НЕнаука

Измамата KANGEN вода

В общественото пространство все по-популярни стават шарлатанските продукти – алкална вода, антиоксидантна вода, структурирана вода и устройства, които ги произвеждат. Притеснителното е, че отправените твърдения за свойствата на тези продукти са по-скоро абсурдни и естествено не са подкрепени с никакви аргументи. А цените са високи, толкова високи… Някои устройства KANGEN достигат цени от 4000 лева. С чиста съвест мога да заявя, че всеки, който плати подобна цена за такъв уред, си е дал парите на вятъра. Инвестицията в една семейна почивка е доста по-добър вариант!

Антиоксидантна вода

Първото приложение на KANGEN е за производство на антиоксидантна вода. Компанията задоволява потребност, която се дължи на грешното разбиране за „свободните радикали“, чиито по-правилен термин е свободни кислородни форми (ROS). След метаболизма, при въздействия на външни фактори и други се освобождават молекули (синглетен кислород), йони с липсващи електрони в обвивката или съединения (пероксид и подобни), които окисляват различни части на клетката – мембрани, органели, протеини и най-вече нуклеиновите киселини. Това води до увреждания. Но много важно е да се знае, че тялото успешно поддържа в нужните концентрации тези реактивни форми чрез ендогенни антиоксиданти и ензимни системи (каталази, оксидази и други). В тялото се спазва строг баланс. ROS изпълняват и много важни функции в човешката физиология – клетъчна сигнализация, подсилване на имунитета, унищожаване на инфекциозни агенти. При висок екзогенен прием този баланс се нарушава и настъпва състояние, което е обратно на оксидативния стресантиоксидантен стрес. Но антиоксидантите могат да бъдат и опасни при пушачи и онкоболни – индуциране на онкологични заболявания при споменатите рискови групи и стимулиране на метастазирането (източник 1). Притеснително е, че KANGEN съветват именно тези рискови групи да консумират най-много екзогенни антиоксиданти, което е повече от обезпокоително. В специализираната статия за антиоксиданти бях споделил няколко проучвания в престижни научни журнали, в които при пушачи, които приемат антиоксиданти, се наблюдава драстично увеличение на заболелите от рак и значително по-висока смъртност (източник 2, 3).

untitled-16

Трябва и да се отбележи, че евентуалното (не е доказано) съдържание на свободни електрони във водата не я прави антиоксиданта. За да заемат мястото на липсващия електрон в обвивката на „радикалите“, електроните трябва да притежават нужната енергия. Все пак свободните радикали не са просто попивателни гъби за електрони.

Алкална вода

Вторият продукт, който може да се произвежда с KANGEN е алкална вода. Отново тук всичко се основава на мит и по-скоро тотално неразбиране на една елементарна концепция. В началото на 20 век д-р Варбург печели Нобелова награда за изследванията си върху метаболизма на ракови клетки. Поради някаква необяснима причина хората си правят грешни изводи. Те смятат, че раковите клетки се образуват при подкисляване на околната среда, а в действителност метаболизмът на раковите клетки е по-скоро анаеробен и той подкислява околната среда. Киселинните разтвори не водят до онкогнеза (източник 4).

Тук може да се установи и други фундаментално неразбиране. Очевидно екипът на KANGEN смята, че pH на различни телесни флуиди може лесно да се промени с консумацията на алкална вода. Това разбира се е изключително грешно разбиране, защото в тялото функционират множество буферни системи, които не позволяват нарушение в хомеостазата. А ако алкалната вода можеше да променя pH на телесните флуди, то това е нарушение в хомеостазата, което би застрашило здравето. pH на тялото варира в тесни граници (7,35 – 7,45), а силни отклонения причиняват ацидоза или алкалоза, което може и да завърши с летален изход. Но за щастие в телата ни функционира бикарбонатна буферна система, която не позволява подобни вариации.

Или по-кратко казано – твърденията на KANGEN за алкалната вода са лъжа. Алкалната вода не лекува нищо, а по-скоро може да навреди, тъй като може да неутрализира киселините в стомаха и да наруши храносмилането.

untitled-14

 

Изключително е забавен фактът, че KANGEN обвиняват своите конкуренти, че върху опаковките на продуктите си изписват твърдения, които са или недоказани, или не могат да подлежат на проверка, с което подвеждат потребителите. Дори цитират закон, който забранява подобни практики. Безкрайно лицемерни са подобни обвинения, защото всички описания на KANGEN  се основават на подвеждащи, грешни, недоказуеми и дори опасни твърдения и съвети.

untitled-12

Лицемерието не спира до тук. KANGEN плашат хората, че ако консумират вода на своите конкуренти, може да настъпят тежки заболявания. Това са твърдения, които са далеч от реалността.

Ако имате няколко хиляди лева излишни, похарчете ги за нещо по-добро 🙂

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook