Наука

Държавните органи не могат да защитават интересите и безопасността на потребителите

Чудите ли се кога най-после трудовият пазар ще бъде превзет от безчувствени роботи? Защо? Те са тук от няколко десетилетия или поне в държавната администрация. Но са безкрайно НЕефективни. Коефициентът на полезно действие на работещите в органите, които бранят интереса на хората е толкова нисък, че е по-добре проблемите да се решават с обикновено физическа саморазправа. Шансът пострадал да си защити интереса е по-голям. Роботите работят в рамките на наредби без излишни фриволности. А фриволностите гарантират, че трябва да свършат повече работата, което не им се нрави…

На 19 февруари 2016 година инициирах експеримент, за да установя дали са адекватни органите, които защитават интересите на потребителите от зловредни практики и откровени лъжи. За целта пуснах няколко сигнала до Комисия за защита на потребителите за толкова измамни продукти, че държавната администрация трябва да е безкрайно мудна, за да не се раздвижи:

  • Скъпа вода, която лекува рак.
  • Диетична вафла, от която не се образуват кариеси.
  • Матраци, които предпазват от „опасните геомагнитни полета“.
  • Скъпо стъклено шише за вода с чорап, чиито молекули носят памет, която омагьосва водата и я прави лековита.
  • По-късно пуснах допълнителен сигнал до СЕМ, за да разберем как биха реагирали към абсурдните съвети на „На кафе“. Както всички знаем Гала има притеснителния навик да рекламира пиенето на урина или шокова терапия с електричество от мрежата, като лек за всички заболявания.

Трябва да отбележа, че аз НЕ съм искал глоби и наказания за компаниите, които продават тези продукти, а просто да представят документи , които удостоверяват магическите им свойства, за да сме сигурно, че НИЕ потребителите не сме измамени. Ако някой твърди, че водата му лекува рак, той трябва да го докаже.

За повече информация прочетете http://6nine.net/2016/02/19/%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82-2-4-%d1%81%d0%b8%d0%b3%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b0-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d1%83%d0%ba%d1%82%d0%b8/#more-1981

Как работи държавната администрация?

Благодарение на този експеримент установих, че в самата администрация цари хаос. Това разбира се не е нещо неочаквано. В един от случаите КЗП (Комисия за защита на потребителите) препраща сигнала към БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните), която пък изпраща сигнала до СЗИ (Столична здравна инспекция), която от своя страна връщат сигнала обратно. И така сигналите жонглират между различните институции без да се извършва реална разследваща дейност, а функцията на КЗП сякаш е просто разпределитлна.

Водата, която предпазва или лекува  рак

Първият сигнал е свързан с водите ADVA. Едно от много твърдения е, че водата ADVA е естествен антиоксидант, което не е доказано и дори е абсурдно. Много интересно е, че според производителя ADVA предпазва от рак, тъй като водата е с високо, алкално pH. Чрез тази си характеристика водата алкализира иначе подкисления организъм и дори кръвта, което предпазва консуматора от рак. Естествено това са пълни безумния, защото в тялото действат буферни системи, които не позволяват pH да варира в широки граници, а идеята, че понижаването на pH причинява канцерогенеза е напълно грешна.

Напълно естествено поисках КЗП да изиска документацията, която доказва тези невероятни магически свойства на водата.

Резултатът от работата на КЗП обаче беше повече от изненадващ. След пускането на сигнала последва обаждане, в което служител на БАБХ поиска да й предоставя името на собственика, името на фирмата, адреса на фирмата, телефон на фирмата, къде се продава продукта и още подобна информация. Човек остава с убеждението, че пускащият сигнала трябва да свърши цялата работа на инспекторите…

Резултатът може да се обобщи в следното изречение – КЗП препраща сигнала до БАБХ, която го връщат на СЗИ (Столична здравна инспекция), която установява, че водата ADVA е хранителна добавка и препращат отново сигнала на БАБХ по силата на чл. 28 от Закона на храните.

С това 5 месечната работа по сигнала приключва.

13662419_10206742897232642_444368284a_o

Flaska – скъпото шише с чорап, което превръща водата в лек

Съвсем логично поисках от КЗП да поискат документ, който доказва магическите сили на шишето и лечебните свойства на водата. Как да съм сигурен, че наистина това шише прехвърля положителна енергия и памет на водата, ако не е доказано?

Този път бързо получих отговор. БАБХ успешно е извършила проверка и е установила, че шишето е произведено от безопасен материал и има съответния сертификат . С това проверката свършва, а моите въпроси остават неотговорени…

В един момент дори се зачудих дали в мен не е проблемът? Дали не съм забравил всъщност какво съм написал в сигнала? Написаното определено не касаеше вида на използвания стъклен материал…

 Untitled-1

13662553_10206742897352645_1207260363_o

С това 5 месечната работа по този сигнал приключва.

Вълшебният матрак, който предпазва от геомагнитни и патогенни зони

Отново поисках документ, който да удостовери, че наистина отправеното твърдение за необичайни протективни свойства на този матрак са реални. Отговор на този сигнал няма.

С това вероятно работата и по този сигнал приключва.

Невероятната вафла, от която не се създават кариеси

Вафли Хели бяха пуснали вафла, която по техни думи не съдържа вредна захар и не причинява кариеси. Проверката на БАБХ установи, че в производството на този продукт се влага допълнително количество захари, което надвишава допустимото. Написани са предписания и актове. Би трябвало да има допълнителни контролни проверки. Това е малък успех.

С това работата по този сигнал приключва.

Гала и нейното любимо кехлибарено питие

Сигналът до СЕМ, който касае притеснителните епизоди на “На кафе”, в които се призовават зрителите да консумират собствената си урина, не бе удостоен с внимание. Може би по-опасни са поп изпълнителните, защото СЕМ стоварва целия държавен апарат върху тях, защото текстовете им не са достатъчно “прилични”?

Очевидно държавният апарат отправя послание към търговците, които имат намерение да злоупотребят с доверието на потребителите, а то е следното:

“Скъпи шарлатани, правете каквото искате. Никой няма да ви пречи. Продавайте каквото поискате, възползвайте се от лековерието на хората както пожелаете. Ако хората са достатъчно тъпи да ви повярват, кои сме ние да се намесваме? Продавайте, ако искате вода без ГМО, пържоли без глутен, сок без дихидроген (моно)оксид, но си плащайте дължимите данъци, защото от тях спасение няма.”

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook