Наука
Г-н Кирил Домусчиев, защо няма работна ръка?

Г-н Кирил Домусчиев, защо няма работна ръка?

Знаете ли защо не бих работил за г-н Домусчиев?

Братя Домусчиеви за българите са известни  най-вече с факта, че притежават най-добрия (може би) български футболен отбор – Лудогорец. За мен те са известни с факта, че притежават най-голямото производство на ензимни препрати и антибиотици -приложна биотехнология. Да произвеждаш и продаваш подобни продукти извън България всъщност е много печелившо, което е видно от факта, че компанията им “Биовет” се разраства и в малки градове, като Ботевград.

Кой пък ме пита мен? Изучавам ензими, това са ми компетенциите в академичната сфера – компетенции, от които производството на братята има нужда. В близкото бъдеще ще трябва да се влея в пазара на труда и е съвсем логично бъдещ доктор, който от години се занимава с ензими, да кандидатства в завод, който ги произвежда. И да, производството им има остра нужда от кадри. Факт – ръководството постоянно преговаря с университети, които произвеждат подобни кадри, но дипломиращите се просто нямат интерес да се реализират. Аз също (при тях).

Причината? Финансова основно. Заплащането е по-малко от това, което получават работещите в LIDL, а поради спецификата на работа се налага да се работи в пряк контакт с органични разтворители, чисти и набогатени бактериални и плесенни култури, стерилни условия (което е шок за имунната система), а и често в подобни предприятия стават неприятни трудови злополуки, което е видно от публикациите в медиите. Кое компенсира ниското възнаграждения и по-скоро опасните условия на труд? Гордост от вършения труд? По-добре да се подреждат вафли в LIDL.

banner-ciela-website

Но не приемайте коментара ми, като драма, рев за пари. По-скоро споделям личния си избор и аргументите, защо един подготвен кадър не иска да работи (при тези условия) в най-добре отговарящото за него предприятие. За мен не е драма АЗ да не практикувам професията си, но за нуждаещите се от кадри очевадно е проблем. Вярвам в свободния пазар, а трудът е стока, която се търгува на него. Ако в Пещера (не е желано място за живот сред младите) заплащането не удовлетворява кандидата, то кандидатът е свободен да търси реализация на други локаци. В Лондон например. Това е супер! Свободни сме да избираме.

Но да се оплакваме по медиите, че кадри няма и няма кой да работи е по-скоро лицемерно. Сигурен съм, че със знанията и уменията си ще съм полезен за производството на председателя на КРИБ, но защо да го правя? Въпрос на личен избор. А  в условия на конкурентен пазар да стоиш и да ревеш по медиите, че няма хора, вместо да направиш нещо, за да стане работното място по-привлекателно е смешно.

Untitled-2

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares