За реклама, Наука, НЕнаука, Разни, Технология

Не, прясното мляко НЕ е опасно…

В интернет все по-популярна става една лъжа, която толкова пъти е повтаряна, че вече  започва да заприличва на истина. Въпросната лъжа най-често се разпространява от “веге” обществото и от некомпетентни нутриционисти. Некомпетентни не е обида, а в моите очи е най-точното описание на индивиди, които се опитват да бъдат ментори на хора, които искат да водят здравословен начин на живот, но съветите им показват отчайваща липса на познания по химия, биохимия, микробиология на храните, човешки метаболизъм и физиология. Няма как да си специалист по хранене, ако ти липсват фундаментални познания.

Добре е да се знае, че дори да консумирате млечни продукти, противно на всеобщото лекарско мнение по темата, те са последната храна, която е препоръчително да приемате по време на бременност. Точно защото организмът има нужда от голямо количество калций, млечните продукти не влияят особено добре на костите в този период (че и по принцип). Малко информиране по темата ще ви доведе до заключението, че млякото не само не дава на тялото ни нужния калций, ами го и отнема от костите ни. Поради трудното разграждане на млечните продукти, които съвсем не са естествени за нашия организъм, понеже са храна за новородени от друг вид и нямат съвместимост с нашите ензими, тялото си е намерило начин да разгражда млечния протеин – като извлича калций от костите ни. Като добавим към това и че калцият от млякото е много по-трудно усвоим от калция от растителен произход, се получава едно нелогично прекомерно консумиране на млечни продукти, което масово лекарите препоръчват и бременните жени следват. Аз си набавям всички минерали от зеленолистни зеленчуци, семена и ядки. Растителните минерали се усвояват много по-лесно и в много по-големи дози от организма ни. И така, дори в шести месец на бремеността си, аз не страдам от дефицити и нямам нужда от добавки. Ключът е в разнообразното съзнателно хранене. 

Това е цитат от следната статия – http://chandra.bg/testimonial/petya_22_week/.

Untitled-2

Цитатът започва с тезата, че не е полезно бременни да консумират мляко и то според лекарски консенсус. Разбира се това твърдение е пълна лъжа. Подобен консенсус няма, а данните от множество клинични проучвания и със стотици хиляди пациенти показват точно обратното. Консумацията на мляко и всякакви млечни продукти не просто не е опасно, а дори има протективен ефект срещу множество видове рак – рак на дебелото черво, на гърдата, простата и други  (за повече информация за клиничните проучвания прочетете следната статия – http://6nine.net/?p=1890). Консумацията е безвредна и по-скоро полезна.

Твърди се, че консумацията на мляко е вредно, защото то отнема калций от костите. Подобно твърдение е по-скоро абсурдно и не е доказано фактологически. Ако трябва да сме честни, има данни, които сочат, че при консумация на мляко може да се наблюдава леко увеличаване риска от фрактури на костите. Причина е именно високото съдържание на калций. Възможно е благодарение на високия прием на калций (независимо от източник) костите да станат по ригидни, а съответно и податливи към фрактури. Рискът не е висок.

Третото твърдение е по-скоро комично и често е споделяно от различни привърженици на веганския начин на живот. Смята се, че млякото не може да се разгражда от тялото ни. Това разбира се не е вярно, защото млечният протеин (казеин) се усвоява напълно от киселата среда в стомаха и синтезираните в нея протеолитични ензими. Това, което тялото ни не може да усвоява и разгражда са отново полимери, но не животински, а растителни. Винаги ми е било забавно как някои хора се опитват да ме убедят, че ние не можем да метаболизираме съединения с животински произход, а самите те консумират растителна, тревиста храна, която е богата на полизахаридни полимери , които не могат да бъдат разградени от тялото ни или от чревната ни микрофлора поради физиологични причини. Ако можехме, храносмилателната ни система щеше да наподобява тази на кравите.

Тук се наблюдава и пълно неразбиране как работят ензимите, защото протеазите не извличат калций от костите при осъществяване на метаболитен процес.

Твърди се, че минералите в млякото се усвояват по-трудно от тези в растителната маса. Това е спорно твърдение, което отново не е подкрепено с аргументи. Аз лично бих предположил, че минералите в млякото се усвояват по-бързо и лесно, защото се намират в течна и лесно усвоима среда. Растителната маса трябва да претърпи механично и ензимно разграждане преди да бъде усвоена с варираща ефикасност.

Би било хубаво, ако И този мит за опасното мляко някой ден просто умре. Да изчезне безвъзвратно и да остане забравен. Но уви, НЕжеланието хората да приемат информация, която противоречи на личните убеждения, ще го подхранва и ще го поддържа жив.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In За реклама

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook