Наука

Боят възпитава? По-скоро не.

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Всеки е чувал този хубав израз, че „боят възпитава“, че малко шамарчета стягат дисциплината и прави от детето Човек (с главно „Ч“). E oказва се, че не е вярно и дори по-лошо… Каква изненада…

Наскоро бе публикувано ново проучване в Journal of Family Psychology от University of Texas и  University of Michigan, което прави своите заключения на база представителна извадка от 160 000 деца и продължителност от 50 години. Колкото повече децата са тормозени физически (и най-вече шляпни с шамари), толкова е по-вероятно да се противопоставят на родителите си, да имат антисоциално поведение, да са агресивни, да имат ментални и когнитивни проблеми.

Удрянето на шамари увеличава значително риска от развитие на огромен набор от нежелани последици за детето. Да запомним, че това са рискове – няма 100% вероятност някои описаните последици да се наблюдават, но шансовете са големи, което омаловажава и самата „възпитателна“ цел на боя.

Притеснителното е, че могат да се наблюдават и по-дълготрайни ефекти. Колкото по-често е шляпано детето, толкова по-вероятно е като възраст то да проявява антисоциално поведение, да има  проблеми с психичното здраве и е най-вероятно да подкрепя физическото насилие на децата. Боят като дете кара индивидите да смятат, че той е нещо нормално, ако се прилага „с възпитателна цел“ . Кръговрат.

Според проучване от 2014 година на организацията UNICEF, 80% от родителите по света прилагат някаква форма на физическо насилие с възпитателна цел.

Нека запомним, че децата могат да се възпитават освен с негативни и насилствени стимули, а и с позитивни стимули. Наградата за добро поведение е алтернатива на наказанието за лошо.

Gershoff, E. T., & Grogan-Kaylor, A. (2016). Spanking and child outcomes: Old controversies and new meta-analyses. Journal of Family Psychology, 30(4), 453-469. http://dx.doi.org/10.1037/fam0000191

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм