Наука
Боят възпитава? По-скоро не.

Боят възпитава? По-скоро не.

banner-ciela-website

Всеки е чувал този хубав израз, че „боят възпитава“, че малко шамарчета стягат дисциплината и прави от детето Човек (с главно „Ч“). E oказва се, че не е вярно и дори по-лошо… Каква изненада…

Наскоро бе публикувано ново проучване в Journal of Family Psychology от University of Texas и  University of Michigan, което прави своите заключения на база представителна извадка от 160 000 деца и продължителност от 50 години. Колкото повече децата са тормозени физически (и най-вече шляпни с шамари), толкова е по-вероятно да се противопоставят на родителите си, да имат антисоциално поведение, да са агресивни, да имат ментални и когнитивни проблеми.

Удрянето на шамари увеличава значително риска от развитие на огромен набор от нежелани последици за детето. Да запомним, че това са рискове – няма 100% вероятност някои описаните последици да се наблюдават, но шансовете са големи, което омаловажава и самата „възпитателна“ цел на боя.

banner-ciela-website

Притеснителното е, че могат да се наблюдават и по-дълготрайни ефекти. Колкото по-често е шляпано детето, толкова по-вероятно е като възраст то да проявява антисоциално поведение, да има  проблеми с психичното здраве и е най-вероятно да подкрепя физическото насилие на децата. Боят като дете кара индивидите да смятат, че той е нещо нормално, ако се прилага „с възпитателна цел“ . Кръговрат.

Според проучване от 2014 година на организацията UNICEF, 80% от родителите по света прилагат някаква форма на физическо насилие с възпитателна цел.

Нека запомним, че децата могат да се възпитават освен с негативни и насилствени стимули, а и с позитивни стимули. Наградата за добро поведение е алтернатива на наказанието за лошо.

Gershoff, E. T., & Grogan-Kaylor, A. (2016). Spanking and child outcomes: Old controversies and new meta-analyses. Journal of Family Psychology, 30(4), 453-469. http://dx.doi.org/10.1037/fam0000191

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares