НЕнаука

Да ви *икая на наградите, GRAZIA

За пореден път загубих надежда за положителна промяна в нашето общество, а може би съм просто объркан? Многократно съм изказвал възмущението си от начина по-който медиите участват в ежедневието на хората. На всеки кръгъл час в рамките на 5-10 минути съобщават колко тъпи са децата ни, колко пропада младото общество, колко са мързеливи младежите ни, колко се опростачва народът. Поне веднъж седмично в една от медиите пък се коментира на какво се дължи това? На какво по дяволите? Къде е причината?

Не е нужно да си гений да се сетиш, че факторите, които влияят върху една многомилионна популация, трябва да са глобални. А медиите имат мащабно покритие, доставят послания до всеки, но сякаш на тях им убягва идеята за огромната социална отговорност, която носят. Или с други думи, ако излъчваш простотия, хората ще я попиват.

Класически пример за това е “На кафе” на Гала, което заема невероятно огромен времеви период – 5 дни  седмично по 2 часа. Същото предаване и водеща вчера бяха удостоени от списание Grazia за невероятната работа, която вършат и за начина, по който помагат на българското общество (източник). Това би било похвално и не би имало проблем, ако предаването не обсъждаше единствено отблъскващи и просташки теми, които няма как да повлияят на зрителите по положителен начин. Явно с редакторите на Grazia имаме различни идеали и стандарти за качество, но техните не са добри. А примерите за простотия са толкова много:

  • 1) Гала направи няколко многочасови предавания, в които добре обясни, че хората са заразени с паразити и единственият начин да се спасим от тях е чрез пиенето на урина. Най-добре тя да е прясна и да не е пречиствана или преварявана. В химията има един термин – “as is”. Водещата обаче не се позовава на реална наука и медицина, защото те не подкрепят тезата за паразитите и определено не биха посъветвали да се лекуваме с урина. Просто тя не лекува (1).
  • 2) Гала демонстрира как да си лекуваме децата с електричество от мрежата. Тя директно излъчи как непълнолетно (преценка по външен вид) момиче хваща два заголени кабела от мрежата и се наслаждава на 220 волтта. Дали в красивата й, но празна глава, минава мисълта, че 0.01% от зрителите (които са десетки хиляди и повече – 0.01% * 10 000 = ?) могат да приложат това лечение?
  • 3) Гала съветва хората да си купят бръмбари-знахари, които да отговорят на екзистенциалните им въпроси…
  • 4) В предаването на Гала редовно се дискутират наболели теми от реалното българско ежедневие – как да си направим дебел задник, като на Ким Кардашиян; запознава ни обстойно с ежедневието на българската Ким Кардашиян; как да преценим колко кубика силикон да си набием в различните части на тялото.
  • 5) Естествено няма да е истинско образователно предаване, ако в 10 часа сутринта не се говори за секс, пениси и не се симулира полов акт пред камера. Те децата би трябвало да са на училище. Хитро е.
  • 6) Всички “образователни” предаване са съпроводени от продуктово позициониране, което превръща продукцията в огромен рекламен блок. Може да рекламирате всякакви неща, колкото и откачени да са те. Тук трябва да припомня, че хомеопатичните продукти отдавна са отхвърлени от световното медицинско и научно общество. Те не лекуват.

Списание Grazia иска да ни убеди, че това е жената, това е предаването, които помагат, образоват обществото. Ако наистина това са еталоните за социална ангажираност и отговорност, аз не искам да съм част от това общество. Ако наистина хората вярват в това, значи има нещо много сбъркано с него и е време всеки останал нормален в България да напусне потъващия кораб.

Но спокойно! Надежда има.

Раздадените награди не са реални, те са субективни. Според публикация на Капитал (3), Grazia е част от издателска компания, в която 37% участие има “Нова Броадкастинг груп”, която пък е собственик на Нова телевизия. Или с други думи – добър ПР е някои от предаванията на Нова да бъдат отличени с награда, за да се афишира колко са полезни за обществото. Иначе никой не би стигнал до този извод сам…

Не знам за вас, но в обществото, в което аз искам да живея , не намирам място за хора, които смятат, че да пият пи*ня и да лекуват децата си с електричество е добра идея. Светът би бил едно по-добро място без тях 🙂

А аз съветвам – не купувайте GRAZIA, загърбете НОВА, “пи*айте” им на качествените продукции. 😀

ПП Да припомня, че бях пуснал сигнал до СЕМ срещу “На кафе” за третирането на деца с електричество от мрежата, който сигнал естествено не доведе до нищо 🙂

urina

 

 

1) http://6nine.net/2016/10/12/%d0%b3%d0%be%d1%81%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d1%84%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%b1%d1%83%d1%85%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b8/#more-2846

2) http://6nine.net/2016/04/28/%d0%bb%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d1%81-%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%82%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%b5-%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%be/

3) http://www.capital.bg/biznes/media_i_reklama/2015/06/26/2561068_eva_i_atika_veche_sa_v_edin_otbor/

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook