Наука

Защо не трябва да се паникьосваме за фипронила в някои партиди яйца?

Вече няколко дни в медиите циркулират публикации, които алармират, че ни тровят с опасни яйца, че сме в сериозна опасност, че веднага трябва да се притесним, да изхвърлим всичко, а защо не и да отидем на лекар. Нека се успокоим малко, защото единственото нещо, което може да ни навреди в тази ситуация е стресът, който си причиняваме излишно. А той е рисков фактор, който често пренебрегваме.

Untitled

Открито количество в яйцата не е притеснително!

Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) разпространи разкритието, че са открити партиди яйца, при които количеството на фипронил е около 0.027 мг/кг. Това означава, че в 1 килограм яйца има 0.027 мг от веществото. 1 килограм са 20 яйца с размер „М“, които са с маса около 49 грама. Самото наличие на веществото не трябва да ни притеснява, защото не трябва да живеем с илюзията, че храната, която консумираме е „чиста“. Винаги има някакво замърсяване и за щастие тялото ни е напълно подготвено, за да се „детоксикира“.

Догмата, която никога не трябва да забравяме е „Дозата прави отровата“. Трябва да знаем и че могат да настъпят два вида интоксикации:

1)      Хронична – ежедневен прием на малки количества от активната субстанция, които в бъдещ период от време ще доведат до влошено здраве.

2)      Остра – еднократен прием на висока доза от активната субстанция в рамките на 24h, която да доведе до нежелани отрицателни ефекти върху здравето.

Не използвам „отрова“ или „токсин“, защото всяко вещество в определени количества крие своите рискове.

Untitled-1Хронична интоксикация с фипронил може да настъпи доста трудно. Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) се ръководи от установената NOAEL (No Observable Adverse Effect Level) концентрация – количество вещество, при което не се наблюдават никакви ефекти при консумация в дълъг период от време. NOAEL = 0,019 мг/кг/на ден. Или по-просто казано, ако един индивид е с маса 70 килограма, то количеството (0,019 * 70 = 1,33 мг/кг/ден), което трябва да приема всеки ден и при което няма да настъпи интоксикация, ще се съдържа в 985 яйца. Разбира се консумацията на 985 яйца всеки ден е невъзможно, а и консумацията на подобно огромно количество протеини е възможно да доведе до храносмилателни проблеми (Литературен източник 1).

За да се презастраховат европейските органи, те въвеждат стойността RfD (Reference Dose), която всъщност представлява NOAEL разделена на 100. Или с други думи RfD = 0.019/100 = 0.0002 мг/кг/ден. Това се прави поради прилагането на „Принципа на предпазливостта“ – NOAEL концентрацията е  безопасна, но е по-добре да се застраховаме за всеки случай.

Остра интоксикация с фипронил може да настъпи още по-трудно. Компетентните органи са наложили референтна доза за остра интоксикация (ARfD), която е равна на 0.009 мг за килограм живо тегло. Тук отново е приложен фактор от 100х за презастраховане. Това означава, че еднократно погълнатата доза, при което не се наблюдават никакви ефекти върху здравето (NOAEL) е 0.9 мг/кг. Или с други думи един 70 (70*0,9 = 63 мг) килограмов човек трябва да погълне (63/0,027*20) 46 666 яйца в рамките на 24 часа (Литературен източник 2).

Фипронилът успешно се „детоксикира“  естествено от тялото, но бавно

Трябва да спомена, че няма почти никакви сериозни данни за хора. Всички референтни стойности и проучвания върху метаболизма на веществото се основават на животински модели.

Фипронилът подлежи на успешна биотрансформация от страна на организма на бозайниците. Това означава, че телата ни успешно могат да го метаболизират под форма, която лесно да се изхвърли от отделителната система. Установено е, че фипронилът се екскретира основно чрез фекалиите (до 75%), чрез урината (до 25%) и много малка част чрез пот. Времето, което е нужно на тялото да разгради почти цялото погълнато количество фипронил е 200 часа.

Макар паниката да е излишна, трябва да се знае как това вещество е попаднало върху яйцата. Фипронилът е активна съставка в множество обезпаразитяващи продукти не само за птици, но и за домашни любимци, което може би разкрива мистерията…

Извинявам се, че по-рано днес публикувах данни и “изчисления”, които не се основаваха на реално проверена информация, с което подведох някои потребители. Този път всяка цифра може да бъде проверена в посочените линкове.

Цитирана литература:

1)      http://npic.orst.edu/factsheets/archive/fiptech.html#toxbox

2)      http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2006.65r/epdf

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook