Наука

Плацентофагия: как можеш да убиеш детето си от глупост

Както всички вече знаем, модерно е да се яде човешка плацента. Това е едно от псевдонаучните течения на „здравословната мода“. Какви са причините?

1)      Поради някаква странна причина, някои родители смятат, че чрез консумация на лиофилизирана (изсушена, но със запазени биологични активности) плацента, може да се усвои лечебния потенциал на стволовите клетки. Родителите всъщност не знаят какво са стволови клетки, но са прочели 2-3 думи в съмнителни сайтове за невероятните им свойства. А най-често цитират книги на световно неизвестни автори, които смятат за „специалисти“.

2)      Защото така правят дивите животни. Да, някои животни консумират плацентата си, защото все пак в техния свят на оскъдни ресурси да изхвърлиш идеален източник на протеини е истинско кощунство. Но животните практикуват и копрофагия – консумация на фекалии. Някой пробвал ли е? Поради някаква необяснима причина хората се стремят да се завърнат към първичното, което е странно, защото това не корелира с претенцията за висок интелект, която изразяват.

3)      Плацентата е източник на ценни нутриенти и най-вече желязо. С други думи – за да се нахранят с питателна храна. Но не е нужно да изядете непотребна вече част от детето си, за да набавите всичко необходимо. Можете просто да изядете една свинска пържола.

Тази практика  е опасна!

Но не само за вас, а и за детето ви. Миналата година Центърът за контрол на заболяванията на САЩ описа много интересен случай на рядък вид предаване на бактериална инфекция от майка на дете (1).

През 2016 година в местна болница е прието новородено бебе с бактериална инфекция (Streptococcus agalactiae). Инфекцията с този патоген не е нещо уникално. Тя обитава вагината на майката, както и някои части на храносмилателната система. При здрави индивиди не е патогенна поради силния имунитет, но за новородени е по-скоро опасна. Поради тази причина в САЩ се правят изследвания на майката преди раждане, за да се установи дали е носител. При раждането на детето то очевидно е в контакт с вагината. В конкретния случай резултатът на майката е бил негативен, но бебето може да се е заразило от друг източник. Положителната новина е била, че следи от бактерията са били открити само в кръвта, но не и в ликвора, което би било сигнал за наличие на бактериален менингит. Детето е било излекувано с 11 дневно третиране с антибиотик – ампицилин.

Пет дни по-късно детето постъпва отново в болница и отново с инфекция със същата бактерия – Streptococcus agalactiae. Лекарите се усъмняват, че източник на инфекцията е майчината кърма, но резултатът е отрицателен. Майката е здрава. Детето отново преминава през кратък курс на антибиотично лечение и оздравява, но лекарите продължават да търсят причината. От първата болница съобщават на настоящата, че при раждането майката е настоявала плаценатата да бъде връчена на частна компания, която да я лиофилизира и капсулова, за да бъде годна за консумация.

Лекарите извършват нужните анализи и откриват, че материалът от плацентата и бактериите от кръвта на детето имат много сходни ДНК фрагменти, което подсказва и кой е източника на инфекцията, но остава мистерия как той е попаднал в тялото на детето. Може само да се предполага.

Очевидно плацентата е била инфектирана, а подготовката от компанията не е включвала нужната стерилизация. Дори да е била извършена някаква термична  и механична обработка, тя не е била достатъчна, при което са се запазили множество жизнеспособни стрептококи.

Така животът на едно дете е бил силно застрашен от глупостта на своите родители. А можем ли да прехвърлим част от вината и на индивидите, които разпространяват подобни лъжи?

1) Buser GL, Mató S, Zhang AY, Metcalf BJ, Beall B, Thomas AR. Notes from the Field: Late-Onset Infant Group B Streptococcus Infection Associated with Maternal Consumption of Capsules Containing Dehydrated Placenta — Oregon, 2016. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2017;66:677–678. DOI: http://dx.doi.org/10.15585/mmwr.mm6625a4.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook