НЕнаука
Фондация за онкоболни застрашава здравето им с недоказани лечебни методи

Фондация за онкоболни застрашава здравето им с недоказани лечебни методи

По време на последното си посещение в една от книжарниците на голяма верига се натъкнах случайно на книга в категория “Популярна медицина”, от която просто замръзнах. И тъй като авторката е жена, не бъркайте аргументираната критика  с ad hominem нападки. Темата на книгата е изключително деликатна, а от нея могат да пострадат уязвими хора, което е недопустимо.Отново става дума за онкологични заболявания… Най-лесно е да се възползваш от надеждата за чудо на хора, изпаднали в паника и безизходица. На книжният пазар вече се продава книгата “Застани до мен срещу рака” на Елена Бонева. Жената е известна с това, че е преборила два пъти рака, което е едно похвални постижение.  Тя е решила да помогне на хората в нужда, като създаде своя фондация – “Неогенезис”. Подобни начинания са изключително полезни, тъй като така се предоставят морална, психологична и дори материална помощ на хората в нужда. Някои от фондациите дори предоставят качествени перуки на болни, което най-малко подобрява тяхното самочувствието. Но не такава е въпросната “Неогенезис”.

15629020_10207969561058471_769892500_oВпечатлението ми от книгата не са добри . Очакването ми да прочета множество съвети как да се справи болният със стреса, какво го очаква, как да устои на всички изпитания и подобни… не се оправдаха. Вместо това книгата бе изпълнена с множество рецепти за алтернативни лечения. Едно такова е витаминовата терапия с вит. C и B17. За да се придаде легитимност на това лечение, се цитира д-р Паулинг – двукратен носител на Нобелова награда. Да, той е невероятен учен и се е увличал по витамините (за увлечението му прочетете ТУК). Това е факт. Но увлечението на един велик учен не прави една терапия успешна, а наличните данни от клинични проучвания. В този случай авторката става жертва на логическа заблуда – позоваване на авторитет (а не факти). В книгата си (и сайта – линк 1) тя описва, че за да е успешна терапията, болният трябва да приема изключително високи дози витамин C и то чрез венозно инжектиране. Тук трябва да напомня, че тази терапия се прилагаше от нелегитимния център за онкологични заболявания, на когото Нова телевизия направи безплатна реклама (2).

Тази терапия с вит. С е изключително опасна, защото витаминът е силен антиоксидант. Антиоксидантите “неутрализиарат” свободните реактивни форми (ROS), които са по-познати за обществото с термина “свободни радикали”. Вярно е, че свободните радикали подлагат на оксидативен стрес живата тъкан и могат да увредят наследствената информация (ДНК), но при хора с онкологични заболявания ситуацията е друга. Клетките на имунната система използват реактивни форми, за да унищожават ракови клетки. При липса на реактивни форми, раковите клетки оцеляват, претърпяват бурна репликация и разпространение – метастазиране (3, 4). Всичко това влошава сериозно здравословното състояние на болния, компрометира опита за лечение, а последствията могат да са летални.

Използването на витамин B17 също не е препоръчително, защото всъщност това вещество не е витамин, а по-правилно е да се нарича амигдалин. Това вещество е цианогенен гликозид, което причинява цианидно натравяне. Естественото “дозата определя отровата”, но при амигдалина изключително ниски количества могат да причинят интоксикация и да влошат състоянието на болния (5).

Друг интересен факт е, че фондация “Неогенезис” е единственият търговски представител, който разпространява хомеопатичното лекарство против рак -Видатокс. Видатокс се произвежда в Куба от предприятието “Лабиофам“. Според описанието антираковите свойства се дължат на вложената отрова от скорпиони. Забележете, че дори на опаковката на хранителната добавка (не лекарство) е изписано 30 ch – това означава, че е налично разреждане 10 на степен 60 (60 нули след единицата). Трябва да се спомене, че австралийското правителство е изследвало лечебните свойства на хомеопатичните препарати и е стигнало до извода, че такива не се наблюдават (6). Наскоро органите в САЩ задължиха всички производители на хомеопатични препарати да сложат надпис на опаковката, че няма данни, че продуктът действа и че лекува (7). Другият проблем на този “лек” е, че отровата от скорпион съдържа основни ензими и предимно протеолитични – разграждащи протеини. Лекът се поглъща, а както всички знаем в храносмилателната ни система вече има огромно количество идентични ензими. Или с други думи – лекът просто не убива рак. Купувате си просто скъпо шише с празни надежди.

Трябва да отбележа, че в сайта на фондацията се споделят и статии с добра научна обосновка, но разпространението на недоказани и опасни методи за лечение сред онкоболни е неразумни. Болните биха се доверили сляпо на лечение, което не е изпитано и не дава желаните резултати, а в най-лошия случай то може да влоши състоянието им.

Медицината трябва да се основава на факти!

Използвана литература:

1) http://anticancer-bg.com/news/zastani-do-men-sreshtu-raka

2) http://6nine.net/2016/06/13/%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f/

3) http://stm.sciencemag.org/content/7/308/308re8

4) http://www.nature.com/nature/journal/v527/n7577/full/nature15726.html

5) http://6nine.net/2016/06/24/%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be-%d0%b1%d0%b8%d0%be%d0%bc%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d1%81%d0%b2%d0%be%d0%b1%d0%be%d0%b4%d0%bd/

6) http://6nine.net/2014/04/15/avstralia-obqvi-homeopatiata-za-bezpolezna/

7)http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/11/18/2867017_v_sasht_homeopatichnite_produkti_shte_nosiat_nadpis/

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares