Наука
Шарлатани атакуват децата в 109 ОУ „Христо Смирненски“

Шарлатани атакуват децата в 109 ОУ „Христо Смирненски“

banner-ciela-website

Как ще се почувствате, ако шарлатани се опитват да припечелят някой лев на гърба на децата ви, а това се случва с позволението на училището, институцията, която трябва да се грижи и да ги пази.

Загрижен родител ме алармира, че детето му се е прибрало от училище (109 ОУ „Христо Смирненски“) с листовка за съмнителна услуга от още по-съмнителна фирма – генетичен тест за определяне на личностни качества и характеристики. Чрез този тест може да се определи за каква работа, спорт, образование е годно детето и някои рискове за здравето. От листовката става ясно, че срещу 30 лева родителят ще получи обстоен доклад от 16 страници на база на „генетичен тест“.

От сайта на Genetic test (genetic-test.bg) става ясно, че не става дума за реални генетични тестове, а просто за сканиране на отпечатъците на пръстите на децата. Практически това е снемане на биометрични данни, което е без НИКАКВА диагностична стойност и е под въпрос колко етично и законно е да се извършва подобна дейност. Кой ще гарантира, че някой няма да злоупотреби с подобни интимни данни за децата?

22556156_1929157524000426_364291061_o

Компанията смята, че генетиката определя уникалния отпечатък на индивида, а чрез него е възможно  да се направят някакви заключения на база статистически данни. Следователно това е генетичен тест… Но истината е, че отпечатъците ни не се дължат изцяло на на генетични фактори, но и на екологични такива. След формирането на пръстовите отпечатъци, те се променят от факторите на околната среда – разположение на фетуса, движение и активност, плътност на амниотичната течност и други. Затова еднояйчните близнаци нямат идентични отпечатъци, макар да споделят идентичен геном.

banner-ciela-website

Не е ясно защо училище, чийто достъп е ограничен за външни лица, е допуснало представител на фирмата да притеснява дори най-малките деца (първокласници). Трябва да се запитаме листовките на фирмата до абсолютно всички деца ли са достигнали? Какво е участието на директора на заведението и дали ръководството е помогнало по някакъв начин? Кое ги е накарало да повярват на фирмата? Може би измислените сертификати на руски език?

Последиците биха били доста тежки за детската психика, а и за родителите. Макар „изследването“ да няма абсолютно никаква диагностична стойност, какво би станало, ако детето разбере, че го очаква бъдеще на миене на чинии с лоша фигура и наднормено тегло?

Родителите трябва да знаят, че не само физическите характеристики са зависими от факторите на околната среда. Същите фактори контролират интелигентността, както и професионалната реализация. Успехите все пак се дължат на много труд, а не в чакане на сбъдване на предсказание, дори то да звучи научно достоверно. А и научното общество постави през 2009 година под въпрос дерматоглифика като научна дисциплина и достоверност на резултатите в едно то своите ревюта (1).

С бих се радвал да разбера, защо училището е допуснало някой да тормози децата с псевдонаучно шарлатанство. Децата не са касички.

Цитирана литература:

1) Sciences, National Academy of. “Strengthening Forensic Science: A Path Forward”. National Academy of Sciences. Retrieved 29 December 2016.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares