Наука
Изкуствена утроба – нов животоспасяващ метод за преждевременно родени (видео)

Изкуствена утроба – нов животоспасяващ метод за преждевременно родени (видео)

banner-ciela-website

Чудо или ужас? Във вътрешността на огромен „плик“ с тръби за кръв и флуиди, осем фетуса (агънца) се развиват, както биха се развили в утробата на майките си. В продължение на 4 седмици техните бели дробове и мозък нарастват, пониква им козина, отварят си очите, извършват движения и се учат да преглъщат – според ново проучване, което прави първите крачки в създаването на изкуствена утроба. Един ден това устройство би могло да помогне на преждевременно родени бебета да се развият извън родилката, но все още е тествано само върху овце.

Привлекателно е да си представим свят, в който в изкуствени утроби се развиват бебета, което елиминира здравните рискове от бременността. Но все пак е важно да не преувеличаваме, а да погледнем хладнокръвно на наличните данните. Според самия автор на проучването, истинска фантастика е да се смята, че може да се вземе плод в ранен етап на ембрионалното си развитие и да се постави в „машината“, където да се завърши процеса, но без майката да е критичният елемент в него.

Идеята на Biobag (името на иновативния апарат) е да се предостави идентични условия, като тези в in vivo средата, на бебета, които са родени месеци преди термина.

Биобаг не прилича на утроба, но съдържа същите важни компоненти: плик, който играе ролята на бариера, която защитава плода от външния свят; електролитен разтвор, който облива плода, както амниотичната течност; източник за циркулация на кръв, а съответно въглероден диоксид и кислород.

Преждевременното раждане е една от основните причини за смъртност сред новородени. В САЩ 10% от ражданията настъпват преждевременно, което означава, че са родени преди да достигнат до 37-та си седмица. Някои от децата се раждат дори преди 28-та седмица. Тези бебета се нуждаят от интензивни грижи, защото продължават да се развиват извън тялото на майките си. Децата, които оцелеят при раждане, се нуждаят от машинно дишане, медикаменти и системи за изхранване. Ако оцелеят след тези интензивни грижи, голяма част от децата продължават да страдат от редица заболявания, които са резултат от прекъснатото развитие на органите и системите.

banner-ciela-website

Именно затова от десетилетия учени се опитват да създадат изкуствена утроба, която би предоставила една по-естествена среда. Едно от най-сериозните предизвикателства е било да се създаде кръвоносната система, която свързва майката с фетуса – кръвта на майката се влива в бебето и обратно. Така се обменя кислород и въглероден диоксид. Кръвта трябва да се влива с налягане с определени параметри, но използването на външна помпа би увредило сърцето.

За да се реши този проблем, е създадена безпомпена кръвоносна система. Те са свързали кръвоносните съдове от пъпната връв към нов вид оксигенатор, при което кръвта се придвижва  бавно и гладко през системата. Използването на допълнителнителна помпа не е било наложително.

Трябвало е и да се елиминира риска от инфекции, към който преждевременно родените са изправени. Именно тук се намесват плика и амниотичната течност. Течността навлиза и излиза, точно както се наблюдава in vivo, при което се премахват отпадните продукти, плодът се предпазва от инфекции, а дробовете остават пълни с течност.

Въпросните 8 агънца, които са отглеждани 4 седмици в изкуствена среда, са имали идентично развитие, като тези отгледани в естествени условия. От всички само 1 е било евтаназирано, но за да му бъдат изследвани органите. Дробовете и мозъкът (органите, които са най-уязвими) са били неувредени.

Но разбира се агнетата не могат да се сравняват с хората – развитието е малко по-различно. Самият автор отбелязва, че ще са нужни още много проучвания и изследване на безопасността на този метод преди да се тества с хора. Положителното е, че и сега, и в други експерименти не са открити никакви дълготрайни проблеми и увреждания.

Според самите специалисти е по-важно превантивно да се предотвратяват причините за настъпване на преждевременно раждане, а този иновационен метод да се използва само при неизбежна нужда. Все пак по-добре детето да се развива в безопасна, изолирана и максимално идентична до реалната среда, отколкото да се подлага на стрес, който могат да преживеят (или не) днес.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares