Наука
Митът за “суперхраните”

Митът за “суперхраните”

Това е продължение на статията ми Киноа не е суперхрана: 8 храни по-богати на полезни вещества от нея, в която са разгледани още 9 “суперхрани”, но този път с леко променена методика и по-комплексно представяне на данните.

Деветте нови храни включват: агаве, макадамия, кашу, гъби мейтаке, гъби шийтаке, годжи бери, кокосово масло, чия и спирулина.

Отново първите три показателя се оценяват по по-различен начин. Според популярните диетологични разбирания на мнозинството хора, колкото по-малко калории, мазнини и въглехидрати, толкова по-добре. Затова техните по-малки количества са положителна характеристика.

При всички останали 32 показателя по-високите стойности са положителна характеристика на продукта. Оцветените в жълто (крайно ляво) аминокиселини са важните за нас есенциални аминокиселини, които е важно да си набавим от храната.

Трябва да се отбележи, че при някои хранителни продукти голяма част (над 90%) от биомасата е съставена от вода. Това обяснява малкото калории и нутриенти. Агаве и двата вида гъби са идеален пример за това. Този факт показва, че тези храни са просто добър източник на вода, но не могат да се определят като суперхрани.

Кокосовото масло е друг интересен продукт, който носи етикета “суперхрана“. Както се вижда е беден на нутриенти, а мастно-киселинния профил е лош (според съветите на самозваните диетолози без квалификация). Кокосовото масло е богато на сатурирани мазнини, които био и здравословната индустрии обявяват за опасни за здравето.

Всички продукти са оценени чрез елементарен метод – за положително се смята, ако продуктът надхвърля средната стойност (от всички разгледани) при определен показател. Така например соята преминава средните стойности на 25 показателя от 32. Трябва да се отбележи, че дори чия да надхвърля някои средни стойности, тя все пак количествено не може да се бори с други продукти, особено спрямо витаминния профил, калории, въглехидрати или протеини.

Ясно се вижда, че “суперхраните” са не тия, които са модерни, а в жълто-червения сектор: бобове, леща, соя, нахут, дробчета.

Данните са официални, а техният източник е USDA.

 

untitled-4

Кликни, за по-голям размер

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story

Подобни публикации

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Харесайте ни във facebook

За biologist

I fucking love science! Здравейте! Казвам се Й. Стефанов и съм микробиолог (бъдещ доктор), science enthusiast, по дефиниция на БГ законодателството се водя "млад учен", просто любопитен. Геймър, меломан, киноман. MARVEL FAN! Млад съм, което явно за много хора е проблем. За други щеше да е проблем, ако бях брадат старец :D Няма угодия. Ако някой иска да се свърже с мен, може да ми пише на посочения имейл, да ми прати съобщение в страницата "Наука и критично мислене" (която е моя) или просто да ми пише на личния профил: https://www.facebook.com/munroe90

Статии в снимки

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!