, че Нелсън Мандела бе убит в затвора през 80-те години на миналия век? Очевидно много хора споделят този спомен поради незнайна причина. Но Мандела не е бил убит в затвор, а е оцелял и е станал президент на Южна Африка.

Този лъжлив спомен ражда термина „Мандела ефектът“, който се отнася за спомнянето на минали събития, които просто не са се случили. Просто няма връзка между спомените и реалността.

Но това не трябва да изненадва никого, защото нашите спомени постоянно се променят, те се сливат, детайли се изменят, a нови спомени могат да бъдат създадени от нищо. Ако има конфликт между спомените ни и реалността, очевидно проблемът е в нас.

Въпреки този очевиден отговор, има групи от хора, които смятат, че Мандела ефектът представлява нещо друго. Съществува идеята, която се споделя от много хора, че конфликтът между спомените ни и реалността се дължи на преплитане на паралелни вселени . Други смятат, че това е „бъг“ в матрицата, когато се пуска нов ъпдейт.

Основният аргумент в подкрепа на тезата за мултивселената е, че много хора споделят един и същ спомен, което не е много сериозно. Все пак хората могат да си създават фалшиви спомени на база какво са чули от други хора. Но интересен е случаят с филма ”Moonraker”. В интернет  бе пусната анкета, в която 47% отговарят, че героинята Dolly е била с брекети, но всъщност това не е вярно. Масов фалшив спомен.

Има много често подобни примери за фалшиви спомени, които се дължат просто на грешно запомняне. Много хора смятат, че популярният сериал „Sex and the city” се казва „Sex in the city”. В този случай споменът е леко променен във фраза, която се изговаря значително по-лесно. Същото се отнася и за филма “Interview with the Vampire”, който много хора си мислят, че се казва „Interview with a Vampire”. A знаете ли, че в Star Wars Вейдър всъщност никога не казва “Luke, I Am Your Father” , а казва “No, i am your father”? Tова се случва поради объркване с близки думи или фрази.

Като цяло тенденцията ни е спомените ни да се трансформират в по-лесни за запомняне и възпроизвеждане. Много хора споделят идентични фалшиви спомени, защото притежаваме еднакви по устройство мозъци, които правят сходни грешки. Чрез същата технология еволюират и езиците. Тенденциите е думите да се скъсяват, опростяват и да се правят по-лесни за произношение. Подобно на езиците, тези фалшиви спомени могат да бъдат разпространявани.

Мандела ефектът е интересен и доста забавен. Той доказва колко уязвимо е съзнанието ни. Но по-притеснително е, че много хора са значително по-податливи, не поставят под въпрос всичко, което си спомнят, смятат го за абсолютна истина. Това може да им изиграе лоша шега.

Вероятно популярните телефонни измамници използват този ефект (без да знаят какво правят), като имплантират несъществуващи спомени в жертвите си докато протича иначе убедителния телефонен разговор?

Източник: theness.com/neurologicablog

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook