Наука

Ако не можете да преборите аргументите, унищожете източника

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

The Digital Dark Ages Are Upon Us… Нека ви опиша света, в който живеем. Хората разполагат в ръцете си източник на неограничени познания (интернет), но въпреки това предпочитат да си останат нeуки. Истината (понеже е трудна за преглъщане) я приемат за лъжа, а лъжата за истина. Оставят здравето си в ръцете на хора без абсолютно никакви познания, а тези с такива са обвинявани в некомпетентност. Наблюденията и фактите са изместени от грешните убеждения на харизматични личности. Всеки, който се опита да просветли населението в тези тъмни времена се атакува агресивно, защото най-вероятно има “нечисти намерения”. Ако 100 проучвания стигнат до едно и също заключение, което противоречи на популярното мнение, то тези проучвания са платени!

Тези дни facebook изтри една от популярните страници, която се опитваше да се пребори с популярните страхове, които се създават от не особено компетентни личности, продукции, организации. Грехът – създаването на публикации, които чрез факти и проучвания доказват, ч е хора не трябва да се страхуват от модерните биотехнологии и методи за превенция на инфекциозни заболявания . Страхът от ваксините все пак може да доведе до завръщане с пълна сила на иначе изчезващи инфекции.

Всъщност дейността на въпросната страница е идентична с тази на „Наука и критично мислене“ .

Авторът е Stephan Neidenbach учител от Анаполис, чието хоби бе именно въпросната страница и борбата с популярните НЕнаучни митове.

Зад въпросната атака стоят антивакс и антиГМО активисти, които са усвоили тънкостите и слабостите на алгоритъма за докладване на Facebook.

Притеснително е, че атаките не се ограничават само до една онлайн общност, а директно се напада личността (ad hominem), за да бъде разклатено общественото доверие към нея, а така и силата на аргументите. А аргументите не зависят от личността – те са или истина, или лъжа.

Поради своите виждания, които не отговарят на вижданията на хората с ограничени познания, атаките са насочени и към професионалните му умения. Някои от активистите определят мненията му като ТОРМОЗ, а други се притесняват за влиянието, което оказва върху учениците . Агресивните съобщения директно се пращат в училището, в което работи или се публикуват в училищните профили.

Популярната анти-ГМО група GMWatch стига по-далече. Тя организира хейтърска кампания срещу учителя, която се опитва да го свърже с различни индустриални корпорации. Опитът е да се вмени, че той има полза да защитава корпоративни интереси – уж получава пари срещу тази си дейност. Но твърденията не са подкрепени с аргументи. Все пак НЕнаучните групи аргументи не ползват.

wckxke3gПо-късно групата Vaccine Resistance Movement (движение за съпротива срещу ваксините) обвинява Stephan Neidenbach в заговор с правителството, че искат да се осъществи масово отравяне на децата (1). Д-р Меркола (гуру и шарлатан) организира масова кампания за докладване на ПРОнаучната страница (2).

 Neidenbach постоянно е обвиняван, че се издържа с присмиване на гърба на антиваксъри и други ненаучни групи. Твърдение, което не е подкрепено с аргументи. Интересното е, че същите аргументи се използва и в българските среди от различни НЕнаучни организации и необразовани индивиди, които всъщност живеят на гърба на лековерни хора.

Притеснително е, че facebook дава възможност на заблудени хора да се изявяват като обвинители, съдии и екзекутори. Тези личности не просто отричат науката, но атакуват тези, които промотират независимото мислене и не се задоволяват само с блокиране на страници на научни комуникатори, а целят блокиране на разпространението на независима информация.

1)      https://www.facebook.com/groups/VaccineResistanceMovement/

2)      https://www.geneticliteracyproject.org/glp-facts/joe-mercola-alternative-health-merchant-promotes-quack-cures-funds-organic-and-anti-gmo-groups/

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм