Наука

Боят възпитава? По-скоро не.

Всеки е чувал този хубав израз, че „боят възпитава“, че малко шамарчета стягат дисциплината и прави от детето Човек (с главно „Ч“). E oказва се, че не е вярно и дори по-лошо… Каква изненада…

Наскоро бе публикувано ново проучване в Journal of Family Psychology от University of Texas и  University of Michigan, което прави своите заключения на база представителна извадка от 160 000 деца и продължителност от 50 години. Колкото повече децата са тормозени физически (и най-вече шляпни с шамари), толкова е по-вероятно да се противопоставят на родителите си, да имат антисоциално поведение, да са агресивни, да имат ментални и когнитивни проблеми.

Удрянето на шамари увеличава значително риска от развитие на огромен набор от нежелани последици за детето. Да запомним, че това са рискове – няма 100% вероятност някои описаните последици да се наблюдават, но шансовете са големи, което омаловажава и самата „възпитателна“ цел на боя.

Притеснителното е, че могат да се наблюдават и по-дълготрайни ефекти. Колкото по-често е шляпано детето, толкова по-вероятно е като възраст то да проявява антисоциално поведение, да има  проблеми с психичното здраве и е най-вероятно да подкрепя физическото насилие на децата. Боят като дете кара индивидите да смятат, че той е нещо нормално, ако се прилага „с възпитателна цел“ . Кръговрат.

Според проучване от 2014 година на организацията UNICEF, 80% от родителите по света прилагат някаква форма на физическо насилие с възпитателна цел.

Нека запомним, че децата могат да се възпитават освен с негативни и насилствени стимули, а и с позитивни стимули. Наградата за добро поведение е алтернатива на наказанието за лошо.

Gershoff, E. T., & Grogan-Kaylor, A. (2016). Spanking and child outcomes: Old controversies and new meta-analyses. Journal of Family Psychology, 30(4), 453-469. http://dx.doi.org/10.1037/fam0000191

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook