Наука
Боят възпитава? По-скоро не.

Боят възпитава? По-скоро не.

Всеки е чувал този хубав израз, че „боят възпитава“, че малко шамарчета стягат дисциплината и прави от детето Човек (с главно „Ч“). E oказва се, че не е вярно и дори по-лошо… Каква изненада…

Наскоро бе публикувано ново проучване в Journal of Family Psychology от University of Texas и  University of Michigan, което прави своите заключения на база представителна извадка от 160 000 деца и продължителност от 50 години. Колкото повече децата са тормозени физически (и най-вече шляпни с шамари), толкова е по-вероятно да се противопоставят на родителите си, да имат антисоциално поведение, да са агресивни, да имат ментални и когнитивни проблеми.

Удрянето на шамари увеличава значително риска от развитие на огромен набор от нежелани последици за детето. Да запомним, че това са рискове – няма 100% вероятност някои описаните последици да се наблюдават, но шансовете са големи, което омаловажава и самата „възпитателна“ цел на боя.

Притеснителното е, че могат да се наблюдават и по-дълготрайни ефекти. Колкото по-често е шляпано детето, толкова по-вероятно е като възраст то да проявява антисоциално поведение, да има  проблеми с психичното здраве и е най-вероятно да подкрепя физическото насилие на децата. Боят като дете кара индивидите да смятат, че той е нещо нормално, ако се прилага „с възпитателна цел“ . Кръговрат.

Според проучване от 2014 година на организацията UNICEF, 80% от родителите по света прилагат някаква форма на физическо насилие с възпитателна цел.

Нека запомним, че децата могат да се възпитават освен с негативни и насилствени стимули, а и с позитивни стимули. Наградата за добро поведение е алтернатива на наказанието за лошо.

Gershoff, E. T., & Grogan-Kaylor, A. (2016). Spanking and child outcomes: Old controversies and new meta-analyses. Journal of Family Psychology, 30(4), 453-469. http://dx.doi.org/10.1037/fam0000191

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story

Подобни публикации

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Харесайте ни във facebook

За biologist

I fucking love science! Здравейте! Казвам се Й. Стефанов и съм микробиолог (бъдещ доктор), science enthusiast, по дефиниция на БГ законодателството се водя "млад учен", просто любопитен. Геймър, меломан, киноман. MARVEL FAN! Млад съм, което явно за много хора е проблем. За други щеше да е проблем, ако бях брадат старец :D Няма угодия. Ако някой иска да се свърже с мен, може да ми пише на посочения имейл, да ми прати съобщение в страницата "Наука и критично мислене" (която е моя) или просто да ми пише на личния профил: https://www.facebook.com/munroe90

Статии в снимки

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!