НЕнаука

А редно ли е икономист да дава медицински консултации?

Чета биографията на поредния „специалист“ по някакви странни, алтернативни практики и се чудя защо някой би му се доверил?  Профилът не се отличава по нищо от този на останалите си колеги – без никакви теоретични познания по медицина, без никакви практически умения, без никакви фундаментални познания за химията и биохимията на човешкия организъм и храните, но е готов да се пребори с фармацевтичната мафия, химията в храните и лекарствата, да даде най-добрите здравни съвети, да изготви най-добрия хранителен режим и така да пребори нанесената вреда от лошите лекари.

Но ако се нуждаете спешно от услугите на добър водопроводчик, бихте ли се доверил на професионален фотограф? Не? А защо бихте оставили здравето на децата си в ръцете на икономист например?

Героят на днешната история, един от модерните лечители, които отричат конвенционалната медицина, Маги Пашова с гордост споделя, че всъщност е… икономист. Завършила е Международни икономически отношения и магистратура по Финанси . Работила е 8 години за водеща компания в областта на финансовото консултиране, което вероятно я прави добър икономист. Изведнъж установява, че това не е нейното призвание и решава да изкара няколко съмнителни курса – първият всъщност е едногодишен курс по психология, а после придобива квалификация „холистичен нутриционист“ от CSNN, а после и курс по „Вибрационна медицина (цветотерапия)“ от aкадемията Australian bush flower essences. Едва ли е нужно да споменавам, че тези курсове дават просто една хартийка (диплома), която не носи каквато и да е правоспособност, а и изпитвам сериозни съмнения относно качеството на получените знания.

Лично мое убеждение е, че хора без медицинско образование е вредно и опасно да дават медицински и здравни консултации. Посветил съм значителна част от живота си на природните науки и съм натрупал определен обем от знания и опит, включително в сферата на контрола на храни, но се въздържам да давам на когото и да е съвет относно хранене, диетика и особено медицина. Та кое дава увереността на един икономист да се прави на лекар?

Защо децата боледуват?

В статия в „Жената днес“ (кликни тук) Пашова се опитва да блесне с познания използвайки типичната стратегия за привличане на нови клиенти – създаване на страх и паника. Тя прави отчаян опит да ни убеди, че болестите се дължат на лошите фармацевтични компании, които искат да отклонят хората от древните методи на народната медицина.

Маги прави констатация, че не е нормално 50% от децата да са с глутенова непоносимост. Тук тя е напълно права, защото наистина не е нормално. Броят на страдащите от непоносимост към глутен във всеки един даден момент в дадена популация е почти винаги константен – 1% (1). Много често обаче непоносимостта се бърка с непоносимост към някои въглехидрати. Това е така нареченият FODMAP синдром.

Според нея не е и нормално лавинообразно да расте броят на децата, които са диагностицирани с аутизъм.  Можем само да гадаем какви са й възгледите относно ваксините. Но Маги пропуска факта, че аутистичният спектър постоянно се разширява, а диагностицирането на този синдром става все по успешно. Това създава илюзията, че има някакъв мистериозен агент, който уврежда децата, когато по-скоро става дума за класифициране и категоризиране на децата спрямо тяхното поведение.

Маги Пашова изключително некомпетентно се опитва да препише всички възможни злини на фармацията и лекарствата. Но именно лекарствата са причината, поради която продължителността на живота е значително увеличена. Показател за това е, че основната причина за смърт вече не са различни вирусни и бактериални инфекции, а заболявания на сърдечно-съдовата система, както и онкологични заболявания. И двата вида заболявания се свързват с достигане на старост. Можем да благодарим на фармацията, че не умираме на преклонна възраст от 30 години в резултат на грипна пандемия, чума, тиф, инфекции на храносмилателната система, шарка и какво ли още не.

Всъщност мислите на Маги са толкова объркани, че тя се опитва да обвини конвенционалната медицина за лошите родителски практики (позволяване на децата да водят застоял начин на живот пред компютъра), с което пък сме отдалечавани от природната медицина, която е практикувана от стотици години. Същата природна медицина, която очевадно се е провалила да ни предпази то всички по-горе споменати инфекциозни заболявания.

Програми за бременни и бъдещи майки…

В своя блог (кликни тук) Маги Пашова предлага „Програма сияйна бременност“, която очевадно е предназначена за бъдещи майки. В нея е предвидено създаване на хранителен режим и диета, цветотерапия, ароматерапия, хомеопатия, пренатална психология (каквото и да означава това).

Втората програма „Искам бебе“ ще подготви бъдещите майки за зачеване и износване на здраво поколение. Според Маги генетичните фактори не са важни, колкото епигенетичните – мога да се обзаложа, че не знае какво означават двата термина, особено втория. За целта консултантката ще ви покаже с кои „фертилни“ храни да се храните, как да се детоксикирате.

Изпитвам сериозни съмнения относно компетентността на консултиращата и ефективността на прилаганите техники. Какъв е смисълът да дадете 600 лева, за да се научите как да се детоксикирате при положение, че детокс терапиите са една шарлатанска измислица.

По-отговорно би било, ако похарчите тези 600 или 1200 лева за геномна диагностика на редки мутации или пренатална диагностика. Така бихте могли да разберете какво ви очаква и какво можете да направите, за да се радвате на здраво бебе.

Taка например често се среща жени да носят мутация в MTHFR гените. Това води до ниска експресия на ензима метилентетрахидрофолат редуктаза, който е важен участник в метаболизма на някои аминокиселини. В следствие се натрупват високи количества хомоцистеин и има дефицит на метионин. Следствието на това е увреждане в ембрионалното развитие на плода и негова евентуална загуба. Бъдещите родилки в последствие приемат 5-метилентетрахидрофолат, който е продукта на катализираната реакция на липсващия ензим.

Ето защо е важно да инвестирате финансовите си възможности в превантивна диагностика , а не на псевдомедицински практики с ефективност под въпрос, която клони по-скоро към нулева.

За ГМО, тампоните и вагината

Маги се опитва да изплаши читателките си обяснявайки, че е изключително опасно да вкарват във вагината си тампони (1). Една от основните причини е, че според нея в тампоните има диоксини. Това е истина, защото в тях има СЛЕДОВИ количества. Изключително малки. Всъщност според едно изследване количеството на диоксини в тампоните е толкова малко, че количеството им в храната е цели шест порядъка по-ниско. Връзка между тампоните и ендометриозата е нереална (2). Друго проучване стига до извода, че количеството на диоксини в храната е до цели 240 000 пъти по-ниско отколкото в тампоните и до 2 200 000 пъти по-ниско в пелените за бебета (3).

Още по-смешното е, че се прави някаква нереална връзка между използване на тампони (във вагината) и хранителната непоносимост към глутен. Някой да не би да яде тампони? Използвани? Посочената референция за този „факт“ е нереална.

Против поливалентните ваксини!

Г-жа Пашова споделя мнението на неизвестната д-р Макбрайд, че НЕ трябва да се поставя поливалентна ваксина на децата, защото те много рядко страдат от 4-5 инфекциозни заболявания наведнъж. Очевадно тънкият замисъл на ваксинирането не може да се разбере дори от д-р Макбрайд. Идеята, е децата не да се предпазят от едновремена, множествена инфекция, а да  придобият имунитет към множество опасни заболявания, които могат да настъпят независимо едно от друго (4).

Диета вместо крем против канцерогенни лъчения

Маги Пашова се опитва да убеди своите читатели да НЕ използват кремове за слънцезащита. Те трябва очевидно да са последна линия на защита. Това е изключително опасно, тъй като продължителното излагане на UV радиация причинява болезнени изгаряния, а все по-често и онкологични заболявания. Съветът  е не да се изпозлват кремове, а диета. За мен е мистерия как НЕконсумирането на алкохол, захар или глутен би ме предпазило от UV радиация, която всъщност е физичен мутаген. Другият съвет е да консумираме витамин Ц, кокосово масло или черен дроб от треска. Това са методи на „вътрешна защита“, които също няма да ви предпазят от вредната радиация (5).

Моля ви, бъдете достатъчно интелигентни, за да прецените, че е опасно да получавате медицински консултации от икономисти.

 

 

1)      http://www.magipashova.com/2016/01/monsanto-i-tvoqta-vagina/

2)      http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0890623801001344

3)      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1240689/

4)      http://www.magipashova.com/2016/06/vaccines/

5)      http://www.magipashova.com/2016/07/slyncezashtita/

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook