Наука
Уникална визуализация на еволюцията в действие (видео)

Уникална визуализация на еволюцията в действие (видео)

banner-ciela-website

Изследователи от САЩ (Harvard) и Израел (Technion) са създали огромно петри, което наричат „microbial evolution growth arena“ или накратко MEGA.

В последствие в двата края на огромното петри се посяват бактериални колонии, за да правят бактериите това, което най-добре умеят – да се размножават и разпространяват .

В хранителната среда на двата противоположни края на петрито няма разтворени антибиотици . На няколко сантиметра към центъра учените са поставили ивици с разтворени антибиотици с нарастваща концентрация. Всяко увеличение на концентрацията е стресов фактор, с който бактериите (E. coli) трябва да се справят. Все по-високите концентрации на антибиотиците (триметоприм или ципрофлоксацин) карат бактериите да еволюират, за да се справят с лекарствата, които са създадени да ги убият.

banner-ciela-website

Едновременно е невероятно и ужасяващо да гледаш как антибиотиците са безсилни срещу еволюцията. Ясно може да се види как растежът и разпространението на бактериите спира за кратко още на първата ивица (бактериите са в бяло).

По-късно малка група бактерии, съдържащи генетична информация, която им позволява да оцелеят на излагане на токсични за тях химични агенти, възобновяват растежа си. Тези мутанти се превръщат в доминантния тип в популацията. Този процес се повтаря при всяка по-висока концентрация на антибиотик, докато бактериите не придобият пълна резистентност в центъра.

Учените, които публикуваха този метод за визуализация в престижния журнал Science (1), се надяват тази техника да им помогне да разберат по-добре сложните модели в основата на антибиотичната резистентност, която става все по-реална заплаха за националната (и световна) сигурност.

MEGA петрито показва и на неспециалистите какво представлява антибиотичната резистентност.

Очаква се до 2050 година антибиотичната резистентност да убива повече хора годишно от онкологичните заболявания.

1)      http://science.sciencemag.org/content/353/6304/1147

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares