Наука

Eва Екеблад – жената, която направи алкохола възможен и премахна глада в Швеция

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Ева Екеблад е шведска графиня, която не е била непозната за светския живот по онова време, но е била по-известна с труда си. Тя е била учен и агроном. През 1746 година тя описва нов метод за получаване на брашно и етилов алкохол от картофи

Именно нейната работа прави картофите популярен продукт в Швеция. По това време алкохолът се е произвеждал основно от зърнени култури, а внедряването на технология за производство на спиртни напитки от грудкови растения е довело до значително подобрение на ситуацията с изхранването на шведското население. Благодарение на иновационния метод са се освободили огромни количества пшеница, ръж и ечемик, които са били пренасочени към производство на тестени изделия. Тази важна променя е редуцирала честотата на появя на масов глад в скандинавските страни.

Ева е била само на 24 година, когато е предала своето научно проучване пред Кралската шведска академия на науките. Две години по-късно, през 1748 година, тя е станала първата жена пълноправен член на Академията, макар 3 години по-късно да е била понижена до почетен член. Все пак е била жена в онези странни времена…

Работата и с картофите е намерила приложение и в козметиката, където е заместила опасни химични съединения с картофено брашно. Тя е открила и начин за избелване на памук и текстил чрез сапун.

На 10-ти юли се навършиха 293 години от нейното рождение, за което Google я почете с променено лого на едноименната търсачка.

 

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Безполезните IV терапии – венозна инфузия на витамини с цел подмладяване

Наблюдавам някои сфери на медицината и се чудя ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм