Наука

Ами ако природата е убила рибата в река Караагач?

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!
Зелените активисти “избиха рибата” с неадекватност за пореден път. Винаги съм казвал, че “Екологията” не е синоним за модерен начин на живот, а наука, която изучава взаимодействието на живите организми с околната среда. Наука, която не съм сигурен, че разбират…
Стената ми е затрупана с това клипче с мъртва риба от река Караагач. Някои от призивите са за директна саморазправа, но с КОГО? Кой е виновен?
Пречиствателната станция? Не е ли идеята тя да пречиства, а не да унищожава околната среда? А и убиецът трябва да е толкова потентен, че да убие стотици индивиди едновременно и мигновено…
А някой дава ли си сметка, че това може да е напълно естествен процес? Всички знаем природата е жесток убиец…
Както винаги при всеки подобен инцидент става дума за липса на кислород. Всъщност това се случва доста често и се дължи на напълно нормални процеси.
Първите признаци за липса на кислород в един водоем са, когато рибата започне да пребивава по-дълго време близо до повърхността, защото на дълбочина кислорода липсва. Това е агония.
  • Кислород може да липсва поради пресъхване.
  • Кислород може да липсва поради силен бактериален растеж.
  • Кислород може да липсва поради липса на водорасли, които осъществяват фотосинтеза и обогатяват водата с кислород.
  • Кислород може да липсва поради силен растеж на водораслите, които достигат до повърхността (в опит да са по-близо до светлината), което означава че кислородът се намира на повърхността на водата, но не и в дълбочина.
Смъртта на водораслите и фотосинтезиращи микроорганизми не може да се предскаже лесно, но когато това се случи се наблюдава помътняване на водата и придобиване на сив, тъмен цвят.
  • През лятото се наблюдава и друг интересен физичен феномен. През горещите периоди водите се разделят на два слоя – горен, по-топъл и долен по-студен. Кислородът активно се натрупва в горния по-топъл, а в по-студения той се изразходва. При силни бури (каквито наблюдавахме тази седмица) двата слоя се смесват, а крайният ефект е разреждане на съдържанието на кислород. Нива под 3 ppm са изключително опасни.
Защо винаги по презумпция се смята, че Природата е невинна?
Източник: University of Tennessee
Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм