Наука

Мляко vs ядково мляко

Една от мантрите на модата “здравословно хранене” е, че консумацията на мляко е вредна, а растителните “млека” са добра алтернатива и дори превъзхождат оригинала. Трябва да е ясно, че това не е вярно…

qznf5j61Модата “здравословно хранене” е издига в култ продукти, които се определят като “суперхрани”. Това са продукти, които съдържат несравнимо високо количество нутриенти (витамини, минерали, аминокиселини, мазнини) в сравнение с останалите. Растителните (ядкови) млека са пълна противоположност, защото те са изключително бедни на хранителни вещества и не могат да се сравняват с животинския оригинал.

Не е ясно защо тези имитиращи продукти се наричат “мляко”. Най-вероятно поради леко инфантилно сравнение – и двата продукта са бели и течни, мляко… Производството на тези ядкови млека винаги включва смилане до пудра, накисване в гореща вода и пастьоризация. Крайният продукт е с неприятен вкус и не наподобява този на истинското мляко. В някои от вариациите се добавят допълнително количество захари и аромати (шоколад, ванилия), за да стане по-приятен за консумация. Проблемът е, че добавяне на външни въглехидрати не се счита за здравословно и рязко се покачва енергийната стойност.

В тази публикация всички продукти се сравняват спрямо човешката кърма. Причината е, че е модерно младите майки да правят бебетата си вегетарианци, вегани, суровоядци, а не особено компетентни хора им обясняват, че растителните “млека” съдържат всичко нужно.

Ядковите млека са значително по-бедни на енергия, а значителна част от нея идва от въглехидрати. Те имат високо съдържание на вода, ниско съдържание на протеини и мазнини, които са градивен материал за подрастващия организъм. Животински млека са по-близки до човешката кърма.

Поради ниското съдържание на протеини, аминокиселинния профил на ядковите млека не е установен и със сигурност не е приемлив. Подрастващият организъм има нужда от богат източник на аминокиселини, а животинските млека дори надвишават стойностите на   майчината кърма. Оризовото мляко има едва 0.28 грама протеин и 9 грама въглехидрати.

По отношение на витамини нито един продукт не може да достави всички описани, което се извършва от кърмата.

Мастнокиселинният профил на растителните млека е изключително беден и дори липсват жизнено важните (според гурутата на здравословното хранене) мастни киселини със средна дължина на веригата (C6-C12).

Като цяло овчето мляко има 38 от 50 по-високи стойности, отколкото майчината кърма. Ако се премахнат аминокиселините – 20. Растителните млека имат едва 13 и 9 по-високи стойности от кърмата.

Ядковите млека не са добра алтернатива на животинското мляко за ежедневно пиене и особено на кърмата.

Данните са на USDA и са за 100 грама продукт.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook