Наука

Google ще се бори с Ислямска държава

Google са изградили бизнес за половин трилион долара чрез разгадаване какво хората искат на основата на няколко думи, които въвеждат в търсачката. В процесa те се натъкват на силен инструмент за опознаване на някои от най-неразбраните и опасни хора в интернет – потенциални доброволци на Ислямска държава (ИДИЛ). Дъщерно дружество на Google се опитва да разбере намеренията на тези потенциални джихадисти, но за да ги промени.

Jigsaw, технологичният инкубатор на Google (познат доскоро като Google Ideas), работи през последната година по създаването на нова програма, която ще използва рекламния алгоритъм на търсачката и платформата за споделяне на видео Youtube, за да открива и разубеждава потенциални доброволци на Идил, които биха извършили зверски актове на насилие. Програмата, която е наречена Redirect Method, ще навлезе в нова фаза този месец и ще показва реклами заедно с резултатите за всяка ключова дума и фраза, към която Jigsaw са определили, че e характернa за хора, които са привлечени от Идил. Тези реклами ще водят до англоезични и арабски Youtube канали, които събират видеа, в които Jigsaw вярват, че може да предотвратят промиването на мозъци от Идил – клипове от сорта на свидетелства от бивши екстремисти; имами, които заклеймяват Ислямска държава и вътрешни клипчета в групировката, които представят нефункциониращия халифат.

Резултатите от пилотен проект (протекъл по-рано тази година) са били изненадващо добри. В продължение на 2 месеца повече от 300 000 човека са били привлечени към анти-Идил Youtube каналите. Търсещите са кликали върху анти-Идил резултатите 3-4 пъти по-често от нормалните рекламни кампании. Тези, които са кликнали, са прекарали над два пъти повече време в сравнение с времето прекарано в най-ефективните плейлисти. Този месец ще бъде осъществен вторият етап на програмата, при която ще се таргетират фундаменталисти и расисти в Северна Америка.

Противолек за екстремистката инфекция

Докато технологичните компании се борят от години да намерят начин да се противопоставят на екстремисткото съдържание, дигиталната пропагандна машина на Идил е установила нов стандарт за агресивно онлайн набиране на доброволци.  Стотици акаунти са баннати от Twitter, но те възкръсват – много мигрират към по-личната услуга Telegram. Youtube и Facebook водят безкрайна война, в която трият постоянно съдържание, в опит да обезглавят групировката в онлайн пространството. Но опитите за противопоставяне на агресивната пропаганда до този момент са били провеждани основно от правителствения сектор. Правителството на САЩ е правио множество кампании – Помисли отново, Отдръпни се и анимацията Обикновеният Мохамед.

Но тези кампании могат да помогнат единствени при най-слабо засегнатите индивиди от пропагандата на ислямистите.

За да се атакуват хората, които са привлечени към Идил, Jigsaw подхождат не толкова директно. Вместо да създават  анти-Идил съобщения, екипът ги селектира от Youtube. Анти-Идил съдържнието съществува от много време в мрежата, просто трябва да бъде излъчено.

Изпитване на теорията

Jigsaw са създали две плейлисти на арабски и английски език,в които клиповете варират от умерени ислямски проповедници, които показват лицемерието на Идил, до клипове на дълги опашки за храна в градовете на Ислямска държава.

Друг клип показва възрастна жена, която унижава членове на Идил, като цитира откъси от Корана:

Jigsaw са избрали повече от 1700 ключови думи, които задействат реклами, които водят до тяхната анти-Идил плейлиста. Екипът е наблегнал на термини, които смятат, че са силно разпространени сред доброволците на Идил – имена на точки от маршрути към територии на фундаменталистите, фрази като „Fatwa for jihad in Syria” и имена на лидери, които участват в пропагандата. Текстът, който се появява като реклама е олекотен – „Легитимни ли са Идил?“ или „Искате ли да се присъедините към Идил?“, а не директни анти-Ислямска държава съобщения.

Измерването на реалният ефект върху потенциалните екстремисти не е лесна задача. Кликовете на една обява са средно 2-3%, но при анти-идил кампанията този процент достига до цели 9. Освен това събраните клипове са гледани половин милион минути, а най-ефективното видео е гледано средно от всеки в продължение на 8 минути и 20 секунди.

Но може ли тази идея да проработи?

Тази програма е далеч от нужното решение, което да се противопостави на пропагандата. Привличането на симпатизанти на Идил към видео плейлиста е първата крачка. След време всяко дерадикализиращо усилие би имало нужда и от човешки контакт, дори подкрепяща общност, която да застане зад решението на индивида, който е решил да се отрече от екстремизма.

Цялата тази програма повдига друг много важен въпрос – защо бъдещите екстремисти не се откриват и директно атакуват? Все пак откриване на симпатизантите на Идил може да спаси много животи. Но социалните мрежи имат задължението да помагат на правителствата при законен иск. Или с други думи Google вероятно вече помага за залавянето на проблемни лица при изпълнени нужни законови условия. През изминалата втора половина на миналата година компанията е дала информация на САЩ за 64% от повече от 40 000 „интересни“ индивида.

Но новата технология няма за цел да следи и залавя съмнителни индивиди, а по-скоро да образова и да покаже каква е реалността. Тези хора много често вземат емоционални решения, която се основават на нереална информация.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook