За реклама, Наука, НЕнаука, Разни, Технология

Не, ваксините не са 2000% по-токсични от допустимото…

За пореден път сме в навечерието на избори, а ние сме заложници на своите нови кандидати за политици. Борбата кой да придърпа по-голяма част от държавните блага към себе си е жестока. За постигане на заветната цел ограничения няма, етиката е мръсна дума, а истината е просто пренебрегвана. Иронията е, че неспазващите елементарна етика се опитват да ни убедят, че именно те ще са защитници на правата ни, ще се стремят истината да се появи наяве…

Тази сутрин (15.02.17) в ефира на bTV бе изречена една изключително опасна лъжа ваксините, които се прилагат върху децата ни са “2000% по-токсични” (Източник 5). Това недоказано твърдение бе изречено от новия директор на  Университетска болница “Св. Иван Рилски”д-р Дечо Дечев. Причината за изричане на подобна лъжа (след малко ще разберете защо е лъжа) е повече от ясна – елементарен (но най-вероятно успешен) опит една политическа сила да създаде паника и истерия в населението, за да насочи гнева към конкурентна (бивша управляваща) политическа сила, за да на намали броя хора, които биха гласували за нея. Неетично използване на страх (без реална аргументация), за да се урони имиджа на конкурент.

Лъжата?

Д-р Дечев твърди, че един от двата вида “турски ваксини” са “2000% по-токсични” от максимално допустимото съдържание на живак. Според него именно живакът е отровата, която умишлено е влагана във ваксините.  Но във ваксините не се влага живак, а консервант, който съдържа в структурата си живачни атоми – тиомерсал.

Става дума за двете ваксини Пентаксим и Еувакс. Трябва да се подчертае, че първият препарат не съдържа тиомерсал (Източник 1). Еувакс обаче съдържа 0.01% от 0.5 милилиторова доза тиомерсал, което е равно на 50 µg (Източник 2). Въпреки това всички световно регулаторни агенции отхвърлят да има каквато и да е връзка между въпросното съединение и всякакви неблагоприятни последици върху здравето (най-вече неврологични) – American Medical Association [6], American Academy of Pediatrics [7], American College of Medical Toxicology [8], Canadian Paediatric Society [9], U.S. National Academy of Sciences [10], Food and Drug Administration [11], Centers for Disease Control and Prevention [12], World Health Organization [13] Public Health Agency of Canada [14] и European Medicines Agency [15].

Дори отговорният европейски орган (European Medicines Agency) споделя заключението, че: “Последни епидемиологични изследвания не откриват връзка между ваксинирането с препарати, които съдържат тиомерсал и специфични неврологични заболявания.” (Източник 6)

Притеснително е и следното твърдение на директора на болницата:

„Там има два вида т.нар. турски ваксини – едната, сто хиляди бройки, която е използвана изцяло от български деца на възраст от 0-1 година. Тя е използвана, вече е изконсумирана. Понякога знаете, че изваждането на истината може да доведе много повече вреди, отколкото нейното премълчаване. Затова за тази ваксина аз няма да приказвам, тъй като тя е използвана” (Източник 4). 

Зрителят на това интервю би останал с впечатлението, че върху децата е приложен препарат с опасно съдържание, но понеже вече е използван напълно, няма смисъл да правим каквото и да е, за да подсигурим тяхната безопасност. Ако съдържанието на използваните ваксини наистина е опасно, то веднага Министерството на здравеопазването трябва да се задейства и да започне да следи здравословното състояние на всяко едно от хилядите ваксинирани деца – превенция. Но или всъщност опасност не е налична и лекарят лъже, или здравните органи просто не се интересуват от надвисналата опасност.

Отново стигаме до известния казус – къде свършва свободата на словото и кога носим отговорност за изреченото, особено в национален ефир. Настоящият министър на здравеопазването (д-р Илко Семерджиев) трябва задължително да подведе под отговорност бившия здравен министър (д-р Петър Москов) за внасяне на ваксини “2000% по-токсични”, но ако това се окаже клевета някой трябва да понесе своята отговорност…

Тъжно е, че за пореден път политиците се опитват да печелят гласове не с идеи, а с всяване на страх и лъжи…

Уточнение: Нямам симпатии към бившото правителство. Смятам, че то допусна много грешки и особено г-жа Кунева, която съсипа образователната система, а некомпетентните и действия могат да доведат до ограничаване достъпа до огромен финансов ресурс.

Използвани източници:

1) http://drug.fda.moph.go.th/zone_search/files/2C_22_47_N.pdf

2) http://www.who.int/immunization_standards/vaccine_quality/69_hepb.pdf

3) http://www.ncirs.edu.au/assets/provider_resources/fact-sheets/thiomersal-fact-sheet.pdf

4) https://dariknews.bg/novini/bylgariia/sprenite-turski-vaksini-bili-2000-po-toksichni-ot-dopustimoto-2003590

5) https://dariknews.bg/novini/bylgariia/sprenite-turski-vaksini-bili-2000-po-toksichni-ot-dopustimoto-2003590

6) https://www.ama-assn.org/ama1/pub/upload/mm/36/press_iom_mmr.doc

7) http://www.cispimmunize.org/fam/autism/thimerosal.htm

8) http://jmt.pennpress.org/strands/jmt/pdfHandler.pdf?issue=20060204&file=20060204_170_171.pdf

9) http://cps.ca/english/statements/ID/pidnote_jun07.htm

10) https://www.nap.edu/catalog/10997/immunization-safety-review-vaccines-and-autism

11) http://www.fda.gov/BiologicsBloodVaccines/SafetyAvailability/VaccineSafety/UCM096228

12) https://www.cdc.gov/vaccinesafety/Concerns/thimerosal/index.html

13) http://who.int/vaccine_safety/committee/topics/thiomersal/questions/en/

14) http://www.phac-aspc.gc.ca/publicat/ccdr-rmtc/07vol33/acs-06/index-eng.php

15) http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Scientific_guideline/2009/09/WC500003904.pdf

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In За реклама

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook