Наука

Добри хора са способни да извършат ужасяващи неща

Ако поне малко се интересувате от наука, може би сте чували за експериментът на Милграм. Очевидно резултатите от него са валидни и до днес при 90% от участниците. Това описва ново проучване, което изследва склонността на индивидите да ударят с ток невинен човек, само защото им е казано да го направят.

Шокиращото заключение на авторите: „Половин век след оригиналното проучване на Милграм върху подчинението на авторитет, (човек с авторитет), шокиращо мнозинство от участниците са все още склонни да ударят с ток безпомощен човек.“

Това изключително противоречиво проучване за пръв път е проведено от психологът от Университета Йейл – Стенли Милграм през далечната 1960 година и се основава на наблюденията върху поведението на подчинените на нацисткия режим. Милграм се е чудил дали нацистите са унаследили злината си, или просто са следвали сляпо заповеди на авторитарна фигура.

За да изпита тази теория, наблюдателят (който действа, като авторитарен учен) присъства в стая с доброволец, който стои пред поредица от бутони и микрофон. Участникът е накаран да зададе серия от въпроси на друг участник в отсрещната страна – наречен е учащ.

Ако учащият отговори на някой от въпросите грешно, доброволецът трябва да натисне първото копче, което изпраща слаб електрически заряд към учащия. След всеки грешен отговор силата на електрическия заряд се увеличава пропорционално.

Учащият всъщност не е подложен на подобен стрес.  Той всъщност е поставено лице в експеримента от изследователите и му е наредено да отговаря грешно на определени въпроси, за да може участникът в експеримента да го наказва с електрошок. За да бъде по-реално, понякога на поставеното лице наистина е подаван много лек заряд, за да предизвика реакция.

Целта на експеримента е да се види колко дълго участниците ще участват в него. Някои от тях поставят под въпрос поставените им задачи и заповеди, а други се възпротивяват леко.

Може би смятате, че повечето хора биха спрели още в началото на експеримента? Резултатите показват, че мнозинството от участниците почти стигат до самия край.

Това подкрепя тезата, че напълно нормални хора могат да извършат ужасяващи неща, защото някой с власт им е казал да го направят.

Новото проучване е публикувано в журнала Social Psychological and Personality Science и е проведено в Полша през 2015 година. Фактът, че 90% от участниците са осъществили почти пълният вариант на експримента е шокиращ, но все пак представителната извадка е била много малка – 80 участника.

Към днешна дата авторитаризмът отново е на мода, а имайки предвид тези наблюдения, резултатите могат да са ужасяващи и то в глобален мащаб.

Литература:
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/03/170314081558.htm

http://www.iflscience.com/brain/scientists-replicated-infamous-milgram-experiment/

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook