Наука

Еволюция в колба

banner-ciela-website


Един от фундаментите в Теорията на Еволюцията на Дарвин е видообразуването – „разклоняването“ на вид в няколко отделни и независими един от друг. Косвени доказателства (геномни анализи, фосили или изучаване на растителни и животински популации) подкрепят тази идея. Но процесът е много бавен и изисква да изминат множество репродуктивни цикли. „Как може риба да се превърне в примат? Докажи го!“ – често срещан реторичен въпрос в социалните мрежи. Ето нещо, което би затворило устата на хората (мислещите): вирус, който претърпява специализация в лабораторна колба в University of California.

Водещ автор на този интересен експеримент е Джъстин Майер (асистент в UCSD), който го стартира още докато е бил докторант в Michigan State University. Той и колеги са отглеждали бактериофаг ламбда, който е вирус, инфектиращ E.coli чрез разпознаване на два рецептора. Това са молекули, които са разположени по външната повърхност на клетъчната стена на бактерии и се използват от вируса, за да се прикрепят за клетката.

Това, което правят изследователите, е да използват два различни типа бактерии за един и същи вирус, всеки тип с различни видове рецептори. Не е отнело дълго на вируса да се видоизмени до два отделни (квази)вида. Всеки от двата вид се е специализирал да разпознава рецепторите на един от двата различни клона клетки.

Изходният вирусен изолат не е бил придирчив към наличните бактерии, но след процеса на видообразуване изходният е заменен еволюирали наследници, които са имали специфичен „апетит“.

Но това не е първият път, когато е наблюдавано пряко видообразуване. Учените са доказали този процес при плодовите мушици (дрозофили) (2), които са значително по-комплексни организми.

Уточнение: макро и микроеволюцията не касаят размера на наблюдаваните единици (вирус или слон), а големината на популацията, върху която този процес се наблюдава. Определящи са мащабите.

1) http://science.sciencemag.org/content/early/2016/11/21/science.aai8446

2) http://www.pnas.org/content/112/44/E5980.abstract

https://business.facebook.com/science.and.critical.thinking/
Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Първи данни показват, че руската ваксина против SARS-COV-2 е безопасна и ефективна

Преди по-малко от седмица бяха публикувани в престижния ...

Facebook

Инстаграм

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.

shares