Наука

Ако не можете да преборите аргументите, унищожете източника

The Digital Dark Ages Are Upon Us… Нека ви опиша света, в който живеем. Хората разполагат в ръцете си източник на неограничени познания (интернет), но въпреки това предпочитат да си останат нeуки. Истината (понеже е трудна за преглъщане) я приемат за лъжа, а лъжата за истина. Оставят здравето си в ръцете на хора без абсолютно никакви познания, а тези с такива са обвинявани в некомпетентност. Наблюденията и фактите са изместени от грешните убеждения на харизматични личности. Всеки, който се опита да просветли населението в тези тъмни времена се атакува агресивно, защото най-вероятно има “нечисти намерения”. Ако 100 проучвания стигнат до едно и също заключение, което противоречи на популярното мнение, то тези проучвания са платени!

Тези дни facebook изтри една от популярните страници, която се опитваше да се пребори с популярните страхове, които се създават от не особено компетентни личности, продукции, организации. Грехът – създаването на публикации, които чрез факти и проучвания доказват, ч е хора не трябва да се страхуват от модерните биотехнологии и методи за превенция на инфекциозни заболявания . Страхът от ваксините все пак може да доведе до завръщане с пълна сила на иначе изчезващи инфекции.

Всъщност дейността на въпросната страница е идентична с тази на „Наука и критично мислене“ .

Авторът е Stephan Neidenbach учител от Анаполис, чието хоби бе именно въпросната страница и борбата с популярните НЕнаучни митове.

Зад въпросната атака стоят антивакс и антиГМО активисти, които са усвоили тънкостите и слабостите на алгоритъма за докладване на Facebook.

Притеснително е, че атаките не се ограничават само до една онлайн общност, а директно се напада личността (ad hominem), за да бъде разклатено общественото доверие към нея, а така и силата на аргументите. А аргументите не зависят от личността – те са или истина, или лъжа.

Поради своите виждания, които не отговарят на вижданията на хората с ограничени познания, атаките са насочени и към професионалните му умения. Някои от активистите определят мненията му като ТОРМОЗ, а други се притесняват за влиянието, което оказва върху учениците . Агресивните съобщения директно се пращат в училището, в което работи или се публикуват в училищните профили.

Популярната анти-ГМО група GMWatch стига по-далече. Тя организира хейтърска кампания срещу учителя, която се опитва да го свърже с различни индустриални корпорации. Опитът е да се вмени, че той има полза да защитава корпоративни интереси – уж получава пари срещу тази си дейност. Но твърденията не са подкрепени с аргументи. Все пак НЕнаучните групи аргументи не ползват.

wckxke3gПо-късно групата Vaccine Resistance Movement (движение за съпротива срещу ваксините) обвинява Stephan Neidenbach в заговор с правителството, че искат да се осъществи масово отравяне на децата (1). Д-р Меркола (гуру и шарлатан) организира масова кампания за докладване на ПРОнаучната страница (2).

 Neidenbach постоянно е обвиняван, че се издържа с присмиване на гърба на антиваксъри и други ненаучни групи. Твърдение, което не е подкрепено с аргументи. Интересното е, че същите аргументи се използва и в българските среди от различни НЕнаучни организации и необразовани индивиди, които всъщност живеят на гърба на лековерни хора.

Притеснително е, че facebook дава възможност на заблудени хора да се изявяват като обвинители, съдии и екзекутори. Тези личности не просто отричат науката, но атакуват тези, които промотират независимото мислене и не се задоволяват само с блокиране на страници на научни комуникатори, а целят блокиране на разпространението на независима информация.

1)      https://www.facebook.com/groups/VaccineResistanceMovement/

2)      https://www.geneticliteracyproject.org/glp-facts/joe-mercola-alternative-health-merchant-promotes-quack-cures-funds-organic-and-anti-gmo-groups/

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook