Наука
Билкови и хранителни добави могат да причинят увреждане на черния дроб

Билкови и хранителни добави могат да причинят увреждане на черния дроб

banner-ciela-website

Според ново проучване, един на всеки пет случая на увреда на черния дроб след употреба на различни биоактивни вещества се дължи на употреба на хранителни и/или билкови добавки. Според журнала Hepatology (IF 11) преди 10 години по-малко от 1 на всеки 10 случая се е свързвал с употреба на добавки.

Огромна част от населението консумира добавки (витамини, минерали, чайове, протеини, анаболни стероиди, аминокиселини, стимуланти и други), което обяснява наблюдавания феномен.

Като цяло може да се каже, че подобни случаи са рядкост, но когато се прекали количеството, което се приема или при неправилна комбинация с различни допълнителни добавки и употреба в продължителен период, те могат да станат опасни.

Проблемът при подобно увреждане на органа е, че то може да настъпи много бавно и плавно – в продължение на месеци или години. Потърпевшият трудно забелязва симптомите, докато щетите за тялото не станат значими. Пострадалите започват да се чувстват отпаднали, вие им се свят, пожълтяват, събират флуиди, появяват се кръвоизливи и изява на объркано поведение.

Лекарствата също носят подобни рискове, но те се предписват в нужните дози, при които ползите надвишават щетите. Много от хранителните добавки обаче нямат доказани полезни свойства, а само риск.

banner-ciela-website

Потребителите имат свободен достъп до тези добавки, които от своя страна обещават да подобрят бързо здравето и външния вид. Идеята, че можеш да се чувстваш добре без лекарска намеса или да изглеждаш по-добре с по-малко усилия, е примамлива.

Интересното е, че повече от 1/3 от случаите с натравяне с добавки се дължат на анаболи. Останалите случаи се дължат на 116 вида продукти – зелени чайове, различни билки, витамини и подобни.

Често усложненията не могат да се забележат, защото потребителите не казват на своите лекари, че използват добавки, а следователно състоянието им не се проследява.

Но не винаги хранителните добавки са опасни. Те са необходимост за хора, които имат недостиг в диетата си – витамини например. Това е идеята на хранителни добавки – да се добавят към диетата при хроничен недостиг.

Потребителите винаги трябва да са критични и да се съмняват, ако един продукт има прекалено екстремни заявки, които звучат толкова добре, че сякаш не са истина.

Чудеса в шишенца не съществуват.

Източник:
Navarro, V., Khan, I., Björnsson, E., Seeff, L. B., Serrano, J. and Hoofnagle, J. H. (2016), Liver Injury from Herbal and Dietary Supplements. Hepatology. Accepted Author Manuscript. doi:10.1002/hep.28813

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares