Наука

“Слаб 2” за “краткия урок по анатомия” на Надя Петрова

Тази публикация е напомняне на гурутата на здравословното хранене и здравословният начин на живот, че има хора, които следят изявите и публикациите им и винаги ще показват елементарните грешки, които допускат. Правя го не защото съм някакъв гаден хейтър, а защото хората плащат огромни суми, за да получат свободни преразкази на уроци по биология и химия, на които бих писал СЛАБ 2. Наистина много слаби познания.

 

Пореден такъв пример са познанията по анатомия на Маги Пашова и Надя Петрова. Написали са една лекция по анатомия, която е под всякаква критика.

 

 

Искам дебело да подчертая, че не коментирам личности (ad hominem), а твърдения и аргументи – в случая те са слаби.

 

Статията започва с призив “За всички, които са проспали предмета в института :)))” . А авторката дали го е проспала?

 

Ще се спра само на няколко кратки аспекта.
untitled-8
Според авторката кравите имат цели ЧЕТИРИ стомаха. Толкова е невероятно, че сякаш не е истина. И естествено не е, защото все пак кравите имат 1 стомах, който е разделен на 4 компартментаrumen, reticulum, omasum и abomasum. Три предстомашия и един същински стомах. Терминологията в анатомията е на латински език.
untitled-7
Много е интересно, че авторката не прави разлика между апендикс и апендицит. Едното е име на структура, а другото е име на възпалително състояние. Очевидно според авторката апендицит е по-правилното име на тази структура, за което тя претърпя критика в коментарите. Добрата новина е, че се е коригирала.

 

Ще съм дребнав, но все пак един нутриционист не трябва да прави подобни грешки. Слюнкоотделянето се инициира не при дъвченето на храната, а още при усещането на нейния мирис, при вида й, а дори когато сме гладни и помислим за храна. Това е рефлекс.
untitled-7

 

Не съм сигурен защо авторката смята, че при храносмилане се отделят витаминиБетаин HCl. Явно иска да каже, че за добро храносмилане в стомаха се отделя солна киселина (HCl), която обаче тя е объркала с хранителната добавка (бетаин HCl), която всъщност е кисела модификация на витамин, която се използва при слаба киселинност в стомаха. А може би смята, че бетаинът е ензим, който заедно с пепсин/трипсин и други участват в деградивните процеси?
A трябва ли да правим “детокс” за добро здраве? Не… Тялото успешно се детоксифицира само 🙂

 

Внимавайте на кого си давате парите…
http://nadiapetrova.bg/2016/10/%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%8A%D0%BA-%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%BA-%D0%BF%D0%BE-%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%8F/
Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook