Наука

Хомеопатията не помага… и на кравите

Нека хладнокръвно и без излишни емоции да постигнем консенсус по конкретния въпрос: наличните емпирични данни показват, че хомеопатията просто не работи. Това е факт. Прилагането й върху хора вече е обявено за шарлатанщина. Органът, който регулира храните и лекарствата САЩ (FDA) споделя своето заключение (1), че „няма сведения за научни доказателства, които да докажат, че хомеопатията е ефективна.“ Световната здравна органиация (СЗО) (2) от своя страна предупреждаване да не се използва хомеопатия за третиране на заболявания. Компетентните органи на Австралия също не откриват каквито и да е доказателства, че тя работи (3).

В момента се наблюдава световна тенденция сред “био” производителите – масово лекуване на добитъка с хомеопатични препарати.

Наскоро бе публикувано проучване, което едва ли би променило мнението на фермерите, въпреки фактите (4). Немски изследовател е публикувал огромно ревю на тема хомеопатия и стига до заключението, че няма доказателства, които да сочат, че тя помага при прилагането й върху животни. Били са анализирани 52 клинични проучвания от 1981 г. до 2014 г. 28 от проучванията са подкрепили хомеопатията, 22 не са открили положителни ефекти. Проблемът е, че във всяко едно от тези 28 проучвания са открити фрапиращи нарушения, които могат да променят крайния резултат.

Много е лесно да се присмиваме на хомеопатията. Това е цяла доктрина, която учи, че как да се разрежда привидно активна субстанция до степен, при която в разтвора няма нищо освен разредител. При животните вредите лесно могат да се наблюдават. Президентът на Британската ветеринарна асоциация бе отбелязал, че: „Заболяванията са болезнени и фермерите имат задължението да редуцират тази болка и да не позволяват на животните да страдат.“ Това се постига с реална медицина.

Но може би фермерите не са изцяло виновни. Те просто се адаптират към пазара. Всеки знае, че безконтролното използване на антибиотици е опасно и води до разпространение на антибиотична резистентност. Хората масово търсят месо от животни, които са отгледани с използване на минимум антибитоици, което кара фермерите да се обръщат към алтернатива, която в случая е по-скоро шарлатанщина.

От гледна точка на фермерите, хомеопатията е ефективна при лечение на инфекции, което е абсурдно. Доказателствата в подкрепа на подобни твърдения са анекдотни и оскъдни. Науката ги отхвърля изцяло.

Това въпросно проучване е изключително важно, защото дава аргумент против един шарлатански методи и спестява много страдания на животни. Все по-популярно е ветеринарни лекари да третират и домашни любимци с хомеопатия, което би могло да доведе до сериозна емоционална травма на семейството при летален изход.

Доверете се на фактите…

 

Източници:

1) http://www.popsci.com/no-homeopathy-doesnt-work-for-cows-either?con=TrueAnthem&dom=tw&src=SOC&utm_campaign=&utm_content=5880db7db8a9fe000741605d&utm_medium=&utm_source=

2) http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8211925.stm

3) http://6nine.net/2014/04/15/avstralia-obqvi-homeopatiata-za-bezpolezna/

4) http://veterinaryrecord.bmj.com/content/179/24/628

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook