За реклама, Наука, НЕнаука, Разни, Технология

Кратко ревю на книгата: GAPS. Синдром на храносмилателната система и психиката

Днес ще ви представя кратък коментар върху книга, която се опитва да постигне да имитира четиво с научна/медицинска насоченост. Книгата се нарича “GAPS. Синдром на храносмилателната система и психиката“, а нейният автор е популярната д-р Наташа Кембъл-Макбрайд, която бе поканена, като гост в предаването “На кафе” по Нова телевизия. Книгата описва GAPS диетата, която е смятана за истинско научно постижение, но най-вече от хора с не особено добра обща култура, като работещите в споменатото предаване.

Коментирам една произволно избрана част от книгата. Произволно избрани страници, защото все пак нямам време да чета материали с изключително слабо качество и ниска информативна стойност. Вие сами трябва да прецените дали можете да се доверите на автор, който прави толкова елементарни грешки в областта, в която твърдим, че е компетентен.

IMG_20170225_155944_HDR

В споменатата книга авторката разглежда диета, която е (може би) подходяща при инфекция с представители от род Candida. Според нея въпросните дрожди са опасни, защото пускат корени и коренища в тъканите на гостоприемника – нещо, което не се наблюдава. Въпросни те органи са характери за висши растения. Aвторката вероятно визира един интересен феномен – в резултат на промяна на условията на средата, представителите от род Candida преминават във филментозна (нишковидна) форма на растеж. Филаментите не са корени и подобни елементарни сравнения сериозно поставят под въпрос компетентността на авторката.

Твърди се, че дрождите могат да продуцират много опасни токсини – алкохол и ацелталдехид. Тук трябва да се спомене, че обикновеният българин приема алкохол (но в различни количества) всеки ден, а той се метаболизира с межиднен продукт ацеталдехид. С други думи – съществуват доста по-сериозни източници на подобни токсини.

Забележете, че преди да започне главата за кадидозата е приложен интересен пример за момченце на име Том. Това са анекдотни пример за аргументация – примери от лични истории, които нямат особена достоверност, защото автентичността им не може да бъде проверена, а и са единични случаи, които се опитват да борят най-често с богата статистическа извадка. Подобни примери нямат доказателствена стойност.

IMG_20170225_160054_HDR

Авторката се опитва да ни убеди, че източникът на Candida e захарта и всички сладки продукти, дори плодове, което означава, че трябва да спрем изцяло техния прием. Не се изключват царевица, ръж, пшеница и дори богатите на нишесте картофи, сладки картофи и други. Тук отново е видна отчайваща липса на познания по биохимия и човешки метаболизъм. Какъв е смисълът да ограничиш всички храни, които са богати на захар и прости въглехидрати, когато можеш да консумират храни, богати на нишесте? Когато ядете картофи (пшеница, царевица и подбни), които са богати на нишесте, то се разгражда до отделни по-прости въглехидрати, които отново могат да са въглероден източник за патогенните дрожди. Или с други думи – няма логично обяснение за налагане на такава сериозна рестрикция. Д-р Наташа е просто некомпетентен диетолог.

IMG_20170225_160225_HDR

Забележете, че авторката смята, че аутизмът при децата се причинява задължително именно от въглехидрати, защото те увреждат необратимо червата. Това е твърдение, което не е подкрепено с научни аргументи, защото такива просто няма. Все още не е ясно каква е причината за това състояние, защото ситуацията е комплексна и не може да се стигне до единодушно становище.

Ясно се вижда, че диетата забранява и основни хранителни протеини, които се съдържат в множество продукти. Това означава, че диетата е една от най-рестриктивните, защото забранява широк спектър от храни, но без да се даде добре обоснована причина за това. От всичко изказано до тук можем да си направим извода, че тази диета дори може да бъде опасна за живота на хората и най-вече подрастващите…

Добрите хранителни режими трябва да ограничават количества, а не да забраняват консумацията на широк прием от храни без логическо обяснение.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In За реклама

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook