НЕнаука
Не, не е открита бактерия, резистентна към всички антибиотици…

Не, не е открита бактерия, резистентна към всички антибиотици…

За пореден път най-големите български медии се опитаха да създадат сензация, цитирайки отново неправилно научно проучване. Този “журналистически феномен” бе обяснен в Шоуто на Оливър и може да си припомните ТУК .Медиите гръмнаха с новината, че медици в САЩ са открили жена, която е инфектирана с щам E. coli, който е резистентен към всички налични антибиотици. Но разбира се това НЕ Е вярно.

Според всички статии бактерията е “заразена” с плазмид, който носи гена MCR-1, който изгражда резистентност към всички познати антибиотици. Проблемът е, че плазмидите не са инфекциозен преносител, те не са зараза, която се разпространява… Те са фактор носещ информация, който се предава между бактерии в полов процес – конюгация. Освен това единичен ген не може да носи информация за резистентност към всички налични антибиотици. Всъщност MCR-1 носи резистентност към един единствен – колистин .

Според Novanews научната статия е стигнала до извода: Това означава, че имаме бактерия, която засега е резистентна към всички лекарства” . Но според реалната научна публикация (1) изолираният щам е носител на два плазмида, в които са поместени 15 гена за резистентност. Никъде не е посочено, че щамът е резистентен към всички лекарства.

Ситуацията към настоящия момент не е апокалиптична, но е силно притеснителна. Това се дължи на факта, че колистинът е антибиотик, който се използва за третиране на инфекции със силно резистентни бактерии. Това е последното оръжие на човечеството срещу тях. Генът за резистентност MCR-1 обаче е разположен на плазмид IncF, който играе ролята на транспортна среда за този гени. Плазмидът има потенциал да се разпространи бързо сред други представители.

\\\Untitlфed-4

1) http://aac.asm.org/content/early/2016/05/25/AAC.01103-16.full.pdf+html

http://novanews.novatv.bg/news/view/2016/05/27/148894

https://www.actualno.com/interest/v-sasht-otkriha-superbakterija-rezistentna-kym-vsichki-antibiotici-news_541922.html

Share this Story

Подобни публикации

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Харесайте ни във facebook

За biologist

I fucking love science! Микробиолог, science enthusiast, по дефиниция на БГ законодателството се водя "млад учен", просто любопитен. Геймър, меломан, киноман. MARVEL FAN! Млад съм, което явно за много хора е проблем. За други щеше да е проблем, ако бях брадат старец :D Няма угодия. https://www.facebook.com/munroe90

Статии в снимки