Разни
Епидемия от морбили в Румъния и множество смъртни случаи

Епидемия от морбили в Румъния и множество смъртни случаи

В Румъния върлува епидемия от морбили (дребна шарка) – от Септември 2016 г. са инфектирани хиляди, а вече 17 деца са починали. Това се дължи на бедност и естествено все по-популярното антивакс движение.

Според здравното министерство на Румъния, нито едно от децата, което е починало, не е било ваксинирано. Последната жертва на вируса е момиченце на една годинка.

Броя инфектирани от Февруари 2016 година, сравнен със същия период на предходната година, е с 3400 повече.

Здравните власти настояват хората да използват единствения ефективен начин за превенция – ваксиниране. Морбилите са заразно, респираторно заболяване, което се характеризира с висока температура и поява на малки червени петна.

Световната здравна организация препоръчва да се прилагат две дози от ваксината, като първото третиране трябва да е една година след раждането. За да се постигне пълна ефективност, 95% от популацията трябва да е ваксинирана. В Румъния само 80% от населението е получило първата си доза, а втората само 50%.

Основна причина за тази ситуация в северната ни съседка е бедността, ограничения достъп до здравни грижи в някои региони и най-вече набиращото популярност антивакс движение. Притеснително е и че много популярни личности и религиозни организации провеждат масови антивакс кампании.

Може би антиваксърите наистина смятат, че няма как да развиеш аутизъм, ако умреш от морбили.

 

https://www.rte.ie/news/2017/0312/859093-measles/

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story

Подобни публикации

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Харесайте ни във facebook

За biologist

I fucking love science! Здравейте! Казвам се Й. Стефанов и съм микробиолог (бъдещ доктор), science enthusiast, по дефиниция на БГ законодателството се водя "млад учен", просто любопитен. Геймър, меломан, киноман. MARVEL FAN! Млад съм, което явно за много хора е проблем. За други щеше да е проблем, ако бях брадат старец :D Няма угодия. Ако някой иска да се свърже с мен, може да ми пише на посочения имейл, да ми прати съобщение в страницата "Наука и критично мислене" (която е моя) или просто да ми пише на личния профил: https://www.facebook.com/munroe90

Статии в снимки

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!