Наука

Безглутеновата диета е вредна според проучване на Harvard university

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Глутенът е едно от онези неща, които малко хора знаят какво точно представляват, но са обвинявани за причиняване на всевъзможни заболявания, а защо не и за някое природно бедствие. Причината зад глутеновата истерия е, че има индивиди (фиксиран 1% от населението), които страдат от цьолиакия. Именно този факт стои в основата на една безглутенова индустрия, бувално. Eдна от иконите на алтернативната медицина – Наташа Кембъл Макбрайд, която е автор на прословутата безглутенова ГАПС диета, смята глутена за върховното зло. Според нея той е причина за абсолютно всяко тежко състояние, дори развитието на аутизъм. Именно подобни идеи карат много хора да загърбят глутена – нова мода, която няма логическо обяснение, но движи пазар за милиони.

Уви, модите в хранителните режими и „лайфстайла“ почти никога нямат научна обосновка и най-често са в остър конфликт с наличните данни. Такъв е и случаят с безглутеновото хранене – отричането на всякакви продукти съдържащи глутен, което води до не консумация на  редица други важни нутриенти.

А знаете ли, че НЕконсумирането на глутен и продукти, които го съдържат няма кой знае какви положителни ефекти за здравето и дори може да ви навреди?

Тази година е публикувано проучване на Harvard University в престижния журнал The BMJ с впечатляващ IF 19.697, което е протекло 26 години и е с представителна извадка от 45 303 мъже и 64 714 жени. Целта е била да се проучи какви са дълготрайните ефекти върху здравето на  консумацията на глутен. Резултатите са показали, че хранителният прием на глутен не е свързан с увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания, но ограничаването му може да доведе до намалена консумация на някои важни компоненти от диетата, което от своя страна увеличава значително споменатия по-горе риск. Или с други думи – ако избягвате глутен съдържащи продукти, има по-голям риск да развиете сърдечно-съдово заболяване. В групата на НЕконсумиращите глутен е имало със 75 случая повече на заболели от споменатите заболявания.

Авторите на проучването подчертават в заключението си, че не трябва да се промотира и препоръчва безглутенова диета на хора, които не страдат от цьолиакия.

Проучване: Lebwohl Benjamin, Cao Yin, Zong Geng, Hu Frank B, Green Peter H R, Neugut Alfred I et al. Long term gluten consumption in adults without celiac disease and risk of coronary heart disease: prospective cohort study BMJ 2017; 357 :j1892

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Безполезните IV терапии – венозна инфузия на витамини

Наблюдавам някои сфери на медицината и се чудя ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм