Наука
Еволюция в колба

Еволюция в колба

Един от фундаментите в Теорията на Еволюцията на Дарвин е видообразуването – „разклоняването“ на вид в няколко отделни и независими един от друг. Косвени доказателства (геномни анализи, фосили или изучаване на растителни и животински популации) подкрепят тази идея. Но процесът е много бавен и изисква да изминат множество репродуктивни цикли. „Как може риба да се превърне в примат? Докажи го!“ – често срещан реторичен въпрос в социалните мрежи. Ето нещо, което би затворило устата на хората (мислещите): вирус, който претърпява специализация в лабораторна колба в University of California.

Водещ автор на този интересен експеримент е Джъстин Майер (асистент в UCSD), който го стартира още докато е бил докторант в Michigan State University. Той и колеги са отглеждали бактериофаг ламбда, който е вирус, инфектиращ E.coli чрез разпознаване на два рецептора. Това са молекули, които са разположени по външната повърхност на клетъчната стена на бактерии и се използват от вируса, за да се прикрепят за клетката.

Това, което правят изследователите, е да използват два различни типа бактерии за един и същи вирус, всеки тип с различни видове рецептори. Не е отнело дълго на вируса да се видоизмени до два отделни (квази)вида. Всеки от двата вид се е специализирал да разпознава рецепторите на един от двата различни клона клетки.

Изходният вирусен изолат не е бил придирчив към наличните бактерии, но след процеса на видообразуване изходният е заменен еволюирали наследници, които са имали специфичен „апетит“.

Но това не е първият път, когато е наблюдавано пряко видообразуване. Учените са доказали този процес при плодовите мушици (дрозофили) (2), които са значително по-комплексни организми.

Уточнение: макро и микроеволюцията не касаят размера на наблюдаваните единици (вирус или слон), а големината на популацията, върху която този процес се наблюдава. Определящи са мащабите.

1) http://science.sciencemag.org/content/early/2016/11/21/science.aai8446

2) http://www.pnas.org/content/112/44/E5980.abstract

Share this Story

Подобни публикации

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Харесайте ни във facebook

За biologist

I fucking love science! Микробиолог, science enthusiast, по дефиниция на БГ законодателството се водя "млад учен", просто любопитен. Геймър, меломан, киноман. MARVEL FAN! Млад съм, което явно за много хора е проблем. За други щеше да е проблем, ако бях брадат старец :D Няма угодия. https://www.facebook.com/munroe90

Статии в снимки