Наука

Антибактериалните сапуни не са по-добри от обикновените

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Производителите на антибактериалните сапуни може и да твърдят, че продуктите им убиват 99.99% от бактериите, но дните им са преброени. Поредният маркетингов трик ще бъде унищожен – първо в САЩ, а по-късно и в други страни.

Как да накараш някой да купи твоя детергент или сапун, а не този на конкурента ти? Просто кажи, че е антибактериален и убива почти всички бактерии, което не може да се каже за конкуренцията, но това не е вярно.

На втори септември 2016 година FDA (органът в САЩ, който се занимава с безопасността на храните и лекарствата) забрани продажбата на сапуни с етикет „антибактериален“ или „антимикробен“, с което трябва да се разбере, че тези сапуни са не по-добри от обикновени.

Но трябва да се подчертае, че решението на FDA е подкрепено със солидно количество данни и аргументи. Органът е разгледал всички резултати и методологии за изпитване на тези продукти и е стигнал до заключение, че обикновените сапуни се справят еднакво добре като антибактериалните, което означава, че нито един от двата вида продукти не би трябвало да има каквито и да е заявки за „вълшебни и невероятни свойства“. Подобни описания на етикета подвеждат потребителя.

Дори по-интересното е, че FDA имаше желание да въведе тази забрана още през 2013 година, но реши да даде 3 годишен гратисен период на производителите, за да аргументират и защитят етикета „антибактериален“ . Аргументи очевидно не са представени.

Притеснителното е, че някои от тези продукти съдържат и не особено безвредни съединения. Едно такова е  триклозанът , който е бил създаден през 60-те години на миналия век за болничната помощ. През 80-те години той е въведен и в домашните сапуни. Последни проучвания сочат, че триклозанът уврежда значително микробиома ни, което може да предизвика тежки здравословни проблеми.

Но ако идеята е чрез тези продукти да се убият всички патогени по тялото, то ефектът е точно обратен. Микроорганизмите изграждат резистентност към бактерицидните и бактериостатичните съединения.

Това не означава, че трябва да спрете да си миете ръцете, а че е нужно просто да използвате обикновен сапун, за да предпазите вашето здраве. Питайте бабите си за сапуни. Те знаят най-добре.

http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm517478.htm

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм