Наука
Преливане на младежка кръв няма да ви подмлади

Преливане на младежка кръв няма да ви подмлади

banner-ciela-website

През изминалите няколко години бяха публикувани серия от статии и репортажи, които се опитваха да но убедят, че „младата кръв“ е някаква панацея. Масово се разпространяваше информацията, че инжектирането на кръв от по-млади индивиди в по-възрастни води до плеада от положителни и най-вече подмладяващи ефекти. Множество милиардери веднага изявиха желание да се подложат на въпросната процедура. Ново проучване, което бе публикувано наскоро в престижния журнал Nature Communications е на път да унищожи този греховен бизнес.

Учените откриват, че хората имат напълно грешна представа за ситуацията. Кръвта от млади индивиди най-вероятно няма никакви терапевтични и подмладяващи свойства, а просто кръвта на възрастните е “по-токсична”.

Изследователите са преливали кръв от млада мишка в по-възрастна, но не са открили никакви значителни, клинични ефекти. Обратното действие обаче, преливане на кръв от възрастна мишка в по-млада, е довело до редица неблагоприятни ефекти в множество органи и тъкани на младия индивид. Проучването предлага идеята, че реалният застаряващ фактор  вероятно се дължи натрупващи се молекулни агенти с неблагоприятно действие, а не изчерпване на подмладяващи такива.

Каква всъщност е модата?

През 2005 година бе публикувано проучване в Nature, в което се описва как хирургично учени са свързали възрастна и млада мишка (парабиоза), при което кръвотока на двата изследвани обекта се е смесвал свободно. Учените докладват, че тъканите по-възрастния индивид вероятно претърпяват репарация, което може да се дължи на обмена на телесни флуиди. Медиите естествено превръщат тази статия в сензация, но те добавят по нещо от себе си, което от своя страна създава една нереална представа за реалната ситуация. Това, което е пренебрегнато във въпросното проучване е, че по-възрастният индивид се е „възползвал“ от предимствата на младите дробове, сърце и бъбреци.

banner-ciela-website

Учените тогава не са могли категорично да докажат, че именно кръвта е виновна за наблюдаваните благоприятни ефекти, затова провеждат ново проучване (настоящото), което елиминира свързването на двата индивида, но обмяната на кръв все пак е запазена.

Обменът на кръв е бил осъществяван, докато всяка възрастна мишка е имала в себе си минимум 50% „млада кръв“. След месец изследователите прегледали всеки орган и система на тестовите обекти. Възрастните индивиди не са претърпели значителни (статистически значими) подобрения, но младите били със влошено здраве. Кръвта на възрастните индивиди ги е застарила.

Какво има в „старата кръв“?

Изследователите смятат, че в нея се намират определени молекули, които се акумулират с процеса на стареене. Тези молекули могат да инхибират растежа и развитието. Тези инхибитори са явно доминиращи над молекулите в кръвта на по-младите индивиди, което обяснява тяхното влошено здравословно състояние в края на експеримента.

Всичко това отваря ново научно поле, което ще се стреми да открие инхибитори на тези молекули, които ни влошават здравословното състояние. Възможно е тези инхибитори да са огромен брой, но част от тях могат да имат регулаторна функция, които да регулират останалите. Учените искат да видят как системите и органите на възрастни индивиди ще се държат, когато бъдат изложени на вещества, които инхибират действието на самите инхибитори. Това може да доведе до потенциално лечение за диабет, остеопороза и други заболявания, които са свързани с напредналата възраст.

Стареенето е сложен процес, а една шарлатанска индустрия бе обезглавена благодарение на… науката :)

Цитирано научно проучване:

  • Nature Communications 7, Article number: 13363 (2016) doi:10.1038/ncomms13363

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares