Наука

Рискът от мозъчни тумори и мобилните телефони

Хората постоянно изпитват някакви страхове относно мобилната техника, която ползват и без която не могат. Страховете им са подхранвани от сензационни жълти статии, че вълните, които се излъчват от мобилните устройства, причиняват  тумори и затова трябва да стоят максимално далече от нас. Източниците на тези открития обаче не се посочват.

Истерията в някои части на света е добила такива размери, че в Калифорния търговците на мобилни устройства са задължени да информират за рисковете, на които се излагат потребителите.

Проблемът обаче е, че рисковете са далеч от ясно дефинирани, не са наблюдавани, а по-скоро проучванията показват, че място за страх няма.

През 2011 година WHO (СЗО) класифицира нискоенергийната радиация, която се излъчва от мобилните телефони като „вероятно канцерогенна“. Причината е, че може би има някаква връзка между използването на мобилни телефони и мозъчни тумори – глиоми и акустчни невроми. И двата вида заболявания са изключително редки обаче. В САЩ 5 на всеки 10 000 възрастни се диагностицират с глиома, а 10 на всеки милион човека развиват акустична неврома всяка година.

Според класификацията на WHO мобилните телефони са поставени на едно ниво с кофеина и маринованите зеленчуци по критерий канцерогенност. Заключението на други здравни организации обаче (CDC) e, че доказателствата не са категорични и има нужда от още изследвания.

Изключително сива зона

От 2011 година до днес все още няма нови значими доказателства, които да подкрепят тази страховита теза. Много големи проучвания не са успели да открият връзка между телефоните и мозъчните тумори. Проучване с 360 000 участници от Дания (1) не открива увеличен риск от развитие на мозъчни тумори дори сред хора, които използват мобилна техника от поне 13 години.

През 2010 година бе публикувано най-значимото проучване, което разглежда използването на мобилни апарати и риска от развитие на тумори (2). В него са участвали 13 държави (включително Канада, Обединеното кралство, Дания и Япония). Изследователите са задавали въпроси относно използването на мобилни апарати на повече от 7000 човека, които са диагностицирани с мозъчен тумор и 14 000 здрави индивида. Проучването не открива връзка между мобилните телефони и честотата на поява на глиома, но с изключение при група хора, които са съобщили, че са използвали телефона си над 1640 часа през живота си БЕЗ handsfree. Тези участници са имали с 4% увеличен риск от развитие на глиома в сравнение с хората, които никога не са ползвали мобилен телефон. Авторите отбелязват, че болните участници в проучването са по-склонни да преувеличават честотата на използване на мобилни устройства, което означава, че връзката не е особено реална.

Друга серия проучвания на изследователи от Швеция също разглеждат докладваното използване на мобилни телефони сред хора диагностицирани с глиома и го сравняват с резултати от здрави участници. Скорошен анализ открива, че ползвателите на телефони имат увеличен с 30% риск от поява на глиома, а тези, които използват подобни устройства повече от 25 години имат три пъти по-висок риск.

WHO признава, че вероятно рискът  не е висок, но все пак съществува. Истината е, че са нужни нови резултати и по-задълбочени анализи.

Като цяло няма увеличение в честота на развитие на туморни и ракови заболявания

Друг аргумент срещу възможността мобилните телефони да причиняват рак е, че не се наблюдава зачестяване на случаите на мозъчни тумори сред населението на САЩ, Дания и Швеция през последните две десетилетия, а мобилните технологии се разпространяват изключително бързо. В САЩ има увеличение на случаите на мозъчните тумори сред жени между 20-29 години, но заболяванията не са в частта на мозъка, която учените предполагат, че е засегната от радиацията на устройствата.

Но освен липсата на силни аргументи в подкрепа на тази теза, учените не могат да предположат какви точно са патологичните влияния на телефоните. Мобилните телефони и донякъде безжичните стационарни телефони излъчват нейонизираща радиация, която не е потенциалнa опасност за цялостта и структурата на ДНК.

Макар да има много проучвания по темата, все още има дупки в познанията ни. В момента протичат множество мащабни проучвания, които целят да запълнят тези дупки. Проучването COSMOS изследва данни за използването на мобилни телефони и дълготрайните здравословни ефекти върху 290 000 участници от 5 различни европейски държави. Не се знае конкретно и какво е влиянието на радиацията от тези устройства върху децата. Отговорите на този въпрос ще ни даде проучване наречено „Mobi-kids study”.

Но макар някои аспекти да не са ни ясни напълно, можем да сме спокойни, че място за тревоги няма. Проучванията просто не ни дават място за притеснения, защото не са открити данни, които да ги потвърждават. До момента всичко сочи, че мобилните устройства са безопасни за нас.

Разбира се предприемчивите или по-скоро недобросъвестните хора веднага се възползват от страховете и незнанието на хората. В България успешно се продава чип/лепенка Торшън, която предпазва (според търговците) от вредната радиация на мобилните телефони. Тя се поставя на телефона или под батерията и неутрализира вредната радиация, тъй като излъчва положителни и отрицателни полета, които превръщат лошата радиация в добра… Не е нужно да споменавам, че това е ненаучен, шарлатански продукт – няма научна обосновка. Той просто не работи. Но всеки може да се раздели с излишни 40 лева, ако е достатъчно наивен.

https://www.facebook.com/torsion.me/?fref=ts

Не се подавайте на страховете!

 

 

1)      http://www.bmj.com/content/343/bmj.d6387

2)      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20483835

3)      http://jnci.oxfordjournals.org/content/103/15/1146

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook