Наука
Непастьоризираните продукти причиняват 840 пъти повече хранителни инфекции

Непастьоризираните продукти причиняват 840 пъти повече хранителни инфекции

banner-ciela-website

Непастьоризираното мляко и млечните продукти, направени от него, са отговорни за почти всички хранителни заболявания, които са причинени от консумация на млечни продукти. Притеснителното е, че тези храни стават все по-популярни и изключително достъпни, което означава, че жертвите ще се увеличават, а с оглед на надвисналата опасност от антибиотична резистентност, ситуацията ще е много тежка.

Въпросната ситуация всъщност е ярък пример как разпространяването на лъжи, фалшивите новини и фалшивата информираност застрашава обществената сигурност и здраве. Една лъжа и човешката наивност са способни да доведат до ужасяващи последици.

Untitled-4

Според ново проучване, което е проведено в САЩ и което ще бъде публикувано в журнала Emerging Infectious Diseases (висок IF 6.99), непастьоризираното мляко причинява 840 пъти повече заболявания и 45 пъти повече хоспитализации от пастьоризираните продукти.

Двигател на този феномен е био модата. Потребителите все повече желаят да купуват предимно „био“ и „натурални“ продукти, но не е задължително „естествените“ продукти да са безопасни, което е видимо от емпиричните данни, за сметка на популярните митове и легенди.

Според изследванията, в САЩ годишно има по 760 докладвани (има и недокладвани) случая (които са наложили хоспитализация) на хранителни инфекции, които са причинени от продукти от непастьоризирано мляко.  За сметка на това случаите, които са налагали хоспитализация след консумация на пастьоризирани продукти са били едва 22.

banner-ciela-website

Но по-стряскащото е, че тези данни просто представляват върха на айсберга, защото базата данни включва само огнища, но не и единични инфекции. Все пак големите огнища привличат медийно внимание, но не и единични хора, които са били натровени.

Въпросните непастьоризирани продукти могат да бъдат замърсени с различни опасни микробиални патогени – E. coli, Salmonella; Listeria monocytogenes, Campylobacter sp. и други. Въпросните бактерии могат да причинят (кървава) диария, но и по-тежки състояния, включително бактериален менингит. Наличието им за всеки микробиолог означава, че е била налична фекална маса в храната.

Untitled-6

Някои хора смятат, че едно сирене от непастьоризирано мляко е безопасно, ако е зряло поне 60 дни, но научните данни зад това твърдение в момента се ревизират. Вероятно ще бъде отхвърлено поради липса на аргументи.

Поради някаква необяснима причина някой разпространява страхове срещу процеса на пастьоризиране. Хората трябва да знаят, че зад този термин стои опитът по убиване на всички вегетативни бактериални форми в млякото. Бабите по селата също са се опитвали да убият опасните патогени, но чрез известното „преваряване“.

Ако искате да сте модерни, но да живеете в мъки и вероятно по-кратко – пийте непастьоризирано мляко. Но скоро и антибиотиците няма да могат да ви спасят…

Източник:

Costard S, Espejo L, Groenendaal H, Zagmutt FJ. Outbreak-related disease burden associated with consumption of unpasteurized cow’s milk and cheese, United States, 2009–2014. Emerg Infect Dis. 2017 Jun [date cited]. https://dx.doi.org/10.3201/eid2306.151603

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares