Наука

(дез)Информационна агенция blitz.bg

Вчера публикувах проучване според, което конспиративните, манипулативните, лъжливите, фалшивите, нереалните, жълтите статии се разпространяват по идентичен начин в социалните мрежи, подобно на реалните. Хората просто приемат реалните и нереалните статии за еднакво информативни, еднакво истинни, еднакво качествени без никаква критична мисъл, без съмнение. Имам малко съмнения към тази теза, защото по-скоро (по мои наблюдения) хората са по-склонни да повярват на лъжливата статия, отколкото на реалната. Те разпространяват повече клюки и лъжи, а не информативни, новинарски или научни публикации (реални).

Преди седмица ми се наложи да обяснявам в голяма група в социалните мрежи, че НИКОЙ не се опитва да ги трови от въздуха чрез КЕМТРЕЙЛС и подобни. Но вярващите са като зомбита – не приемат чуждо мнение, не приемат реални журналистически статии, не приемат дори научни статии. Вярата, че скрита фигура ни убива е непоклатима. Като религия е – фактите не променят нищо.

Но ситуацията се отежнява, защото медиите не извършват умишлено едната функция, която имат – да информират. Дори тази практика не отговаря на журналистическите норми.

На втори септември 2016 година „Информационна агенция БЛИЦ“ публикува статия (НАСА призна: Пръскат ни с тежки метали и ваксини от въздуха! ), в която се обяснява, че ни тровят, а разкритието е направено от НАСА. В това твърдение има капка истина, защото във всеки мит се крие реален факт или събитие. Но за истината може да прочетете в края на статията.

В статията на БЛИЦ се споделя труда на учен от НАСА, който обаче е тълкуван напълно погрешно, а както ще се убедите по-късно всичко е просто игра на думи.

За да защитят твърдението, че НАСА е споделила, че ни тровят с отровни аерозоли, журналистите споделят реални медицински проучвания, но с нереално тълкувание. Една от статиите изследва възможностите за използване на аерозолни ваксини върху населението. Но ако резултатите са положителни какъв е проблема? Според Блиц така се е упражнявал контрол. Но над какво? Над разпространението на инфекзиони заболявания или на населението? Ако е контрол на населението, значи аерозолните ваксини са изключително неефективни – всички тестови обекти са живи и определено не са стерилни 😀

Йонизирани литиеви съединения, разпръснати чрез ракетен носител

Журналистите от БЛИЦ показват изключително слаби познания по природни науки. За да се предизвика в тялото биологичен отговор към дадено вещество или биологична единица, нужно е те да са  в подходяща концентрация. В този ред на мисли е редно да се посочи, че ако ни пръскаха с „отрови“ (както е посочено от Блиц) от стотици метри височина, то докато активната субстанция достигне до хората, тя ще е силно разредена, движението на въздушните маси ще отклони голямо количество от нея, друга част ще се свърже с влага и прахови частици. Слънчевата радиация и UV лъчението са друга висока бариера за прескачене от биологичните агенти. Това е основният недостатък на биологичните оръжия – методът на доставяне на „товара“ до населението. Разпръскването просто не върши работа.

В статията се изреждат всички неблагоприятни физиологични реакции, които следват при излагане към високи дози на различни химични елементи. Но отново стигаме до двата основни въпроса: има ли такова третиране на атмосферата над нас и ако има, концентрациите достатъчно високи ли са за предизвикване на някаква физиологична реакция?

Интересното е, че според статията ни “тровят с тежки метали”. Но посочените литий и алуминий са класифицирани като леки метали от “The Minerals, Metals and Materials Society” (пълна противоположност). Само бариевите съединения могат да се класифицират – “тежки метали”.

Естествено една конспирация не може да мине без да се спомене опасното ГМО. Но науката отдавна е постигнала консенсус по два основни въпроса:

–        ГМО не представлява опасност  за човека, животните или растенията (1, 2).

–        Ваксините са безопасни и не предизвикват аутизъм (3).

Зрънце истина в цялата история

Този лъжлив текст всъщност е не много добър превод на статия – „NASA Admit To Spraying Americans With Poisonous Chemtrails“. Това е твърдение, което периодично възкръсва (като всяка конспирация) и се основава на реална публикация.

През 1964 година Космическата агенция споделя, че за да изследват посоката на ветровете на различни височини, са използвали специална техника – създаване на  облаци с натриеви съединения, за да се визуализират  движенията лесно.

През 1990 година отново е споделено, че с помощта на ракети и таймер с интервали от 25 минути в атмосферата се изстрелват бариеви, литиеви и други съединения, които при йонизация се визуализират. Така се изследва магнитното поле, взаимодействието с други заредени частици, които иначе не могат да се наблюдават и други физични феномени, които към дадения момент са били от интерес за учените.

Интересно е, че използват термина „chem trails”, който в този контекст реално означава следи от химикали. Съединенията на лития и бария реално остават в атмосферата (химически) следи, които лесно се наблюдават.

Интересното е, че експериментите с литиеви и барни съединения с атмосферата и йоносферата са от края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век, а конспирацията „Chemtrails” се заражда през 1996 година. Може би НАСА е виновна за създаването на този мит (косвено)?

Всеки мит се основава на някакво реално събитие.

 

Литературни източници:

1) http://6nine.net/2016/01/27/%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8-%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%B3%D0%BC%D0%BE-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8/

2) http://6nine.net/2016/05/17/%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b8-%d0%bb%d0%b8-%d1%81%d0%b0-%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d1%83%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%82/

3) http://6nine.net/2016/04/18/%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d0%b4%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d0%be-%d0%b2%d0%b0%d0%ba%d1%81%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b5-%d0%bf/#more-2166

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook