Наука

На власт е антиинтелектуализмът

Напоследък сякаш изпадам все по-често в ситуация, в която си казвам “Хората не може да са толкова прости, за да го направят…”. Но едва ли трябва да съм изненадан от действията на индивиди, които масово вярват, че лекарствата са отрова, а отровата е лекарство. Че някой ни пръска с “химия”, че някой ни контролира живота, а ние сме просто пасивни участници. А някои дори се съмняват и във формата на планетата, на която живеят. По притеснителното е, че невежеството се разпространява значително по-бързо от реалните знания и информация. Но това не е регионален феномен, а световен. Проблемът идва, когато същите тези индивиди вземат единодушно решение, което би оставило отпечатък върху живота на всички.

За всичко това е виновен антиинтелектуализмът. Той се разпространява навсякъде и дава увереност на хората да поемат функции, за които не са годни; да дават съвети, за които не са компетентни; да поемат длъжности, за които са неподходящи. Антиинтелектуализмът подхранва ефекта на Дънинг-Крюгер – глупавите са прекалено глупави, за да разберат, че са глупави.

Антиинтелектуализмът е новата мода – да отричаш науката и всичко постигнато от нея, да я загърбиш, да й се подиграваш, да се подиграваш на интелекта. Новите просветители са тези без никакви знания.

Но не е нужно да дълбаем в миналото, за да дадем ярки примери за последиците от антиинтелектуализма.

На 23 юни 2016 в Обединеното кралство се осъществи прословутият “Brexit” референдум, в който сякаш не малка част от привържениците на излизането бяха по-скоро жертва на некоректна информационна кампания, в която им бяха поднесени не особено верни факти. Резултатите от търсeнията в Google след референдума показват, че хората масово не са били запознати дори какво е Европейският съюз или какви биха били последиците от напускането му. Антиинтелектуализъм в действие – взимане на важни решения без предварително информиране. Тотално загърбване на рационалното мислене.

По време на настоящите президентски избори в България стана ясно, че дори няма смели хора, особено бъдещи президенти, които да се изправят срещу масовия антиинтелектуализъм. Те по-скоро го толерират. Кандидатът ген. Румен Радев например заяви готовност да разследва кемтрейлс в България, макар пределно ясно да му е, че това е просто една не особено сполучлива конспирация. За да спечелят симпатията на Църквата и вярващите, отново ген. Радев, но и Трайчо Трайков изразиха своите положителни нагласи за въвеждане на задължително ПРАВОСЛАВНО обучение. Църквата също е двигател на антиинтелектуализма, която противно на масовото мнение, по-скоро предотвратява придобиването на нови знания. За да се аргументирам, ще ви споделя това становище (линк) на Българската патриаршия, в което са написани твърдения, които са в остър конфликт с модерните разбирания за генетика. Меко казано би било, ако определя този текст, като некомпетентен. Сигурен съм, че прочелите го ще повярват, че всичко написано е истина, че е достоверно…

На изминалия референдум едва ли много от подкрепилите можоритарния вот са си дали сметка какво всъщност означава той. Очевадно е, че са го подкрепили с надежда за промяна, но този модел на гласуване просто ще затвърди настоящото положение. На политическата сцена ще се появяват популярни лица (Слави Трифонов, Годжи, Борис Солтарийски, Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Сергей Станишев и подобни), които определено страдат от Дънинг-Крюгер ефекта (те са просто неподходящи, некомпетентни), но популярността им би осигурила депутатско място. Популярността не гарантира добро управление на държавата…

Но антиинтелектуализмът печели битки в България от прекалено дълго време. Спомняте си как в близкото минало на едни от поредните избори патриотичен кандидат обясни, че ако бъде избран, ще направи минималната работна заплата 1000 лева, а минималната пенсия 500 лева. Той не сподели как, но уверяваше, че ще го направи. Повярвалите в думите му дори не поставиха под въпрос обещанията му – признак за липса на критично или каквото и да е мислене.

А някой забеляза ли, че никой не акцентира на един от основните проблеми в България – изключително некачественото образование и произвежданите от него неграмотни индивиди, които ще изправят пред изпитание икономиката на страната? По-важно бе да се обсъждат кемтрейлс и действия, които не влизат в правомощията на един президент.

Антиинтелектуализмът победи днес и в САЩ. Доналд Тръмп е новият президент, а предизборните му закани и обещания бяха повече от… притеснителни. Той се закани значително да редуцира бюджета за наука – все пак голяма част от населението също не се вълнува от нея, дори би изпитало задоволство от това действие. Тръмп е известен и с факта, че смята, че ваксините причиняват аутизъм. Нещо, което многократно е опровергано от редица мащабни проучвания. Тръмп не гледа с добро око на трансгенните технологии, макар да са доказано безопасни и полезни. Тръмп е против абортите и по-скоро против легализирането на марихуаната – две спорни точки за много хора.

Но алтернативите на споменатите личности далеч не са по-добри. Населението сякаш постоянно изпада в избори измежду само и единствено лоши варианти. Но да не забравяме, че това, което ни се предлага е олицетворение на обществото. Ако обществото е антиинтелектуално, то и представителната извадка, от която си избираме кандидати е вероятно да е такава – без интелект.

Антиинтелектуализмът царува и ще го прави още дълго време!

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook