Наука
Внимавайте с антиоксидантните хранителни добавки

Внимавайте с антиоксидантните хранителни добавки

banner-ciela-website

Несериозните медии и предавания (На кафе) и множество продукти на пазара предупреждават за опасностите на свободните радикали или по-познатите в научните среди като реактивни кислородни форми (ROS) и естествено веднага предлагат средство за защита – антиоксидантни препарати. Професор Pietro Ghezzi от Brighton and Sussex Medical School и професор Harald Schmidt от University of Maastricht са анализирали доказателствата зад тези страховити твърдения. Резултатите ясно предупреждават: не приемайте подобни хранителни добавки, ако нямате дефицит на антиоксиданти, който е диагностициран от квалифицирани лекари (не лечители).

Хората се нуждаят от кислород, за да произвеждат енергия, но кислородът има потенциала да генерира кислородни радикали, които причиняват оксидативен стрес. Маркери за оксидативен стрес са били свързани със заболявания на сърдечно-съдовата система, рак, диабет и други тежки състояния. Заради тези асоциации използването на антиоксидантни хранителни добавки е смятано за добър метод за превенция от милиони хора, но нито един от изпитаните антиоксидантни препарати не е демонстрирал какъвто и да е положителен ефект. Някои от тях дори могат да причинят сериозна вреда.

banner-ciela-website

Това е така, защото кислородните радикали не просто причиняват заболявания, но извършват много важни функции в тялото – защитен механизъм на имунната система и синтез на хормони. Това означава, че антиоксидантите ще повлияят негативно върху тези процеси и върху вашето здраве.

От предишни статии стана стана ясно, че приемането на външен източник на антиоксиданти може да доведе до метастазиране на съществуващо онкологично заболяване. Причината е, че имунната система контролира раковите клетки чрез реактивни кислородни форми. Това е оръжието, което имунните клетки използват, за да унищожават раковите.

Проучването е публикувано в British Journal of Pharmacology, който е с импакт фактор – 5.259. (1)

Не се доверявайте на рекламите!

 

 

1) http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bph.13544/abstract;jsessionid=4A141DE6572BAB1042FF2297A5A3DC0A.f03t03?systemMessage=Wiley+Online+Library+will+be+unavailable+on+Saturday+30th+July+2016+from+08%3A00-11%3A00+BST+%2F+03%3A00-06%3A00+EST+%2F+15%3A00-18%3A00+SGT+for+essential+maintenance.Apologies+for+the+inconvenience.

2) Отново свързват антиоксидантите с метастазиране на тумори

3) Оказва се, че антиоксидантите не са чак толкова полезни

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares