Наука

Усложненията от морбили, за които нито един антиваксър не знае…

Стресът… Колко голям „късметлия“ трябва да си да заведеш детето си в Дисниленд, за да го зарадваш, а това посещение да се превърне в дълготраен, дългогодишен кошмар? Стрес за детето, стрес за родителите, стрес за семейството, стрес за всички. Всичко това поради две причини – група хора, които смятат, че всичко това е имагинерен риск и крехка възраст, която не позволява превенциятаваксинация. Рискът е имагинерен, докато не ни/ви сполети.

Нека напомня, че преди повече от година в Дисниленд парк в САЩ пламна истинска епидемия от опасното вирусно заболяване морбили (дребна шарка). Кой да очаква, че може да се случи нещо ужасяващо, ако заведеш неваксинираното си дете в сборен пункт с много други деца на сходна възраст, които са потенциална жертва на морбилния вирус (ирония)?

Морбилите са виновни за смъртта на 1-2 индивида на всеки 1000 в развитите и богати страни. Цифрата не изглежда шокираща, но нека напомня, че хора умират в страни, в които имат достъп до високотехнологична медицина и то от заболявания, които могат да бъдат избегнати. Но не се залъгвайте… Смъртта не е единственото ужасяващо последствие, което може да настъпи. Никой не говори за наблюдаваните усложнения , които според ново проучване се наблюдават много по-често от преди смятаното.

Подостър склерозиращ паненцефалит (SSPE) е неврологично усложнение на морбилите, което почти винаги е фатално и може да настъпи дори десетилетие или по-късно след инфекция с вируса. Ново проучване, което предстои да бъде публикувано, твърди, че SSPE се наблюдава доста по-често от предполаганото.

Този паненцефалит е нелечимо, прогресиращо неврологично разстройство, което обикновено се появява 6-8 години след инфекция с морбили и атакува централната нервна система, което води до смърт след 1-3 години.  Единственият начин да предпазите детето си от този страничен ефект е ваксинация, защото лечение не съществува. Ранните симптоми включват загуба на памет, загуба на способността за говорене, когнитивни нарушения. Последици може да се проявят дори 20-30 години след инфекцията.

Това е изключително любопитно състояние, защото очевидно вирусът остава наличен при някои индивиди в централната нервна система и постепенно се пренася от клетка в клетка. В това състояние той не се проявява в цялото тяло и причинява промени в поведението. В рамките на няколко месеца до години детето остава във вегетативно състояние, в което могат да прекарат няколко години преди да умрат. Бавна и мъчителна смърт.

С прогресиране на заболяването, двигателните функции на болния се влошават, което причинява непохватност и спазми. Мускулите на болния се втвърдяват и той губи мобилност, впоследствие навлиза в кома, а накрая умира от тежка треска, сърдечна и мозъчна недостатъчност. През 1970 година е изчислено, че в това тежко състояние навлизат 5 до 10  човека от всеки милион индивида, които са се възстановили след боледуване от морбили. Рискът от тези странични ефекти е по-висок при деца.

След редуцирането на заболелите възрастни след ваксинацията, нивата на развили SSPE са се увеличили до 4-11 на всеки 100 000 индивида (1) след бума на инфектирани в периода 1989-1992 година, когато ваксинирането е покривало малка част от населението в САЩ. Тази честота се отнася и за целия свят и според WHO (2).

В новото проучване (3) от изминалата седмица се смята, че рискът е дори много по-висок – 6 до 41 пъти по-висок, но в зависимост от пола и годините на индивида, когато се е инфектирал с вируса.

Средната продължителност на периода между боледуването от морбили и развитието на SSPE е 9.5 години. Данните в новото проучване потвърждават данните, че усложнения се наблюдават два пъти по-често при момчетата и по-често при тези, които са били инфектирани като бебета. Данните разкриват, че 1 на 609 (преболедували) деца развиват смъртоносните усложнения, ако са прекарали болестта преди навършване на 1 годишна възраст.

За тези, които живеят със заболяването, като 11 годишната Анжелина Ренсчлер от Германия, единственото, което семейството може да направи е да се грижи за тях  до неизбежната смърт. Семейството на малкото момиче е създало хроника в социалните мрежи, за да информират повече хора (4). Тя се е инфектирала с морбили на 6 месечна възраст (според новото проучване ранната възраст увеличава риска от развитие на усложнения), но се е възстановила без никакви видими проблеми. Но 5 години по-късно момичето започнало често да се спъва и пада, да халюцинира, да губи говор, да повтаря изречения и да киха. Макар семейството този август да отпразнува нейния 11-ти рожден ден, през изминалите 6 години състоянието й постоянно се влошава. Сега тя е напълно парализирана, а семейството й се грижи за нея без да знае колко време й остава.

Семейството на момиченцето се надява, че с разказването на тази тъжна история много родители ще разберат колко важна е превенцията, ваксинирането.

1) http://www.cdc.gov/measles/about/complications.html

2) http://www.who.int/vaccine_safety/committee/topics/measles_sspe/Jan_2006/en/

3) https://idsa.confex.com/idsa/2016/webprogram/Paper56915.html

4) https://www.facebook.com/Angelina-Der-Kampf-mit-SSPE-414492915336738/

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook