Наука

20 години зелен терор (Greenpeace)

За всеки е очевадно какво е личното ми мнение за Greenpeace – отрицателно. Но не, защото изповядват идеи, които нямат фундаментална научна и фактологична обосновка, не защото следваt моди и необосновани тенденции, а защото са лицемери. Във всяко становище, което публикуват, те изискват повече данни, повече експерименти, повече опитни постановки, за да се оцени безопасността на един продукт или технология. Отлично! Естествено това искане винаги е било удовлетворявано.

Но екологичната организация никога не остава нещата на случайността, а историята показва, че тяхна честа практика е да унищожават и саботират подобни експериментални установки. И така вече 20 години. 20 години на екологичен тероризъм, който спира научния прогрес и лишава нуждаещи се хора от ценни продукти.

На 10 октомври 1996 година 30 доброволци на Грийпийс навлизат в експериментално поле с ГМ соя в Айова, САЩ, което има за цел да изследва безопасността и влиянието на модифицираната култура върху околната среда.  По-късно 20 протестиращи, облечени в костюми за биологична защита и очила, започват да пръскат растенията с нетоксична боя, а „разходката“ им в полето допълнително разрушава експерименталната установка.

Целта е била в полето да се изрисува „Х“, като форма на протест, за да се покаже колко са опасни ГМО. Това е парадоксално, защото протичащият експеримент (който те разрушават) е имал за цел да установи именно колко реален е хипотетичният риск.

Но този случай е само началото на засилващия се екологичен тероризъм.

Грийнпийс обявява война на сорта ориз „Golden rice”. Този сорт синтезира високи нива на бета каротен – факт, който се подминава от екологичната организация. Сортът има способността да спаси множество деца от слепота, но Гринпийс са готови да понесат тази жертва. Все пак не техните деца ще ослепеят, а недохранените от третия свят.

През 2013 година активисти на Грийнпийс атакуват и унищожават експериментално поле във Филипините, на което е бил засят сорта “Golden rice”. Не е ясно как може да се съберат емпирични данни за безопасността и възможностите на тези продукти, ако всеки опит за култивиране се саботира. Инфантилно е.

През 2011 година Грийнпийс нахлува в CSIRO – експериментални полета в Канбера, Австралия и унищожава експериментални растения пщеница. Самото растение е било модифицирано, за да има по-нисък гликемичен индекс и с по-високо съдържание на фибри, което прави продукта и по-здравословен. Грийнпийс заявяват, че се е наложило да вземат спешни мерки, за да защитят здравето на хората и околната среда. Но отново експериментът е имал за цел да оцени именно тези хипотетични рискове, което след унищожението не е възможно.

Комичното в цялата ситуация е, че самите активисти на Грийпийс са направили снимки на този вандалски акт, които са доказателствен материал.

На снимката се вижда активист, който пръска насаждения в експериментално поле.

 

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook