Наука

Антиваксъри са ядосани, защото платено от тях проучване отрича връзката ваксини-аутизъм

Антиваксърската група SafeMinds не e на себе си, защото проучването, за което e похарчила огромна сума пари, също разбива мита, че ваксините причиняват аутизъм.

Проучването, което е протекло в продължение на 6 години, се е фокусирало върху поведението на бебета маймуни след ваксиниране. Резултатите са публикувани в журнала PNAS (висок IF 9.423) и за (почти) ничия изненада то не отрива връзка между ваксини и аутизъм.

В него са участвали 79 маймунчета, които са били разделени на 6 групи. Две от групите са били третирани с ваксини, които са съдържали тиомерсал. Тиомерсалът има антисептично и противогъбично действие. Използвал се е често при направа на ваксини, но е бил премахнат, което често се посочва от антиваксъри. Другите две групи са били третирани с MMR ваксина (за която също се твърди, че причинява аутиъм), но без тиомерсал. А последните две групи са били третирани с обикновен физиологичен разтвор – контролна група.

А резултатите сочат, че не се наблюдавани поведенченски промени в третираните животни. Не се наблюдават и невропатологични промени в церебелума (малкия мозък), хипокампуса (морско конче, разговорна анатомична терминология), амигдалата. Това проучване не подкрепя хипотезата, че ваксините с тиомерсал или MMR играят роля в епидемията от аутизъм.

Това доказва и че е опасно да не ваксинирате децата си, но не само за неваксинираните в риск, но и за всички около тях и особено тези, които нямат възможност да се ваксинират.

След публикуване на проучването, SafeMinds публикуваха следното смехотворно становище:

„Епидемията от аутизъм ще струва на САЩ около 1 милиард $ до 2025 година, ако тенденцията продължи. В скорошно проучване, над 40% от родителите посочват, че са съгласни, че ваксините имат роля при развитието на аутизъм при децата. Проучването с приматите подкрепя тази теза на много нива. На първо място се наблюдават серия от негативни ефекти при рефлексите на бебетата и при растежа и развитието на мозъка на изложените на ваксини. Скорошната, втора фаза не отрива никакви ефекти. SafeMinds са загрижени за промените в дизайна на проучването и анализите, които може да са довели до тези противоречиви резултати. В момента се намираме в процес на събиране и разглеждане на допълнителна информация, която касае въпросното проучване.“

Или по-просто казано… Те просто не се интересуват какво казва науката.

Според логиката на антиваксърите, по-добре е детето ви да страда от увреждащо или смъртоносно заболяване, а не да бъде ваксинирано, което уж би довело до развитие на аутизъм.

Никога не забравяйте, че тези хора предпочитат децата им да страдат от тежки заболявания (риск, който е пъти по-вероятен), отколкото да развият аутизъм (нещо, което доказано не се наблюдава).

Науката не лъже.

Bharathi S. Gadad, Wenhao Li, Umar Yazdani, Stephen Grady, Trevor Johnson, Jacob Hammond, Howard Gunn, Britni Curtis, Chris English, Vernon Yutuc, Clayton Ferrier, Gene P. Sackett, C. Nathan Marti, Keith Young, Laura Hewitson, and Dwight C. German; Administration of thimerosal-containing vaccines to infant rhesus macaques does not result in autism-like behavior or neuropathology PNAS 2015 112 (40) 12498-12503; published ahead of print September 28, 2015, doi:10.1073/pnas.1500968112

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook