НЕнаука

Да ви *икая на наградите, GRAZIA

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

За пореден път загубих надежда за положителна промяна в нашето общество, а може би съм просто объркан? Многократно съм изказвал възмущението си от начина по-който медиите участват в ежедневието на хората. На всеки кръгъл час в рамките на 5-10 минути съобщават колко тъпи са децата ни, колко пропада младото общество, колко са мързеливи младежите ни, колко се опростачва народът. Поне веднъж седмично в една от медиите пък се коментира на какво се дължи това? На какво по дяволите? Къде е причината?

Не е нужно да си гений да се сетиш, че факторите, които влияят върху една многомилионна популация, трябва да са глобални. А медиите имат мащабно покритие, доставят послания до всеки, но сякаш на тях им убягва идеята за огромната социална отговорност, която носят. Или с други думи, ако излъчваш простотия, хората ще я попиват.

Класически пример за това е “На кафе” на Гала, което заема невероятно огромен времеви период – 5 дни  седмично по 2 часа. Същото предаване и водеща вчера бяха удостоени от списание Grazia за невероятната работа, която вършат и за начина, по който помагат на българското общество (източник). Това би било похвално и не би имало проблем, ако предаването не обсъждаше единствено отблъскващи и просташки теми, които няма как да повлияят на зрителите по положителен начин. Явно с редакторите на Grazia имаме различни идеали и стандарти за качество, но техните не са добри. А примерите за простотия са толкова много:

  • 1) Гала направи няколко многочасови предавания, в които добре обясни, че хората са заразени с паразити и единственият начин да се спасим от тях е чрез пиенето на урина. Най-добре тя да е прясна и да не е пречиствана или преварявана. В химията има един термин – “as is”. Водещата обаче не се позовава на реална наука и медицина, защото те не подкрепят тезата за паразитите и определено не биха посъветвали да се лекуваме с урина. Просто тя не лекува (1).
  • 2) Гала демонстрира как да си лекуваме децата с електричество от мрежата. Тя директно излъчи как непълнолетно (преценка по външен вид) момиче хваща два заголени кабела от мрежата и се наслаждава на 220 волтта. Дали в красивата й, но празна глава, минава мисълта, че 0.01% от зрителите (които са десетки хиляди и повече – 0.01% * 10 000 = ?) могат да приложат това лечение?
  • 3) Гала съветва хората да си купят бръмбари-знахари, които да отговорят на екзистенциалните им въпроси…
  • 4) В предаването на Гала редовно се дискутират наболели теми от реалното българско ежедневие – как да си направим дебел задник, като на Ким Кардашиян; запознава ни обстойно с ежедневието на българската Ким Кардашиян; как да преценим колко кубика силикон да си набием в различните части на тялото.
  • 5) Естествено няма да е истинско образователно предаване, ако в 10 часа сутринта не се говори за секс, пениси и не се симулира полов акт пред камера. Те децата би трябвало да са на училище. Хитро е.
  • 6) Всички “образователни” предаване са съпроводени от продуктово позициониране, което превръща продукцията в огромен рекламен блок. Може да рекламирате всякакви неща, колкото и откачени да са те. Тук трябва да припомня, че хомеопатичните продукти отдавна са отхвърлени от световното медицинско и научно общество. Те не лекуват.

Списание Grazia иска да ни убеди, че това е жената, това е предаването, които помагат, образоват обществото. Ако наистина това са еталоните за социална ангажираност и отговорност, аз не искам да съм част от това общество. Ако наистина хората вярват в това, значи има нещо много сбъркано с него и е време всеки останал нормален в България да напусне потъващия кораб.

Но спокойно! Надежда има.

Раздадените награди не са реални, те са субективни. Според публикация на Капитал (3), Grazia е част от издателска компания, в която 37% участие има “Нова Броадкастинг груп”, която пък е собственик на Нова телевизия. Или с други думи – добър ПР е някои от предаванията на Нова да бъдат отличени с награда, за да се афишира колко са полезни за обществото. Иначе никой не би стигнал до този извод сам…

Не знам за вас, но в обществото, в което аз искам да живея , не намирам място за хора, които смятат, че да пият пи*ня и да лекуват децата си с електричество е добра идея. Светът би бил едно по-добро място без тях 🙂

А аз съветвам – не купувайте GRAZIA, загърбете НОВА, “пи*айте” им на качествените продукции. 😀

ПП Да припомня, че бях пуснал сигнал до СЕМ срещу “На кафе” за третирането на деца с електричество от мрежата, който сигнал естествено не доведе до нищо 🙂

urina

 

 

1) http://6nine.net/2016/10/12/%d0%b3%d0%be%d1%81%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d1%84%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%b1%d1%83%d1%85%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b8/#more-2846

2) http://6nine.net/2016/04/28/%d0%bb%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d1%81-%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%82%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%b5-%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%be/

3) http://www.capital.bg/biznes/media_i_reklama/2015/06/26/2561068_eva_i_atika_veche_sa_v_edin_otbor/

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм