Наука

Мляко vs ядково мляко

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Една от мантрите на модата “здравословно хранене” е, че консумацията на мляко е вредна, а растителните “млека” са добра алтернатива и дори превъзхождат оригинала. Трябва да е ясно, че това не е вярно…

qznf5j61Модата “здравословно хранене” е издига в култ продукти, които се определят като “суперхрани”. Това са продукти, които съдържат несравнимо високо количество нутриенти (витамини, минерали, аминокиселини, мазнини) в сравнение с останалите. Растителните (ядкови) млека са пълна противоположност, защото те са изключително бедни на хранителни вещества и не могат да се сравняват с животинския оригинал.

Не е ясно защо тези имитиращи продукти се наричат “мляко”. Най-вероятно поради леко инфантилно сравнение – и двата продукта са бели и течни, мляко… Производството на тези ядкови млека винаги включва смилане до пудра, накисване в гореща вода и пастьоризация. Крайният продукт е с неприятен вкус и не наподобява този на истинското мляко. В някои от вариациите се добавят допълнително количество захари и аромати (шоколад, ванилия), за да стане по-приятен за консумация. Проблемът е, че добавяне на външни въглехидрати не се счита за здравословно и рязко се покачва енергийната стойност.

В тази публикация всички продукти се сравняват спрямо човешката кърма. Причината е, че е модерно младите майки да правят бебетата си вегетарианци, вегани, суровоядци, а не особено компетентни хора им обясняват, че растителните “млека” съдържат всичко нужно.

Ядковите млека са значително по-бедни на енергия, а значителна част от нея идва от въглехидрати. Те имат високо съдържание на вода, ниско съдържание на протеини и мазнини, които са градивен материал за подрастващия организъм. Животински млека са по-близки до човешката кърма.

Поради ниското съдържание на протеини, аминокиселинния профил на ядковите млека не е установен и със сигурност не е приемлив. Подрастващият организъм има нужда от богат източник на аминокиселини, а животинските млека дори надвишават стойностите на   майчината кърма. Оризовото мляко има едва 0.28 грама протеин и 9 грама въглехидрати.

По отношение на витамини нито един продукт не може да достави всички описани, което се извършва от кърмата.

Мастнокиселинният профил на растителните млека е изключително беден и дори липсват жизнено важните (според гурутата на здравословното хранене) мастни киселини със средна дължина на веригата (C6-C12).

Като цяло овчето мляко има 38 от 50 по-високи стойности, отколкото майчината кърма. Ако се премахнат аминокиселините – 20. Растителните млека имат едва 13 и 9 по-високи стойности от кърмата.

Ядковите млека не са добра алтернатива на животинското мляко за ежедневно пиене и особено на кърмата.

Данните са на USDA и са за 100 грама продукт.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Безполезните IV терапии – венозна инфузия на витамини с цел подмладяване

Наблюдавам някои сфери на медицината и се чудя ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм