Наука
Уникална визуализация на еволюцията в действие (видео)

Уникална визуализация на еволюцията в действие (видео)

Изследователи от САЩ (Harvard) и Израел (Technion) са създали огромно петри, което наричат „microbial evolution growth arena“ или накратко MEGA.

В последствие в двата края на огромното петри се посяват бактериални колонии, за да правят бактериите това, което най-добре умеят – да се размножават и разпространяват .

В хранителната среда на двата противоположни края на петрито няма разтворени антибиотици . На няколко сантиметра към центъра учените са поставили ивици с разтворени антибиотици с нарастваща концентрация. Всяко увеличение на концентрацията е стресов фактор, с който бактериите (E. coli) трябва да се справят. Все по-високите концентрации на антибиотиците (триметоприм или ципрофлоксацин) карат бактериите да еволюират, за да се справят с лекарствата, които са създадени да ги убият.

Едновременно е невероятно и ужасяващо да гледаш как антибиотиците са безсилни срещу еволюцията. Ясно може да се види как растежът и разпространението на бактериите спира за кратко още на първата ивица (бактериите са в бяло).

По-късно малка група бактерии, съдържащи генетична информация, която им позволява да оцелеят на излагане на токсични за тях химични агенти, възобновяват растежа си. Тези мутанти се превръщат в доминантния тип в популацията. Този процес се повтаря при всяка по-висока концентрация на антибиотик, докато бактериите не придобият пълна резистентност в центъра.

Учените, които публикуваха този метод за визуализация в престижния журнал Science (1), се надяват тази техника да им помогне да разберат по-добре сложните модели в основата на антибиотичната резистентност, която става все по-реална заплаха за националната (и световна) сигурност.

MEGA петрито показва и на неспециалистите какво представлява антибиотичната резистентност.

Очаква се до 2050 година антибиотичната резистентност да убива повече хора годишно от онкологичните заболявания.

1)      http://science.sciencemag.org/content/353/6304/1147

Share this Story

Подобни публикации

Последвайте ме в Twitter

twitter-followme[1]

Харесайте ни във facebook

За biologist

I fucking love science! Микробиолог, science enthusiast, по дефиниция на БГ законодателството се водя "млад учен", просто любопитен. Геймър, меломан, киноман. MARVEL FAN! Млад съм, което явно за много хора е проблем. За други щеше да е проблем, ако бях брадат старец :D Няма угодия. https://www.facebook.com/munroe90

Статии в снимки