Наука

Зaщо „Списание 8“ е ПСЕВДОнаучно-популярно списание?

Използвам цялата си тежест и амплоа на „коментатор“, критик, изключително запален по науката и в много малка степен практикуващ я, за да заявя, че „Списание 8“ е едно от най-отвратителни издания, което съществува на пазара. Не  бих могъл (и да искам) да кажа нищо хубаво за него. Това което изключително много ме дразни (и всеки запален по науката) е високопарното твърдение, че то е наследник на епохалното списание „Космос“, а в същото време науката отсъства от страниците. Мнението ми естествено не е повърхностно, а изградено на база цялостно творчество и вследствие на задълбочено изучаване на стила и маниера на писане на авторите в него.

Науката за индивиди, като мен, потенциалната таргет група na 8, е нещо свещено и нещо, което не трябва да се опетнява. Науката винаги е точна; науката винаги борави с факти; тя винаги е конкретна; тя не прави необосновани предсказания; методите, които използва, винаги са добре описани и прозрачни; тя не разчита на мистика; тя не се основава на легенди; загадки в нея няма. Науката e и предоставя пълната и абсолютна истина. Науката олицетворява жаждата за пълно познание, а в списанието се представят истории, които са мистика и дори не се прави опит да се вдигне булото над тях, което крие истината. Основен акцент са астрологията (в науката място за астрология няма, тя е антипод); мистични, народни лекове без ясна научна обосновка; рецепти на възрастни хора; налудничави теории за извънземни; опити да се оборят доказано научно практики с единични изследвания; описание на мистични, духовни учения (като това на Петър Дънов), които нямат нищо общо с науката. Подобни теми са обида, а заявките за наследство на едно от великите български издания е просто нахалство.

Дори не е нужно да четете статиите на списанието, за да разберете, че то акцентира върху псевдонаука. Можете да посетите видео канала му в youtube.com, където ще видите добре аргументирано видео как витамин B17 и маслото от кайсиеви ядки лекуват рак. Звучи добре, но проблемът е, че от научна гледна точка витамин B17 не съществува. Всъщност става дума за веществото амигдалин (не е витамин), което е цианид (всяко вещество, което съдържа CN група е цианид), което означава, че съветът да се консумира от болни е не просто идиотски, а трябва и да е престъпен. За този казус можете да се информирате от следната статия -> кликни тук. Още по-притеснително е, че този съвет се дава от д-р Мария Папазова – жената, която съветва да се пие урина всеки ден.

Във въпросния канал ще откриете още друг куп шедьоври: пророчествата на Петър Дънов; учените са се свързали с извънземни – абсолютна лъжа; лекуване на рак с бръмбари знахари – убийствен абсурд; кемтрейлс, Дийпак Чопра – символ на лъжата и псевдонауката в САЩ и множество видеа за вярата. Всички тези видеа крещят – „Надежда за наука всяка тука оставете!“. Трябва да знаете, че ако срещу 5 лева си купувате надежда, че ще прочетете нещо с научна обосновка, то парите ви ще бъдат похабени.

Много интересни са два забавни (по-скоро смехотворни) експеримента. Първият се опитва да докаже истинността на един от най-упоритите митове – микровълната фурна ни облъчва храната с опасна радиация. Експерименталната постановка е елементарна – две серии от семена се поливат с вода затоплена от кана и вода затоплена чрез микровълнова печка. Още в началото самият експеримент е опорочен, защото контролна група няма, а тя трябва да е поливане на вода, която не е преминала никаква обработка. Втората груба грешка е, че резултатите се определят субективно (на око), а както виждаме от снимката не може да се определи коя вода (и дали) потиска развитието на растенията. Подобни резултати трябва да се определят емпирично.

Вторият проведен експеримент се опитва да докаже, че лошите супермаркети поставят всички сладкиши на нивото на детските очи. За целта са вкарали дете в супермаркет, на което са сложили камера, което не съм сигурен, че е етично. Отново редакторите на списанието си правят грешни изводи, а истината е, че в почти всички магазини стоките са подредени на секции. Цели стени са изпълнени от горе до долу със сладкиши. Има секции, които са изпълнени и със зърнени култури, алкохол, хлебни изделия и подобни. Или с други думи – на нивото на детските очи попадат различни категории продукти, а „Списание 8“ правят поредното внушение, което не се основава на реални факти.

Както казах: „Надежда за наука всяка тука оставете“.

Но псевдонауката е добре застъпена и в печатните материали. Изключително забавни са ми обширните астрологически статии от типа на: „Ден на прозрение: Астрологична дневна прогноза за 1 май“; „Марс в Близнаци: война или мир?“; „Как да спечелим от ретроградния Меркурий“. Тези шедьоври се пишат от „професионален астролог“ Ивелина Рускова, която под своите статии остава имейл и телефон. Целият този шедьовър наподобява на жълт вестник, в който астролог си е платил за обявя, за да „зарибява“ податливи индивиди с излишни финансови средства. Хората трябва да знаят, че астрологията не е наука, а шарлатанство. Място за астрология няма в сериозно научно издание, каквото „Списание 8“ очевадно не е!

Няма как да се подмине и корицата на априлския брой, която сякаш е първоаприлска шега: „Коварната ваксина“. Списанието се опитва да пребори една наложена и напълно научно обоснована практика чрез едно единствено научно изследване, което се състои от само 4 изследвани индивида. Повече от абсурдно е да отправяш високопарни твърдения, но на база само 4 описани случая. Всичко това показва, че редакторите не са запознати с научния метод и естествено с основните принципи на статистиката. Още по-притеснително е, че основният акцент са бебетата (видно от самата корица), а в цитираното от тях проучване средната възраст на изследваните от тях 4 индивида е 60 години.

Редакторите на “Списание 8“ дори лъжат откровено в своите статии, за да създават псевдонаука. От статията „Потвърдено: хората поглъщат емоционална енергия“ (Източник 1) може да останете с грешното впечатление, че съществуват „енергийни вампири“. За да се аргументират, те се позовават върху проучване с цианобактерии от вида Chlamydomonas reinhardtii, които „крадат енергия“ (Източник 2). Всъщност те не крадат енергия, а при недостиг на въглероден диоксид или светлина, те синтезират ензимите „целулази“, за да разградят части от намиращите се наблизо растения и така „крадат“ енергия. Нима от това откритие можем да стигнем до заключението, че хората поглъщат емоционална енергия? Абсолютно не!

Поларис

Поларис

Разбира се между страниците на това списание има огромно място за реклама на различни псевдопродукти. Един от тези продукти е “Поларис” – странен диск, който може да лекува различни заболявания, включително и болест на Хашимото. Поларис действа върху чакрите… Или с други думи – този метод няма научна обосновка, не е клинично доказан, това е опасна шарлатания. Шарлатания в научно списание…

Това са само част от аргументите, чрез които ви призовавам да НЕ КУПУВАТЕ въпросното списание! То обещава да ви предостави чиста наука, но дава единствено лъжа, псевдонаука и грешни тълкования. Но най-голямото престъпление е, че за да се легитимира въпросното издание, то използва славата на вече несъществуваща легенда, като истински паразит.

Във времена с лесен достъп до неограничено познание е престъпно да се информираме от разпространители на лъжи.

Част от използвани източници:
Източник 1:https://spisanie8.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B8/5176-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D1%8A%D1%89%D0%B0%D1%82-%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%8F.html

Източник 2: https://www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121120121913.htm

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook