Наука
Антиваксърите са виновни за възникващите нови огнища на морбили

Антиваксърите са виновни за възникващите нови огнища на морбили

Аргументите, които доказват, че отказът от ваксиниране крие огромни рискове, постоянно се трупат. Според скорошно проучване (1), което бе публикувано в престижния журнал JAMA (IF = 44.4), нарастващ брой огнища на морбили са свързани с хора, които отказват да се ваксинират или да ваксинират децата си против вируса.

Екип изследователи са разгледали 1789 случая на морбили в САЩ в периода 2001 г. – 2015 г. и са открили, че от всички инфектирани 70% са били неваксинирани.

Антивакс движението расте експоненциално всяка година, което частично се дължи на фалшивото проучване на д-р Андрю Уейкфийлд от 1998 година (2). В проучването си той е манипулирал и изфабрикувал резултати, за да създаде нереалната връзка между ваксините и аутизма. И макар последващи проучвания да не откриват споменатата връзка, все още много хора вярват на „откритието“ на Уейкфийлд и отказват да ваксинират децата си срещу редица тежки инфекциозни заболявания – морбили, полиомиелит и подобни.

CDC (Center for disease control) смята инфекцията за унищожена на територията на САЩ, но в страната постоянно навлизат преносители. Нивата на заболеваемост са едни от най-ниските и са значително под средните в световен мащаб – 40 случая на един милион души годишно. Въпреки това, благодарение на антивакс движението, честотата се увеличава цели два пъти – от 0.28/1 милион до 0.56/1 милион души.

От всички описани 2012 случая 535 са на хора влизащи в САЩ (мигранти). Това означава, че остават 1477 случая, от които 1243 се наблюдавани при неваксинирани индивиди – 69,5%. 17.75% дори не са знаели дали са ваксинирани или не.

Заболяването протича тежко, а най-застрашени са неваксинираните бебета и малки деца, при които рискът от фатални усложнения е многократно по-висок. Има значително количество доказателства, че честотата на случаите намалява с възрастта, което отново подсказва защо е нужна превенция – да защитим най-уязвимите.

Но това не е единственото проучване, което свързва неваксинирането с разпространението на инфекцията (3). Създадени модели показват, че неваксинирането не крие само риск от разпространяване на инфекции, а и може да натовари излишно болничната система, което да изхаби не малка част от нейните ресурси. А това лесно може да бъде избегнато с превенция.

А ако искате да се запознаете с антивакс аргументите, прочетете следната статия:

Морбили: какво трябва да знаем за последната епидемия в България (2009-2011 г.)

 Цитирана литература:

1)     Clemmons NS, Wallace GS, Patel M, Gastañaduy PA. Incidence of Measles in the United States, 2001-2015. JAMA. 2017;318(13):1279–1281. doi:10.1001/jama.2017.9984

2)     http://6nine.net/2015/02/08/как-се-е-родил-митът-за-връзката-между-в/

3)     https://www.sciencealert.com/anti-vaccine-activists-spark-a-state-s-worst-measles-outbreak-in-decades

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story

Подобни публикации

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Харесайте ни във facebook

За biologist

I fucking love science! Здравейте! Казвам се Й. Стефанов и съм микробиолог (бъдещ доктор), science enthusiast, по дефиниция на БГ законодателството се водя "млад учен", просто любопитен. Геймър, меломан, киноман. MARVEL FAN! Млад съм, което явно за много хора е проблем. За други щеше да е проблем, ако бях брадат старец :D Няма угодия. Ако някой иска да се свърже с мен, може да ми пише на посочения имейл, да ми прати съобщение в страницата "Наука и критично мислене" (която е моя) или просто да ми пише на личния профил: https://www.facebook.com/munroe90

Статии в снимки

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!