Наука

Какъв е съставът на олимпийските медали?

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Ако сте гледали Олимпиадата, сигурно сте останали с впечатлението, че медалите, които се рекламират, са наистина направени от злато, сребро и бронз. Поради стойността на металите, реалността е малко по-сложна. Ако се раздават медали от чисто злато, това ще е финансово унищожително за Международния олимпийски комитет, затова са преглътнати няколко компромиса. Графиката разглежда използваните различни метали.

Златни медали

Златните медали за последен път са били 100% направени от злато на Олимпиадата в Стокхолм през 1912 година. От тогава те са съставени основно от сребро, но със златно покритие на повърхността за нужния външен вид. Златният медал на тазгодишната олимпиада е съставен от 98.8% сребро (с чистота 92.5%) и 1.2% злато под формата на покритие (с чистота 99.9%). Или златото е едва 6 грама от 500 грамовия медал. Интересното е, че златото не съдържа замърсяване с живак.

Съставът на медалите е различен при различните олимпийски игри. Например на Олимпиадата в Лондон през 2012 година златният медал е съдържал 1% злато, 92% сребро и 7% мед. Стойността на медала в Рио, спрямо използваните метали, е 565$ . Ако беше направен от чисто злато , щеше да е на стойност 21 200$ .

Сребърни медали

Сребърните медали на Олимпиадата в Рио са направени изцяло от сребро, но със замърсявания (92.5% чистота). Те се различават от олимпиадата в Лондон от 2012 година, когато сребърните медали са били направен от 93% сребро и 7% мед. Около 30% от използваното сребро е добито от рециклиране на консумативи за рентгенография, части от коли, огледала и други. Стойността на този медал е 315$ .

Бронзови медали

Бронзовите медали са съставени от 95% мед (93.7% чистота) и 5% цинк. Бронзовите медали от Олимпиадата в Лондон 2012 са били съставени от 97% мед, 2.5% цинк и 0.5% калай. При медалите от Рио около 40% от медта идва от рециклирани материали – отпадъчен материал при производството на бразилски монети. Стойността на бронзовите медали е едва 2.38$ .

Rio-Olympic-Medal-Compositions

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм