Наука

Създадоха нов модифициран сорт пшеница без глутен

Чудите се  кой има нужда от модифициран сорт пшеница при положение, че се продават множество продукти „без глутенови” на пазара? Този нов сорт е от особена полза за болните от цьолиакия, които са не повече от 1% от световното население, но от друга страна е модерно да се смяташ, че си един от заболелите… Но нали вече има наличните продукти „без глутен“? Ами всъщност и в тях има глутен…

Цьолиакията е тежко автоимунно заболяване, чиито симптоми се отключват при консумация на храни съдържащи протеиновия комплекс, познат като глутен и по-конкретно протеините от семейството на α-глиадинът. На пазара са налични множество продукти, които се класифицират като „безглутенови“, но редица проучвания сочат, че в тях все пак има налични глутенови протеини. Проучване (1)  от 2010 година показва, че при изследвани 22 продукта, които са обявени, че не съдържат глутен всички са съдържали глутен в границите от 5.19 до 57.16 мг/кг при приета максимално допустима граница от 20 мг/кг (20 ppm). Установено е и че овесените ядки съдържат замърсяване с до 100 мг/кг глутен, което поставя под въпрос наложеното им използване в безглутеновите диети. Приетата граница от 20 мг/кг е граница, която не гарантира, че всички страдащи от цьолиакия няма да развият симптоми при консумация на продукти без глутен, но по-голяма част от тях ще продължат да се чувстват добре. Или с други думи безглутеновите продукти редуцират риска от развитие на симптоми, но той не изчезва и си остава относително голям. Причината е, че наличните технологии за разделяне на протеините на пшеницата не са перфектни и не могат да премахнат абсолютното количество глутен.

Новият сорт е продукт на съвместния труд на генетици от University of Minnesota и University of Sevilla и макар да е модифицират, той не е трансгенен (2). При създаването на този сорт не е осъществен трансфер на генетичен материал от близкородствени или далекородствени видове. Биолозите първоначално са успели да заглушат експресията на алфа глиадини чрез процеса на РНК интерференция, но това не е дълготрайно решение, тъй като експресията е възможно да се възстанови. С помощта на CRISPR екипът е успял да изключи почти всички гени, които кодират въпросния протеин. Това постижение всъщност е изключително трудно, защото в целия огромен геном на пшеницата има открити 45 гена, които кодират алфа глиадини, а учените са успели да изключат 35 от тях.

Резултатът е пшеница, която има значително по-добри производствени и хранителни качества. Всеизвестен факт е, че е много трудно да се правят тестени изделия с подобно брашно, а крайният продукт страда от липса на характерната пухкава и аерирана текстура. Този недостатък в новия сорт е значително по-слабо изявен, а освен това имунореактивността е редуцирана с цели 85%. Въпреки добрите резултати, все още е нужно  всички налични гени да бъдат заглушени, с което сортът ще бъде много по-добър от наличните продукти на пазара.

Цитирана литература:

1)      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20803900

2)    http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pbi.12837/epdf

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook