Наука

Прoграмите на националните телевизии понижават IQ-то на зрителите (2016): bTV vs NOVA

Преди година публикувах статия, която бе импровизиран “анализ” (тук) на програмата на един делничен ден на Нова телевизия. Резултатът бе притеснителен, защото 24 часовият период бе зает от безсмислени продукции с нулева и дори отрицателна интелектуална стойност (19.5 часа – 81.25 %). Единствената продукция, от която човек можеше да натрупа ново знание бе кулинарно предаване.

Статията бе провокирана от злонамерена атака на Нова телевизия (чрез “Господари на ефира”) към своя конкурент bTV с тезата, че втората медия не изпълнява моралните си задължения към обществото. Но отново питам… Какви са моралните задължения на една медия към обществото? Да информира, да е безпристрастна, да повишава общата култура с научни, технологични и образователни продукции? Това не се наблюдава.

Неприятно е, че журналистите са първите, които през малкия екран се възмущават колко малко знания имат учениците или колко са неграмотни, а не си дават сметка, че и самите те носят поне малка отговорност за това.

В настоящото сравнение всички продукции съм разпределил в три категории:

  • с червен цвят са продукции, които нямат никаква стойност (интелектуална).
  • с жълт цвят са неутрални продукции, които поднасят факти от ежедневието, но и еквивалентно количество абсурди.
  • със зелен цвят са продукциите, които поднасят на обществото нови знания или учат зрителите на нови, полезни умения.

Естествено всички турски, индийски, латиноамерикански, американски сериали са в “червената категория”. Това се отнася и за всички филмови продукции. Да, някои филми са много хубави и приятни, но все пак не разглеждаме развлекателни качества.

В “жълтата категория”  съм поставил всички сутрешни блокове и новинарски емисии. Многократно бяхме преки свидели как една телевизия може да представи едно събитие през определена призма, за да манипулира обществото. Преди няколко години масово телевизиите представяха многохилядни протести, като сбирка на десетина човека с плакати. Други телевизии цензурираха и уволняваха водещите си, защото задаваха “неудобни” въпроси на гостите си. И естествено към сериозните теми се промъкват репортажи с лечители, гледачки, астролози и други алтернативни и езотерични специалисти. Несериозно е.

В “зелената категория” попадат едно готварско предаване (придобиване на готварски умения е полезно), предаване за иновации в земеделския сектор и една документална продукция. Малък приток на знания.

Програмата на bTV

Седмичната програма (10 080 минути) на bTV e заета от 72.32% безсмислени продукции (7290 минути). Всички сериали представляват 14.29% (1440 минути) от седмичната програма на телевизията. Останалата част от безсмислените продукции са:

– “Папараци” с Николета Лозанова, чиято функция (на предаването) е да снима “звездите” в ежедневието им и да коментира какво ядат и къде пазаруват. Парадоксално водещата не обича да бъде преследване от репортери, фотографи и папараци.

– Лайфстайл предавания, като “Преди обед”, което е алтернатива на “На кафе”. Обсъждат се еднакво абсурдни теми, а еквивалент на д-р Папазова е д-р Неделя Щонова.

– Някои развлекателни предавания, като “Шоуто на Слави”, в което развлекателната част намалява прогресивно. Също има склонност да кани съмнителни специалисти, като Хончи Шао, който лекува с шамари и се разследва за убийство на дете. Тук трябва да се добави и продукцията “Фермата“, която трябва да се бори с “VIP brother” по NOVA.

Единствените продукции, които биха дали някакви нови знания на зрителите са два едночасови документални филма и едно половинчасово предаване за земеделски иновации – 2.08% от седмичната програма (едва 210 минути).

Сутрешните блокове и новинарски емисии са неутрални, защото именно те имат тенденцията да цензурират неудобни въпроси и журналисти. Изкривяване на информацията и манипулиране на общественото мнение са недопустими. Но все пак информират и за ежедневието ни.

Програмата на Nova

Седмичната програма (10 080 минути) на NOVA e заета от 68.55% от безсмислени продукции (6910 минути). Всички сериали представляват 25.30% (2550 минути) от седмичната програма на телевизията. Останалата част от безсмислените продукции са:

“На кафе” – еталон за безсмислена продукция, която пълни главите на зрителите си с идиотски идеи – пиене на урина, лечение с електричество от мрежата, бръмбари-знахари, лековити цветни лампи, гадатели, врачки и кифли.

“Национална лотария” – предаването, което промени лотарията в България и накара хората да повярват, че без никакви усилия могат да забогатеят, докато си дават и последните 2 лева за билети.

“Съдебен спор” – предаването, което се храни от нещастието на хората.

“Фермер търси жена” – финансово стабилни момчета привличат момичета от по-големите градове, за да се опитат да създадат семейство. Финансовата стабилност е наистина важна, защото момичетата заявяват, че искат скъпи подаръци. Все пак кое младо момиче би напуснало София или Пловдив, за да бере орехи в някое малко село край Казанлък с напълно непознат за нея мъж?

“Съдби на кръстопът” – сценаристите смятат, че разказват напълно реални истории, но бият дори холивудските си колеги по абсурдност.

“Vip brother” – предаване, в което участниците са изправени пред абсурдни изпитания, които продуцентите смятат, че са забавни.

“Откраднат живот” – медицинският сериал на България, който е бледо копие на “Д-р Хаус” и “Анатомията на Грей”, който е пълен и с много дразнещи неточности.

Единствената образователна продукция е кулинарно предаване, което заема едва 1.48% (150 минути).

А защо не…

Интересното е, че NOVA телевизия се смята за “социално отговорна”, която се грижи за образованието… Но защо и двете не включат поне една образователна продукция? Не е задължително да е скучна. Може да разбиват митове (като Mythbusters); да разкриват как се правят различни продукти, за да знаят хората  какво консумират; да разкрият как работят различни сектори, като медицинския, за да отговорят на някои въпроси, които си задават хората; да закупят различни популярни продукции, като COSMOS и подобни.

Нима рейтингът на сапунените сериали е толкова висок, че един от тях не може да бъде заменен с продукция, която е пълна с интелектуално съдържание?

И нужно ли е да популяризират псевдонаучни практики или да разпространяват лъжи и митове? bTV направиха безплатна реклама на Хончи Шао (който се разследва за убийство на дете), а NOVA почерниха модерната медицина (за която са направили сериал), за да направят реклама на алтернативен център за онкоболни, чиито практики всъщност влошаваха състоянието на болните и в резултат тяхното заболяване прогресираше (тук).

Би било хубаво, ако най-големите медии си дадат сметка колко голяма отговорност носят за публикуваната от тях информация. Данните сочат, че хората като цяло не правят разлика между истински и нереалнни данни, които се разпространяват в медийното и интернет пространството.

Финален резултат

За да се възприеме по-лесно сравнението, информацията е систематизирана и визуализирана по следния начин. 24-ят период е разделен на 5-минутни интервали. Всеки интервал се оценя спрямо съдържанието  – червена продукция +1; жълта +0; зелена -1. Сборът от 7-те дни се сумира. Високият е резултат е лош и се оцветява в син цвят с различен интензитет.

Резултатът на всички интервали се сумира и се дели на броя 5 минутни интервали (288). Спрямо тази методика и оценка bTV има по-лоша оценка (4.89) от Nova (4.69).

Тъй като не съществува еталон за качествена медия/телевизия (поне в България), няма как резултатът да се сравни с контрола…

untitled-3

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook