Наука

Не! Ракът не е създаден от човека… (obekti.bg)

http://www.obekti.bg/nauka/rakt-e-szdaden-ot-choveka

Списание Обекти, макар да публикува добри материали, този път бе подлъгано от съмнителни статии, които циркулират в интернет и публикува неистината, че онкологичните заболявания са всъщност причинени от хората… В основата на това твърдение лежи проучване, което бе публикувано в престижния журнал Nature, но тълкуването му e напълно грешно (1).

Разбира се никой не твърди, че лайфстайлът ни не играе важна роля върху развитието на онкологичните заболявания, напротив. Но аргументите, които са посочени в статията на obekti.bg, просто не подкрепят тезата, че ракът е заболяване, което е създадено от човека.

Съществуват множество доказателства, че ракът е съществувал в древните цивилизации, включително следи от тумори на костите и много писмени сведения, в които се дискутират симптоми и методи за лечение.

Авторите на въпросното проучване всъщност не оспорват тези доказателства, но смятат, че е възможно в тези общества подобни заболявания да са били по-рядко явление, защото е възможно някои образувания върху костите, които са смятани за деформации след онкологично заболяване, всъщност да са нещо съвсем друго от тумори. Отново само предположения.

В медиите тази информация бе представена по друг, по-сензационен начин: „Липсата на злокачествени образувания в мумиите ни показва колко рядко срещани са били тези заболявания, което индикира, че факторите, които ги причиняват се крият в модерната индустриализация.“

Подобни твърдения просто не се подкрепят от разгледаната статия. Не са посочени достатъчно доказателства в нея, върху които да могат да се направят каквито и да е категорични заключения относно нивата на заболеваемост в древните общества.

Възрастта е основен рисков фактор

Твърдението, че онкологичните заболявания са се срещали с по-ниска честота сред населението на древните цивилизации не трябва да ни изненадва. Причината е, че днес се радваме на удължена продължителност на живота, а това се дължи основно на технологичното развитие.

Преди стотици и хиляди години продължителността на живота е била кратка. В миналото тривиалните днес инфекции са били ежедневен бич за древното население и много са загивали. Това естествено важи за индивиди, които са оцелели един от най-тежките периоди – детството. Смъртността сред новородените и децата е била огромна.

Днес вече знаем, че страдащите от онкологични заболявания са основно възрастни хора. Подобни заболявания са били нещо нетипично за общества, чиито индивиди трудно са достигали 40 годишна възраст (2).

Съществуват много естествени причини за развитие на рак

В медиите циркулира и много притеснително изявление на един от авторите – „Няма нищо в природата, което причинява рак. Това означава, че той е създадена от човека болест.“

Но това е просто невярно.

Един от най-големите рискови фактори е Слънцето. Ултравиолетовата радиация от него представлява сериозен риск.

Бактериите и вирусите също са основен рисков фактор. Инфекциозните агенти са причина за до над 10% на случаите на подобни злокачествени заболявания. Някои от тях са папилома вируси (HPV), Епщайн-Бар вируси, бактерията Helicobacter pylori и други. Интересен факт е, че широкото използване на хладилници и по-добрите условия на живот са понижили значително броя на инфектираните индивиди.

Напълно естествени вещества. Храната всъщност може да е източник на напълно естествени и природни токсини, които в много ниски концентрации могат да причинят опасни заболявания. Такива са микотоксините от плесенни организми, които се развиват върху храната ни.

Трябва да се разбере, че проучването, което коментираме, просто разглежда раковите заболявания сред древните египтяни, гърци и римляни, но не ни дава никаква информация за причините, които стоят зад наличните днес нива на заболеваемост. Най-странното е, че статистика за нивата на заболеваемост в много държави се води едва от няколко десетилетия. Нямаме подходящо количество данни.

Но вместо да се притесняваме за индустриализацията, трябва да помислим как да променим лайфстайла си, за да се предпазим. Доказано е, че ограничаването на тютюнопушенето и приемът на алкохол, редовното спортуване и предпазване от ултравиолетова радиация, намаляват значително рисковете. А както знаем, за древните цивилизации споменатите пороци не са били чужди.

Твърденията, че ракът е създаден от човека са грешни, подвеждащи, объркващи и определено не обобщават цялата налична научна информация по проблема. Разпространението на подобни лъжи просто обърква обществото и създава излишна паника.

 

1)      A. Rosalie David & Michael R. Zimmerman; Cancer: an old disease, a new disease or something in between? Nature Reviews Cancer 10, 728-733 (October 2010) | doi:10.1038/nrc2914

2)      http://www.bbc.co.uk/history/ancient/egyptians/health_01.shtml

http://www.obekti.bg/nauka/rakt-e-szdaden-ot-choveka

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook