Наука

Когато витамините не са толкова полезни, по-скоро опасни…

Никога нещата не съществуват в едно двуизмерно състояние, в което са или черни, бели. Добри или лоши… Хората живеят с тази черно-бяла концепция и я прилагат в различни сфери, но най-често тя стои в основата на много ирационални страхове. Тази концепция е примитивна и помага на хората да разберат как функционира заобикалящия ги свят, но по един по-елементарен и неточен начин.

В тази статия ще разгледаме черно-бялото разбиране за витамините. Макар да са изключително популярни, малко хора знаят какво точно са те и как функционират. Трябва да се внесат малко цветни нюанси в черно-бялата представа.

За популярната, но не особено точна представа вина носи и образователната система. В нея се представя идеята, че витамините са част от ония вещества, които са безусловно полезни и никога не биха донесли вреда. Представа, която в по-късен етап трудно се преборва.

Както и в други публикации съм споменавал, Лайнъс Паулинг също е отговорен за популяризиране на витаминовия мит (9). Той е бил брилянтен учен, носител на две Нобелови награди и баща на две различни направления – „Квантова химия“ и „Молекулярна биология“. Неговата автобиография на велик учен дава легитимност на една грешна идея – витамините могат да лекуват. Това се основава и на логическата заблуда „позоваване на авторитет“ – липсата на аргументи за защита на една теза се компенсира с авторитета на подкрепящите я. Щом велик учен, като Паулинг смята така, значи е вярно – безкрайно грешна концепция. В момент от живота си той сякаш загърбва науката и започва да пише книги, в които обяснява как с витамини може да се лекуват всякакви заболявания, а дори и СПИН

Авторитетът на Паулинг се използва от различни шарлатански клиники и практики за лечение на тежки заболявания. Подобни немедицински лица инжектират високи дози витамин C на онкоболни, защото се смята, че антиоксидантите могат да лекуват рак, но всъщност ефектът е точно обратен. Антиоксидантите стимулират метастазирането. Антиоксидантите подписват смъртната присъда на заболелите (10).

Всичко това означава, че лечение с витамини в най-добрия случай няма да ви помогне, а в най-лошия може да ви навреди и да влоши здравето ви. Не трябва да забравяме, че витамините не са лекарства, а добавки, които са нужни за правилно функциониране на тялото.

И малко наука…

През 1994 година е публикувано проучване, което проследява живота на 29 133 финландци (средно на 50 годишна възраст). Всички са били пушачи, но само някои са приемали бета-каротин. В рамките на тази група случаите на заболели от рак са се увеличили с 16% (1).

Подобни резултати са били наблюдавани  и при постменопаузни жени в САЩ. След 10 години на приемане на фолиева киселина (част от спектъра на витамин В) всекидневно, рискът от развитие на рак на гърдата е бил увеличен с 20% в сравнение с тези, които не са приемали хранителната добавка (2).

Но става и по-зле. Проучване от 1996 година с повече от 1000 мъже заклети пушачи е трябвало да бъде прекратено 2 години по-рано. Само след 2 години на прием на бета-каротин и витамин А заболелите от рак на белите дробове са се увеличили с 28%, а смъртните случаи при заболелите със 17% (3). През изминалото време от началото на проучването са починали общо 80 души, което в сравнение с контролната група (без прием на витамини) е огромна разлика. Самите автори на проучването споделят, че приемът на екзогенни витамини не винаги е полезно.

Огромно мета проучване от 2012 година, което включва в себе си 27 отделни клинични изпитвания, изказва тезата, че не е полезно да се нарушава баланса между реактивните кислородни форми и антиоксидантите. Или с други думи приемът на витамини (някои са силни антиоксиданти) нарушава този баланс. Въведен е и термин, който е описва процес противоположен на оксидативния стрес – антиоксидантен стрес (4).

Проучване от 2007 година от Националния институт за рака, САЩ стига до фрапиращия извод, че мъжете, които приемат мултивитамини са застрашени от два пъти по-висок шанс да умрат от рак на простата от тези, които не приемат хранителната добавка (5).

През 2011 година е публикувано подобно проучване на базата на представителна извадка от 35 533 здрави мъже, които са приемали витамин Е и селен. В групата, която е приемала хранителните добавки, се е наблюдавало увеличение на заболелите от рак на простата с цели 17% (6).

Проучване от 2015 година установява, че приемът на антиоксиданти увеличава метастазирането при меланоми (7). Oт друга страна проучване от същата година разкрива, че свободните радикали инхибират метастазирането на меланоми (8).

През 1993 година химикът Уилям Портър пише: „С приемането на електрон, самият витамин C се превръща в свободен радикал, който уврежда мембраните, протеините и ДНК. Сякаш е истински двуглав Янус, д-р Джекил – Мистър Хайд, оксиморн на антиоксидантите.“

За щастие в тялото ни съществува ензимът витамин C редуктаза, който връща молекулата в нормално състояние. Но какво става, ако в тялото се вкара толкова голямо количество от витамина, че ензимните системи няма да могат да „неутрализират“ цялото количество?

Свободните радикали не са безусловно вредни

Натрупва се все по-голямо количество данни, които сочат, че свободните радикали (реактивни кислородни форми – ROS) са от значение за здравето ни.

Вече знаем, че свободните радикали се използват, като молекулярни пощальони, които изпращат сигнали от един регион на клетката до друг. В тази си роля те модулират растежа на клетките, тяхното делене и тяхната смърт. Във всяка една клетъчна фаза свободните радикали са важни.

Без тях клетките биха продължили да растат и да се делят безконтролно. Това се нарича рак.

Бихме били и по-податливи на инфекции. Когато сме подложени на стрес от различни бактерии и вируси, свободните радикали се продуцират естествено във високи количества, които алармират имунната ни система. В отговор клетките на имунната система (макрофаги и лимфоцити) започват да увеличават броя си и започват да издирват причинителя, за да го унищожат.

В самите имунни клетки свободните радикали се използват за това, за което са известни – унищожават това, което имунната клетка е погълнала. Нашественикът е разкъсан.

Но трябва да се знае, че тялото има системи, които поддържат баланса на свободните кислородни форми в оптимално състояние.

Никой не отрича полезните свойства на витамините, но ако сте здрави допълнителният им прием няма да ви направи безсмъртни. Приемът на антиоксиданти (и витамини) във високи количества е оправдан само, когато е установен остър недостиг, който застрашава здравето. Най-добрият източник на подобни нутриенти е добрата и богата храна.

Използвана литература:

http://www.bbc.com/future/story/20161208-why-vitamin-supplements-could-kill-you

1)      http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199404143301501

2)      http://nutritionreviews.oxfordjournals.org/content/64/10/468.long

3)      http://jnci.oxfordjournals.org/content/88/21/1550.long

4)      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3292009/pdf/ijms-13-02091.pdf

5)      http://jnci.oxfordjournals.org/content/99/10/742.full.pdf+html

6)      http://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/1104493

7)      http://stm.sciencemag.org/content/7/308/308re8

8)      http://www.nature.com/nature/journal/v527/n7577/full/nature15726.html

9)      http://6nine.net/2015/01/21/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%BB%D1%83%D0%B4%D0%B8-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B2%D1%8F%D1%80%D0%B2%D0%B0/

10)   http://6nine.net/2016/06/13/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook