Наука

Наука vs митове: джусингът крие рискове за здравето

Един от основните стълбове на здравословната мода се нарича джусинг – да се наливаш с всякакви течности на плодовa основа. Разбира се никой не твърди, че да пиеш сокове е лошо. Проблемът идва, когато тези сокове са основните течности, които се приемат и често заместват някои от дневните хранения. А понякога тези напитки са и доста скъпи.

Преди 2 месеца бе публикувано проучване (1) в журнала Journal of the American College of Cardiology, който е с впечатляващ IF 17.759 (гарантира качеството на проучването, резултатите и направените заключения), с което авторите му се опитват да убият някои от най-популярните хранителни митове. Много от разгледаните митове са подкрепени от “единични проучвания“, което не ги прави достоверни, защото дори не са правени опити за повторение на резултатите. Други митове се основават на индустриално финансирани проучвания, в които единствената експериментална работа се изразява в раздаване на анкетни карти на (най-вероятно не много) представителна извадка.

Изследователите се насочват основно към установяването на какви са влиянията на хранителните митове върху сърцето, защото нека бъдем честни… Ако една диета вреди на сърдечно-съдовата система, то тя не може да се окачестви, като полезна или здравословна.

Изследователите откриват, че джусингът е опасен поради високия прием на допълнителни въглехидрати. Много хора всъщност смятат, че тези сокове са напълно безопасни и полезни. Когато плодовете се смилат (а после и прецеждат), изстискват или пресоват, вие премахнат полезните фибри (несмилаеми полизахариди от обвивката на плода, от пулпа на цитрусовите плодове и подобни в следствие на механичен стрес). Това, което пиете не е плодова напитка, а по-скоро вода с много прости въглехидрати (моно и олигозахариди), малко витамини и естествени ароматни съединения. Много по-добре е да изядете един морков или ябълка, отколкото да изстискате един килограм плодове.

Но опасността на джусинга не се крие само в скритите и лесноусвоими калории. Поредният мит твърди, че приемането на тези сокове „детоксикира тялото“. Смята се, че соковете отмиват всички токсини, но това не е вярно. По-притеснително е, че подобен тип детоксикация се свързва с по-ограничен прием на истинска храна. Често някои жени заменят едно или повече от дневните си хранения със сокове. От своя страна това (липсата на храна) редуцира динамиката на червата, което забавя естествените „детоксикиращи процеси“. Или с други думи – джусингът забавя детоксикацията, а не я стимулира.

За повече информация: https://www.facebook.com/science.and.critical.thinking/photos/a.337253216295983.80256.337231206298184/1349529421735019/?type=3&theater

За повече информация: https://www.facebook.com/science.and.critical.thinking/photos/a.337253216295983.80256.337231206298184/1349529421735019/?type=3&theater

Проучването поставя под въпрос и така популярното кокосово масло. То притежава повече наситени мазнини  от маслото или свинската мас, което го прави опасно. За жалост няма впечатляващи данни, които да доказват безценните свойства на тези тропични масла.

Проучването атакува и глутеновата мода. Отново лекарите стигат до заключението, че освен ако не страдате от някаква алергия или цьолиакия, няма причина, че трябва да спрете приема на продукти, които съдържат въпросния протеин.

Изводът от проучването е, че всяка диета, която ви кара да замените храната за вода със захари (лесно усвоими въглехидрати), ви е подвела. Тя е неефективна и увеличава някои рискови фактори.

1) Andrew M. Freeman, Pamela B. Morris, Neal Barnard, Caldwell B. Esselstyn, Emilio Ros, Arthur Agatston, Stephen Devries, James O’Keefe, Michael Miller, Dean Ornish, Kim Williams, Penny Kris-Etherton Journal of the American College of Cardiology Mar 2017, 69 (9) 1172-1187; DOI: 10.1016/j.jacc.2016.10.086

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook